Οι εκλογές στην Αρμενία έβγαλαν νικητή τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν αλλά πολλοί φοβούνται ότι το αποτέλεσμα αυτό θα φέρει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Γιατί ήδη η αντιπολίτευση «μιλά» για νοθεία.
Τα τελικά αποτελέσματα από τις εκλογές στην Αρμενία που έδωσε στη δημοσιότητα Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δείχνουν ότι το κόμμα του Πασινιάν κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Πασινιάν συγκέντρωσε το 53,9% των ψήφων, πολύ μπροστά από το 21% του κόμματος του πρώην προέδρου της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.
Ωστόσο πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και ταραχές, έπειτα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία που πόλωσε την κοινωνία της Αρμενίας, λίγους μήνες μετά τη βαριά στρατιωτική ήττα της χώρας απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι πετύχαμε μια πειστική νίκη στις εκλογές και έχουμε μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», είχε δηλώσει ο Πασινιάν πολλές ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καλώντας τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν σήμερα το βράδυ στο κέντρο του Γερεβάν.
Νοθεία;
Από την πλευρά του ο Κοτσαριάν κατήγγειλε την «προσχεδιασμένη νοθεία» και ζήτησε «να εξεταστούν προσεκτικά οι φερόμενες και οι καταγγελθείσες παρατυπίες».
«Μέχρι να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, το κόμμα δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών», επεσήμανε το κόμμα του σε ανακοίνωσή του.
Ο Ρόμπερτ Κοτσαριάν – Φωτογραφία Reuters
Ο 46χρονος πρώην δημοσιογράφος Πασινιάν έγινε το 2018 πρωθυπουργός της Αρμενίας έπειτα από μια ειρηνική επανάσταση ενάντια στην παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας. Τώρα είναι αντιμέτωπος με τον 66χρονο πρώην πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ο οποίος τον κατηγορεί για ανικανότητα και εμφανίζεται ως έμπειρος ηγέτης.
Η δημοτικότητα ρεκόρ του Πασινιάν καταποντίστηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020.
Έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών και περισσότερους από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη που έλεγχε έπειτα από προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.
Η ήττα αυτή, που θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση, προκάλεσε πολιτική κρίση στην Αρμενία και ανάγκασε τον Πασινιάν να κηρύξει πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να αμβλύνει την ένταση και να ενισχύσει την νομιμοποίησή του.
Παρά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει, πολλοί πρώην υποστηρικτές του Πασινιάν τον εγκατέλειψαν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στράφηκαν στους αντιπάλους του, αν και αυτοί συνδέονται με τις παλιές ελίτ που κατηγορούνται ότι λεηλάτησαν τη χώρα.
Αφού συγκέντρωσε το 70% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018, ο Πασινιάν αυτή τη φορά είχε στόχο το 60%. «Πετύχαμε μια δεύτερη επανάσταση σε τρία χρόνια», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Πασινιάν.
«Ο Πασινιάν κέρδισε περισσότερες έδρες χάρη στη στήριξη των επαρχιακών περιοχών και των αναποφάσιστων οι οποίοι τον ψήφισαν όχι για να τον στηρίξουν, αλλά λόγω του φόβου τους και του μίσους τους προς τον Κοτσαριάν», εκτίμησε ο Αρμενοαμερικανός αναλυτής Ρίτσαρντ Γκιραγκοσιάν.
Παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι «γενικά ο εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τους νόμους».
Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αρμόδιοι να εποπτεύσουν τη διεξαγωγή των εκλογών, θα ανακοινώσουν τα συμπεράσματά τους σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ