Κόσμος

Αρχαιολογία: Λίθινα εργαλεία καταγράφουν τρία κύματα μετανάστευσης των πρώτων Sapiens στην Ευρώπη

Λιβανέζικα και γαλλικά λίθινα εργαλεία που κατασκευάστηκαν έως και 54.000 χρόνια πριν αποκαλύπτουν τρεις φάσεις των πρώτων ανθρώπινων μεταναστεύσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «Plos One».

Όπως εντόπισε ο ερευνητής Λούντοβικ Σλίμακ από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης ΙΙΙ και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας μελετώντας τον τρόπο κατασκευής των λίθινων εργαλείων, οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη σε τρία μεταναστευτικά ρεύματα κατά τη διάρκεια της Παλαιολιθικής εποχής.

Η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στη συγκριτική ανάλυση δεκάδων χιλιάδων λίθινων εργαλείων από δύο θέσεις, μία στο Λίβανο και μία στη Γαλλία, που αποκάλυψαν πρόσφατα την πρώτη μετανάστευση των Sapiens στην Ευρώπη, πριν από 54.000 χρόνια.

Ο συγγραφέας εντόπισε μια παρόμοια ακολουθία τριών τεχνολογικών φάσεων και στις δύο περιοχές, γεγονός που υποδηλώνει τρία διακριτά κύματα μετανάστευσης των Homo Sapiens στην Ευρώπη.

«Μέχρι το 2022 υπήρχε η πεποίθηση ότι ο Homo Sapiens είχε φτάσει στην Ευρώπη μεταξύ της 42ης και της 45ης χιλιετίας.

Η μελέτη δείχνει ότι αυτή η πρώτη μετανάστευση των Sapiens θα ήταν στην πραγματικότητα το τελευταίο από τα τρία μεγάλα μεταναστευτικά κύματα προς την ήπειρο, αναθεωρώντας εκ βάθρων όσα θεωρούνταν γνωστά για την προέλευση των Sapiens στην Ευρώπη», σημειώνει ο ερευνητής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τούρκοι επιστήμονες διαφωνούν μεταξύ τους για το αν τα 6,2 Ρίχτερ της Κωνσταντινούπολης είναι «προάγγελος» μεγαλύτερου σεισμού
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η συνέχεια του ρήγματος προς τα ανατολικά και μέχρι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1999 δεν έχει «σπάσει» ακόμη
Ο εμβληματικός ναός της Αγίας Σοφίας στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης
Καλοστημένη επιχείρηση πώλησης πλαστών προϊόντων πολυτελείας – Κινέζοι εκμεταλλεύονται το αλαλούμ με τους δασμούς του Τραμπ
Χωρίς λογότυπο, αλλά με υποτιθέμενη ίδια ποιότητα και σχεδιασμό, πωλούν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, π.χ. μία επώνυμη τσάντα 38.000 δολαρίων, μόλις 1.400
Τσάντα Louis Vuitton στο Παρίσι 1