Εκτός από την ποινή φυλάκισης του επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 67.000 ευρώ.
Σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών χωρίς αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 67.500 ευρώ για υπόθεση διαφθοράς καταδικάστηκε σήμερα από το εφετείο της Κλάγκενφουρτ, πρωτεύουσας του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας, ο πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης του κρατιδίου και τοπικός αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Ούβε Σόιχ.
Με την ίδια κατηγορία, ο Σόιχ είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 18 μηνών –εκ των οποίων οι έξι χωρίς αναστολή– τον Αύγουστο του 2010, αλλά η ποινή δεν εκτελέστηκε λόγω τυπικών παραλείψεων στη διάρκεια της δίκης, ενώ σε επτά μήνες χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 150.000 καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Ο ίδιος είχε ασκήσει έφεση εναντίον της δεύτερης απόφασης, αλλά συγχρόνως αναγκάστηκε σε παραίτηση από το αξίωμα του αναπληρωτή κυβερνήτη στην τοπική κυβέρνηση της Καρινθίας, που υπήρξε επί δεκαετίες προπύργιο του γνωστότερου Αυστριακού ακροδεξιού ηγέτη, του εκλιπόντα τον Οκτώβριο του 2008 Γιεργκ Χάιντερ.
Τη σημερινή απόφαση, που είναι εκτελεστή και κατά της οποίας δεν μπορεί πλέον να κατατεθεί έφεση καθώς είναι τελεσίδικη, αρνήθηκε να σχολιάσει το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης, ενώ ο καταδικασθείς πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης στην Καρινθία και πρώην τοπικός αρχηγός του τόνισε την αθωότητά του.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, που στηρίχτηκε σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία του κατηγορούμενου με άλλο κομματικό στέλεχος των Ελευθέρων, ο Ούβε Σόιχ είχε υποσχεθεί από την κυβερνητική του θέση τον Ιούνιο του 2009, την απόδοση της αυστριακής υπηκοότητας σε Ρώσο υποψήφιο επενδυτή στην Καρινθία, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση του κόμματός του.
Σε αντίθεση με τη μετριοπαθή αντίδραση του Κόμματος των Ελευθέρων κατά τη δεύτερη καταδίκη του τον περασμένο Ιούλιο η ηγεσία του κόμματος είχε αντιδράσει δριμύτατα στην πρώτη καταδίκη του Σόιχ πριν από ενάμισι χρόνο και ο αρχηγός τους Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε την είχε καταγγείλει ως πολιτική δίωξη, απορρέουσα όπως ο ίδιος διατεινόταν, αποκλειστικά και μόνον, από πολιτικά κίνητρα.
Το Κόμμα των Ελευθέρων είχε αναδειχτεί, με ποσοστό 17,5%, τρίτο σε δύναμη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία το Σεπτέμβριο του 2008 (μετά τους Σοσιαλδημοκράτες με 29,3% και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 26%, που σχημάτισαν κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού»).
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις επόμενες εκλογές το φθινόπωρο του 2013 φέρουν το ποσοστό των Ελευθέρων να βρίσκεται στο 20%, αρκετά μειωμένο από το πρωτοφανές 27% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 1999, σχηματίζοντας στη συνέχεια και για επτά συνεχή χρόνια (2000-2006), κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα του τότε καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, γεγονός που είχε τότε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς ήταν το πρώτο ακροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη που συμμετείχε σε κυβέρνηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ