Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Άρχισαν οι απειλές Σαλβίνι! «Η Ιταλία δεν θα γίνει καταυλισμός προσφύγων»

Σαλβίνι Σικελία

Με το ύφος που του έδωσε υψηλότατο ποσοστό στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου και τον έφερε στην κυβέρνηση της Ιταλίας, ο Ματέο Σαλβίνι φρόντισε, μέσα στο Σαββατοκύριακο, να κάνει σαφείς τις προθέσεις του όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Το αφεντικό της ακροδεξιάς Λέγκας, άλλωστε, είναι εκτός από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών.

Δεν πρόλαβε να ορκιστεί, καλά καλά, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας και η… χαρά δεν αφήνει τον Ματέο Σαλβίνι να “κρυφτεί”. Ο άνθρωπος που ηγείται του κόμματος που πριν από μερικά χρόνια ήθελε να αποσχιστεί ο πλούσιος βορράς της Ιταλίας από την φτωχό νότο, πήγε την Κυριακή στην “καρδιά” της Νότιας Ιταλίας: τη Σικελία.

Το γιατί ο νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας επέλεξε τον συγκεκριμένο προορισμό μόλις ένα 24ωρο μετά την ορκωμοσία, σαφές: το μεταναστευτικό. Τα ψηφαλάκια έψαχνε, αφού στόχος του ήταν να στηρίξει τους υποψήφιους της Λέγκας στις τοπικές εκλογές. Και φυσικά δεν… κράτησε τα λόγια του.

Πηγή φωτογραφίας EPA

Η Ιταλία και η Σικελία δεν μπορούν να είναι «ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης», είπε ο Σαλβίνι. Και υποσχέθηκε «κοινή λογική» για την αποφυγή ναυαγίων και τον περιορισμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα. Δεν διευκρίνισε όμως τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «κοινή λογική».

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, ο Σαλβίνι είχε υποστηρίξει πως «οι ωραίοι καιροί για τους λαθρομετανάστες τέλειωσαν». Και είχε καλέσει τους μετανάστες να «ετοιμαστούν να φτιάξουν βαλίτσες».

Πηγή φωτογραφίας EPA

Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια παρουσία… Σαλβίνι

«Δεν θα ακολουθήσουμε σκληρή γραμμή», αλλά «μια γραμμή κοινής λογικής», είπε την Κυριακή ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Τον Σαλβίνι υποδέχονταν σε κάθε σταθμό του ενθουσιώδεις οπαδοί της Λέγκας, αλλά και αντιδιαδηλωτές της αριστεράς.

Κάτω από τον καυτό ήλιο στο κέντρο υποδοχής στο Ποτσάλο, ένα λιμάνι στη νότια Σικελία, οι δύο ομάδες παραλίγο να πιαστούν στα χέρια.

Πηγή φωτογραφίας EPA

«Ήμασταν κι εμείς μετανάστες στην Αμερική, αλλά δεν είχαμε κάνει τέτοιο χαμό εκεί πέρα», «αυτή δεν είναι υποδοχή, είναι εποικισμός», «αν εγώ μυρίζω είναι από τον ιδρώτα της δουλειάς», κραύγαζαν οπαδοί του ακροδεξιάς Λέγκας στους ακτιβιστές, που επισήμαναν τον εφιάλτη των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν παγιδευτεί στη Λιβύη.

Τα έβαλε με τις ΜΚΟ

Διατηρώντας τον επιθετικό τόνο χάρη στον οποίο πέτυχε, ο Σαλβίνι μετρίασε ελαφρά τις δηλώσεις του, επανερχόμενος πάντως στη μετωπική επίθεση που έκανε το Σάββατο εναντίον των ναυλωμένων πλοίων των ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες. Τις κατηγόρησε πως ενεργούν σαν διακινητές. «Κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι η παράνομη μετανάστευση δεν είναι μπίζνες (…) ορισμένοι βγάζουν λεφτά από παιδιά που μετά πεθαίνουν» και αυτό «με εξοργίζει», υποστήριξε.

Πηγή φωτογραφίας EPA

Ο Σαλβίνι περιόδευσε στη Σικελία και είπε όσα είπε την ημέρα που σχεδόν 50 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ένα ναυάγιο στην Τυνησία, άλλοι εννιά (σ.σ. ανάμεσά τους έξι παιδιά) στα ανοικτά της Τουρκίας, κι ακόμη ένας στα ανοικτά της Ισπανίας.

«Θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να ξοδεύονται στις χώρες προέλευσης», είπε ο Σαλβίνι. «Τώρα, αν υπάρχουν ΜΚΟ που θέλουν να δουλεύουν δωρεάν, καλό θα είναι αυτό», είπε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.

Μακριά από τις κάμερες

Το Ποτσάλο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή: σε αυτό το λιμάνι, καθώς και μερικά ακόμη στην ανατολική Σικελία (Αουγκούστα, Κατάνη, Μεσσήνη) όπου καταπλέουν τα πολεμικά και τα πλοία των ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν αναλάβει τις διασώσεις μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης.

Μέσα στο κέντρο υποδοχής, όπου οι δημοσιογράφοι δεν επετράπη να τον ακολουθήσουν, ο Σαλβίνι συναντήθηκε με περίπου 100 από τους μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που έφθασαν στη χώρα το βράδυ της Παρασκευής, μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης της οποίας είναι αντιπρόεδρος.

Πηγή φωτογραφίας EPA

Η παραθαλάσσια, περίφρακτη εγκατάσταση από μπετόν είναι ένα από τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής ή «hotspots», που εγκαταστάθηκαν μετά το 2015 στην Ιταλία, όπως επέμενε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ιταλία να καταγράφονται εκεί και να μην μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου σε κάποια άλλη χώρα μέλος της.

Γυρίζει την πλάτη στην Ε.Ε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου στο συμβούλιό τους την Τρίτη στο Λουξεμβούργο. Όμως ο Σαλβίνι έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν θα βρίσκεται εκεί: θα είναι στο ιταλικό κοινοβούλιο, όπου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ωστόσο, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι εναντιώνεται στην πρόταση για αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού, η οποία κατ’ αυτόν «καταδικάζει» τις μεσογειακές χώρες.

Πηγή φωτογραφίας EPA

Και ποια είναι ακριβώς η ιδέα της νέας κυβέρνησης στη Ρώμη για το πού θα αποβιβάζονται οι μετανάστες που σώζονται στη θάλασσα, πέραν της Ιταλίας; «Ο στόχος μου δεν είναι να τους στέλνουμε στην Ευρώπη, αλλά να μειώσουμε τις αναχωρήσεις», απάντησε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος ταυτόχρονα σε μια «προφανή ανισορροπία στη διαχείριση, στους αριθμούς και στα κόστη» ως προς το σχέδιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης από την ΕΕ.

Χάρη στις αμφιλεγόμενες διευθετήσεις της προηγούμενης, κεντροαριστερής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Λιβύης, οι αφίξεις έχουν ήδη μειωθεί κατά 75% από το καλοκαίρι του 2017. Όμως, παρά την αύξησή τους κατά 12%, οι απελάσεις δεν ξεπέρασαν τις 6.500 την περασμένη χρονιά και ο πολλαπλασιασμός τους θα κοστίσει ακριβά.

Για να εξευρεθούν γρήγορα κεφάλαια, ο Σαλβίνι θέλει ένα «γερό ψαλίδισμα» των χρημάτων για την υποδοχή των περίπου 170.000 αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται σήμερα σε όλη τη χώρα. Ωστόσο πολλές φωνές υπενθυμίζουν πως τα χρήματα που δαπανώνται, εάν διατεθούν σωστά, μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για Ιταλούς και να ξαναδώσουν ζωή σε αγροτικές περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις