Site icon NewsIT

Ασάνζ: Ο κορονοϊός “πήγε” τη δίκη για Σεπτέμβριο

04.05.2020 | 21:14
Ασάνζ: Ο κορονοϊός “πήγε” τη δίκη για Σεπτέμβριο

Οι επιπτώσεις της πανδημίας, οδήγησαν τη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας το Σεπτέμβριο, για την υπόθεση έκδοσης στις ΗΠΑ του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Ασάνζ καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να τον δικάσουν για κυβερνοεπίθεση και υποκλοπή στοιχείων από κυβερνητικούς υπολογιστές και κατασκοπεία. Η εκδίκαση του αιτήματος για έκδοσή του ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και διήρκησε μόλις μια εβδομάδα προτού αναβληθεί έως τις 18 Μαΐου, με την προοπτική να συνεχισθεί επί τρεις εβδομάδες η εξέταση των επιχειρημάτων.

Την περασμένη εβδομάδα όμως, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ δήλωσε ότι δεν θα ήταν δυνατόν η διαδικασία να ξεκινήσει ξανά μέσα στο 2020, λόγω των αυστηρών περιορισμών στις συγκεντρώσεις και τις μετακινήσεις που ισχύουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID – 19.

Στη συνεδρίαση της έδρας τη Δευτέρα (04.05.2020) στο Δικαστήριο του Westminster Magistrates Court – την οποία οι δημοσιογράφοι που ακούν από απόσταση δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν ζωντανά – συμφωνήθηκε ότι ο Σεπτέμβριος θα ήταν η πιο βολική ημερομηνία για την επανάληψη της δίκης, παρότι δεν προσδιορίσθηκε ακόμη η ακριβής ημερομηνία και ο κατάλληλος χώρος, τόνισε δικαστικός εκπρόσωπος.

Ο Ασάνζ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, επειδή σύμφωνα με τους δικηγόρους του, δεν ήταν σε καλή κατάσταση ώστε να εμφανιστεί.

Ο 48χρονος Ασάνζ, που έχει αυστραλιανή υπηκοότητα, υποστηρίζει ότι ενδέχεται σε περίπτωση καταδίκης του στις ΗΠΑ να περάσει πολλές δεκαετίες στη φυλακή. Ο ίδιος τονίζει πως η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα και απειλεί μία γενικότερη απειλή για την ελευθερία του λόγου.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επιχειρηματολογούν πως ο Ασάνζ, δημοσιεύοντας μυστικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πληροφοριοδοτών τους. Την περασμένη εβδομάδα, η σύντροφος του Ασάνζ, η δικηγόρος Στέλα Μόρις, υποστήριξε πως η ζωή του διατρέχει σοβαρό κίνδυνο από τον κορονοϊό μέσα στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου κρατείται.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version