Η Asima Chatterjee μεγάλωσε στην Καλκούτα, και κατάφερε να γίνει γρήγορα θέμα συζήτησης στην Ινδία, καθώς κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, ήταν ανήκουστο για μια γυναίκα να σπουδάσει χημεία. Η Ινδή Asima Chatterjee όχι μόνο ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην οργανική χημεία. Στη συνέχεια προχώρησε και σε διδακτορικό στην επιστήμη που επέλεξε. Ήταν μάλιστα και η πρώτη γυναίκα στην Ινδία που κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο.
Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Asima Chatterjee (23 Σεπτεμβρίου 1917) στην Βεγγάλη, και η Google τη αφιερώνει το σημερινό Doodle. Προσπάθησε να φέρει πρωτοποριακές εξελίξεις στην ιατρική με την συνεχή της έρευνα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά της στην επιστήμη καθώς σπούδασε κυρίως τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών, και ειδικότερα εκείνων που φυτρώνουν στην πατρίδα της.
Η Dr. Chatterjee συνεργάστηκε και έγινε επικεφαλής του τμήματος Χημείας στο Lady Brabourne College. Με εξειδίκευση στα ινδικά φαρμακευτικά φυτά, ξεκίνησε επίσης ένα Ινστιτούτο Έρευνας ενώ υπήρξε μέντορας για πολλούς χημικούς στην Ινδία.
Η προσφορά της Asima Chatterjee
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πολυετή αυτή έρευνα της Asima Chatterjee άλλαξε ο τρόπος που προσέγγιζε η επιστήμη τα φυτά, καθώς η Ινδή επιστήμονας συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη φαρμάκων. Ένα από αυτά είναι το φάρμακο για τη θεραπεία της επιληψίας και της ελονοσίας). Αυτό όμως το έργο που την ανέδειξε στη νεπιστημονική κοινότητα, και την καθιέρωσε ανάμεσα στους συναδέλφους της ήταν η έρευνα των αλκαλοειδών της βίνκας. Τα αλκαλοειδή της βίνκας, που προέρχονται από το φυτό Μυρτιά Μαδαγασκάρης, χρησιμοποιούνται σήμερα σε χημειοθεραπείες. Βοηθούν να επιβραδύνουν ή να καθυστερήσουν καρκινικά κύτταρα από τον πολλαπλασιασμό.
Οι πολυετείς μελέτες της Asima Chatterjee αλλά και τα επιτεύγματά της αναγνωρίστηκαν από μεγάλα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Το επιστημονικό της έργο ανέδειξε και η ινδική κυβέρνηση, απονέμοντας κορυφαία βραβεία στην λαμπρή επιστήμονα, όπως το βραβείο Padma Bhushan.