Κόσμος

Ασκήσεις πολέμου στην κορεατική χερσόνησο! Βομβάρδισαν τα σύνορα Νότιας και Βόρειας Κορέας

- Ασκήσεις με τη χρήση βομβών κοντά στα σύνορα η απάντηση της Σεούλ στη νέα πυραυλική δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν - Τέσσερα μαχητικά έριξαν βόμβες σε πεδίο βολής κοντά στα σύνορα της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα - Τα ξημερώματα η Πιονγκγιάνγκ είχε κάνει ακόμη μια βαλλιστική δοκιμή - Ο πύραυλος που εκτόξευσε πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στη θάλασσα του Χοκάιντο - Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά στην κορεατική χερσόνησο. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τάραξε ξανά τον κόσμο με τη νέα πυραυλική δοκιμή που πέρασε πάνω την Ιαπωνία.

Στις βόρειες περιοχές της Ιαπωνίας, ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου και η κυβέρνηση ειδοποίησε με sms τους πολίτες να βρουν καταφύγιο.

[read4more]

Άμεσα, Νότια Κορέα και ΗΠΑ “απείλησαν” ότι θα απαντήσουν. Και σε μια επίδειξη δύναμης, ανάλογη με εκείνη που έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τη νέα πυραυλική δοκιμή, η Σεούλ έστειλε το μήνυμά της.

Λίγες ώρες μετά τη νέα δοκιμή της Βόρειας Κορέας, με εντολή του προέδρου Moon Jae-in, τέσσερα μαχητικά F15 έριξαν οκτώ βόμβες πολλαπλών χρήσεων MK84, σε πεδίο βολής κοντά στα σύνορα των δυο κρατών της χερσονήσου, στην περιοχή Taebaek.

Στόχος της άσκησης να σταλεί μήνυμα πως η Νότια Κορέα έχει τη στρατιωτική ικανότητα και η βούληση να “τιμωρήσει” τη Βόρεια Κορέα.

Ο γραμματέας του Νοτιοκορεάτη προέδρου, Yoon Young-chan, δήλωσε ότι η στρατιωτική άσκηση και ο βομβαρδισμός από τα F15 αποφασίστηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπου συζητήθηκαν τα αντίποινα που θα μπορούσαν να ληφθούν μετά τη νέα πρόκληση της Πιονγκγιάνγκ.

https://youtu.be/epNY2ncvIM8

https://youtu.be/4161xGfpw4M

Σχεδόν συγχρόνως, η Νότια Κορέα έδωσε στη δημοσιότητα κι ένα video από δική της πυραυλική δοκιμή, που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Λίγο αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, ο πρόεδρος της χώρας επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη προέδρου μίλησε με τον Αμερικανό ομόλόγο του, Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, ο Αμερικανός στρατηγός τόνισε τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική του προέδρου Μουν όσον αφορά στη Βόρεια Κορέα και την απάντηση της Σεούλ στη δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

ΗΠΑ και Ιαπωνία ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή».

Ξημέρωμα τρόμου με σειρήνες και εντολή εκκένωσης

Ήταν 05:57 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να… “πατήσει” το κουμπί για την εκτόξευση πυραύλου.

Η εκτόξευση έγινε από το Σουνάν, κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων.

Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται η στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων από τη Βόρεια Κορέα.

Ο πύραυλος, αφού έσπασε σε τρία κομμάτια, έπεσε τελικά στη θαλάσσια περιοχή του νησιού Χοκάιντο. Όλα τα κομμάτια του πυραύλου έπεσαν 1.180 χιλιόμετρα μακριά από το νησί.

Στην Ιαπωνία σήμανε συναγερμός. Ακούστηκαν οι σειρήνες, ταράζοντας τους πολίτες, οι οποίοι έλαβαν και μηνύματα στο κινητό τους από τις αρχές πως θα έπρεπε να βρουν καταφύγιο σε υπόγεια ή ασφαλή κτίρια!

https://www.youtube.com/watch?v=d_RIrd6S0Pw

Η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009. Τότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου.

Θα μπορούσε να χτυπήσει το Γκουάμ

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι «δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρεια Αμερική».

Αντίθετα, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα δήλωσε ότι το είδος του βαλλιστικού πυραύλου που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να φτάσει ως το Γκουάμ, που είναι αμερικανικό έδαφος στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

«Το βεληνεκές του πυραύλου ήταν περίπου 5.000 χιλιόμετρα. Προφανώς ένας τέτοιου είδους πύραυλος θα μπορούσε να φτάσει στο Γκουάμ», τόνισε ο Ονοντέρα.

Τον προηγούμενο μήνα η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγάνγκ απάντησε απειλώντας να ρίξει πυραύλους στο νησί Γκουάμ. Έκτοτε η ένταση αποκλιμακώθηκε λίγο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, μετά το… πέρασμα του πυραύλου από τη χώρα του, κατήγγειλε μια «απαράδεκτη εκτόξευση» η οποία «βλάπτει σημαντικά την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».

Πάντως, το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ ούτε και επιχείρησε να καταρρίψει τον πύραυλο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε μια 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ. Οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν «να αυξήσουν την ένταση στη Βόρεια Κορέα».

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, καταγγέλλοντας «μια τάση προς κλιμάκωση» της έντασης.

«Παρατηρούμε μια τάση προς κλιμάκωση (…) και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις (στην κατάσταση)», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και rt.com

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα