Και οι δύο ασθενείς έκαναν εμετούς και πέθαναν λίγες ώρες μετά τη συγκέντρωση αυτή για προσευχή στην πόλη Μπαντάκα, σύμφωνα με τον Δρ. Ζαν-Κλεμάν Καμπρόλ, τον συντονιστή επειγόντων περιστατικών της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Οι αρχές της Λ.Δ. του Κονγκό προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας που μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών.
Οι δύο ασθενείς το έσκασαν από τον θάλαμο απομόνωσης του νοσοκομείου, το βράδυ της Δευτέρας. “Η δραπέτευση οργανώθηκε από τις οικογένειές τους. Χρησιμοποιήθηκαν έξι μοτοσικλέτες επειδή ήταν πολύ άρρωστοι και δεν μπορούσαν να περπατήσουν” είπε ο Καμπρόλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, μετά την επιστροφή του από την περιοχή.
“Τους πήγαν σε μια αίθουσα προσευχής μαζί με άλλους 50 ανθρώπους. Βρέθηκαν στις 2 τα ξημερώματα. Ο ένας ήταν ήδη νεκρός και ο άλλος ετοιμοθάνατος. Αυτό σημαίνει ότι είχαν 50-60 επαφές στο σημείο εκείνο. Οι ασθενείς ήταν και οι δύο στην ενεργή φάση της ασθένειας, έκαναν εμετούς”, εξήγησε.
Τι είναι ο ιός Έμπολα
Η σπάνια ασθένεια προκαλεί πυρετό, εμετούς και διάρροια. Κατά μέσο όρο, ο ιός σκοτώνει τον έναν στους δύο ασθενείς. αλλά η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση υγρών αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης.
Αυτή είναι η ένατη επιδημία Έμπολα στο Κογκό από το 1976, όταν πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια. Το 2014-16, σε μια επιδημία σε χώρες της Δυτικής Αφρικής πέθαναν περισσότεροι από 11.300 άνθρωποι στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.
Αυτήν την εβδομάδα οι υγειονομικές υπηρεσίες στο Κονγκό ξεκίνησαν μια εκστρατεία προληπτικού εμβολιασμού με ένα πειραματικό φάρμακο για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.