Το καμάρι του Δημαρχείου της Παλιάς Πόλης σχεδιάστηκε από τον Mikulas του Kadan, ύστερα από αίτημα των δημοτικών συμβούλων το 1410 και είναι μοναδικό στον κόσμο, όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Τσεχικού Οργανισμού Τουρισμού. Χάρη στο Αστρονομικό Ρολόι ήταν δυνατό, από εκείνη ακόμα την εποχή, όταν η Πράγα ήταν πολυπολιτισμική πόλη, να δει κάποιος την ώρα, με εναλλακτικούς τρόπους.
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αστρονομικού ρολογιού, η Πράγα κατέλαβε μία θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες μητροπόλεις του Μεσαίωνα, όπως η Πάδοβα, η Βέρνη και το Στρασβούργο. Το Ρολόι αναβαθμίστηκε και ανακαινίστηκε αρκετές φορές αυτά τα 600 χρόνια, αφού πέρασε δύσκολες καταστάσεις. Τον 18ο αιώνα κόντεψε να χαθεί κάτω από σωρούς απορριμμάτων, ενώ στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδίστηκε. Τελικά, όμως, έλαβε πάλι την αρχική του μορφή και είναι πλήρως λειτουργικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι ακριβώς παρουσιάζει το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας; Το πιο σημαντικό εξάρτημα του ρολογιού είναι ο αστρολάβος, ένα αστρονομικό όργανο, με τη βοήθεια του οποίου οι αστρολόγοι και οι ναυτικοί καθορίζουν τη θέση τους βάσει των αστεριών, του Ηλίου και της Σελήνης. Εξυπηρετούσε τόσο στον καθορισμό της ώρας αλλά και της ναυσιπλοΐας. Ο αστρολάβος αποτελείται από έναν μεγάλο μπρούτζινο δακτύλιο και δύο κυκλικά εξαρτήματα που ενώνονται στη μέση με κάποιο στήριγμα.
Με συγκεκριμένη τοποθέτηση αυτών των κυκλικών εξαρτημάτων μπορεί να απεικονιστεί η θέση των αστεριών στον ουρανό. Ο Τροπικός του Αιγόκερου και ο Τροπικός του Καρκίνου εμφανίζονται ως κύκλοι στον Αστρολάβο, ενώ τα ζώδια εμφανίζονται στην περίμετρό του. Ο εξωτερικός δακτύλιος του ρολογιού, με τους χρυσούς αριθμούς, δείχνει την Παλιά Τσεχική Ώρα (ή ιταλική ώρα), σύμφωνα με την οποία η ημέρα ξεκινάει το σούρουπο. Η Ώρα της Κεντρικής Ευρώπης (ή παλιά γερμανική ώρα) ορίζεται από ένα χρυσό χέρι. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη σημερινή ώρα.
Δείτε πως είχε γιορτάσει τα 660 χρόνια το Αστρολογικό Ρολόι της Πράγας:
Πληροφορίες για την Πράγα: Μια παράξενη πόλη, γεμάτη από τους μύθους των βοημικών δασών, η πόλη του Κάφκα και του Καρλομάγνου, της Πριγκίπισσας Λιμπούσε και των Αψβούργων. Ένα περίτεχνο κόσμημα στο κέντρο της Ευρώπης, πρωτεύουσα της Τσεχίας αλλά και αληθινή πρωτεύουσα των Επιστημών. Η Πράγα έχει γίνει πολύ δημοφιλής προορισμός για τους ταξιδιώτες, μιας και η ανέγγιχτη ομορφιά της δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Με μια περιήγηση στην πόλη ο επισκέπτης θα θαυμάσει Μπαρόκ παλάτια, πλατείες και πλακόστρωτα, το περίφημο Αστρονομικό Ρολόι, την μεγαλοπρεπή Γέφυρα του Καρόλου, το περίφημο Στάρε Μιέστο, την Παλιά Πόλη δηλαδή, που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Μουσείο Κάφκα, τα περίφημα Καφέ τα οποία έγραψαν ιστορία, όπως το Σλάβια, το Εβρόπα, το Ιμπέριαλ, το Λουβρ.
Διαβάστε περισσότερα για την Πράγα εδώ.