Οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις “αθωώνουν” τις φύτρες λαχανικών για την επιδημία που προκάλεσε το βακτήριο E.coli στη Γερμανία, αλλά το υπουργείο Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας επισήμανε ότι οι εξετάσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.
Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν την πηγή της επιδημίας που έχει στοιχίσει της ζωή σε 22 ανθρώπους και έχει προκαλέσει περισσότερα από 2.200 κρούσματα σε δώδεκα χώρες. Όλοι οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία.
Μέχρι τώρα είχαν διατυπωθεί υποψίες ότι η ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε μολυσμένα αγγουράκια, τομάτες, μαρούλια και φύτρες φασολιών.
Πάντως, η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Ίλσε Άιγκνερ, ανακοίνωσε ότι οι αρχές εξακολουθούν να συνιστούν στους πολίτες να μην καταναλώνουν φύτρες φασολιών, τομάτες, αγγούρια και σαλάτες, από τη στιγμή που δεν έχει εντοπιστεί ακόμη η προέλευση του βακτηρίου.
Στο μεταξύ, τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από το βακτήριο E.coli αναφέρθηκαν στην Πολωνία και το Λουξεμβούργο. Και στις δύο χώρες οι ασθενείς είναι γυναίκες που διαμένουν μόνιμα ή είχαν επισκεφθεί τη Γερμανία.
Στην Πολωνία το πρώτο θύμα της επιδημίας είναι μια γυναίκα 29 ετών, η οποία νοσηλεύεται από τις 23 Μαΐου στο Σέτσιν, διαμένει μόνιμα στην περιοχή του Αμβούργου. Επειδή έχουν προσβληθεί τα νεφρά της, υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση.
Στο Λουξεμβούργο, το πρώτο θύμα είναι μια γυναίκα 50 ετών, η οποία πάντως βρίσκεται εκτός κινδύνου. Κατά πάσα πιθανότητα μολύνθηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην περιοχή του Αμβούργου, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.
Η 50χρονη παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της από τη Γερμανία, αλλά δεν εμφάνισε επιπλοκές και σήμερα είναι καλά στην υγεία της.
Υπόσχεται αποζημιώσεις η Κομισιόν
Την πρόθεσή της να προτείνει οικονομικές “αποζημιώσεις” για να βοηθήσει τους παραγωγούς λαχανικών και φρούτων οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν μετά την επιδημία του φονικού βακτηρίου E.coli ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την Τρίτη πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο έκτακτη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας, στη διάρκεια της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αποζημίωσης. Για την ώρα, πάντως, η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το ποσό που θα δοθεί.
Αποζημίωση ζητούν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, καθώς τα ισπανικά αγγούρια ενοχοποιήθηκαν αρχικά από τις γερμανικές αρχές για το βακτήριο Ε.coli, αλλά επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία.
10 ημέρες μετά την εκδήλωση της κρίσης, οι εξαγωγές ισπανικών φρούτων και λαχανικών εξακολουθούν να πλήττονται. Σε αυτό, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο σε ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά. Ζημιά ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ έχουν υποστεί και οι εξαγωγές φρούτων με κουκούτσι στην περιοχή της Σεβίλλης.
Η Ισπανία ζήτησε την επανεξέταση του μηχανισμού διατροφικού συναγερμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επιδημία του φονικού βακτηρίου και αναμένει εξηγήσεις από τις γερμανικές αρχές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την υπόθεση.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ειδικούς της ασφάλειας των τροφίμων στη Γερμανία προκειμένου να βοηθήσουν τις αρχές να ανιχνεύσουν την προέλευση της επιδημίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τελικά οι Γερμανοί φταίνε για το E.coli;