Ζητωκραυγές ακούστηκαν μέσα στο δικαστήριο κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη δίκη του πρώην πρόεδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κρίθηκε αθώος για συνέργεια στο φόνο εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 που τον ανέτρεψε από την εξουσία.
Ο 86χρονος Μουμπάρακ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου, όπου κρατείται, μέχρι το δικαστήριο, το οποίο συνεδρίασε μέσα σε μια αστυνομική ακαδημία.
Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος κατηγορούταν πως διέταξε την αστυνομία να καταστείλει τη λαϊκή εξέγερση του 2011 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 846 άνθρωποι, δικάστηκε μαζί με τον πρώην υπουργό του επί των Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι και έξι πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.
Το δικαστήριο απάλλαξε επίσης τον Μουμπάρακ και έναν πρώην υπουργό Πετρελαίου από κατηγορίες για διαφθορά σχετικά με εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ισραήλ σε τιμές κατώτερες των αγοραίων.
Σε μια χωριστή υπόθεση διαφθοράς, αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του Μουμπάρακ και των γιών του, του Αλάα και του Γκαμάλ, καθώς ο δικαστής Μαχμούντ Κάμελ αλ-Ρασίντι δήλωσε πως έχει παρέλθει υπερβολικά πολύς καιρός αφότου τελέσθηκε το φερόμενο έγκλημα και γι’ αυτό το δικαστήριο δεν μπορεί να αποφανθεί για το θέμα.
Ο 86χρονος Μουμπάρακ δεν πρόκειται πάντως να αφεθεί ελεύθερος μετά τις σημερινές ετυμηγορίες. Το Μάιο κρίθηκε ένοχος σε μια άλλη υπόθεση σχετική με κλοπή δημοσίων κεφαλαίων και εκτίει την ποινή τριετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε, ενώ τελεί υπό κατ’ οίκον κράτηση για ιατρικούς λόγους σε στρατιωτικό νοσοκομείο σε προάστιο του Καΐρου. Οι σημερινές αποφάσεις μπορεί να εφεσιβληθούν.
Το ακροατήριο στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασε σε επευφημίες όταν ο δικαστής τελείωσε την ανάγνωση των ετυμηγοριών. Ο Μουμπάρακ, ο οποίος φορούσε γυαλιά ηλίου και πουλόβερ, μεταφέρθηκε στη δικαστική αίθουσα πάνω σε φορείο.
Η ανατροπή του Μουμπάρακ, ο οποιος κυβέρνησε για περίπου 30 χρόνια, οδήγησε την Αίγυπτο στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, όμως ο νικητής, ο Μοχάμεντ Μόρσι, ανατράπηκε πέρυσι από το στρατό. Η αποφυλάκιση φέτος μερικών προσωπικοτήτων της εποχής του Μουμπάρακ έχει ήδη δημιουργήσει φόβους μεταξύ των ακτιβιστών ότι η παλιά ηγεσία ξανακερδίζει επιρροή.