Site icon NewsIT
11:40 | 29.11.12

Αθώος ο Ραμούς Χαραντινάι για τη σφαγή της Γιαμπλάνιτσα

ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Newsit Newsroom

Απαλλάχθηκε απ’ όλες τις κατηγορίες πρώην διοικητής του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» και πρώην πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) απάλλαξε απ΄ όλες τις κατηγορίες και έκρινε αθώους τόσο τον Χαραντιάι όσο και τους δύο συγκατηγορούμενούς του, Ιντρίζ Μπαλιάι και Λιάχιγια Μπραχιμάι.

Και οι τρεις κατηγορούνταν για εγκλήματα σε βάρος Αλβανών, Σέρβων και Ρομά αμάχων στο στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γιαμπλάνιτσα το 1998. Η δίκη τους επαναλήφθηκε με εντολή της εισαγγελίας του ICTY.

Το δικαστικό συμβούλιο του ICTY, στο οποίο προεδρεύει ο Τζάστις Μπακόνε Μολότο από τη Νότια Αφρική και συμμετείχαν ο Μπάρτον Χολ από τις Μπαχάμες και ο Βέλγος Γκι Ντέλοβα, έδωσε εντολή για την άμεση αποφυλάκιση του Ραμούς Χαραντινάι και των δύο βοηθών του, οι οποίοι επίσης κρίθηκαν αθώοι.
Η εισαγγελία του ICTY είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 20 ετών για τον κάθε κατηγορούμενο.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Χαραντινάι αφορούσαν εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο 1 Μαρτίου – 30 Σεπτεμβρίου του 1998, όταν ήταν διοικητής της λεγόμενες επιχειρησιακής ζώνης Ντουκατζίν του ΑΣΚ. Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι ο Χαραντινάι συμμετείχε ως διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου στο σχέδιο εκδίωξης των Σέρβων από την επαρχία, η οποία την εποχή εκείνη διοικείτο από το Βελιγράδι.

Όταν τερματίστηκε η πρώτη δίκη των τριών για εγκλήματα πολέμου στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού Κοσόβου, οι Χαραντινάι και Μπαλιάι αφέθηκαν ελεύθεροι και ο Μπραχιμάι καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών.

Το εφετείο, τον Ιούλιο του 2010, ακύρωσε την αθωωτική απόφαση, επικύρωσε την ποινή κάθειρξης για τον Μπραχιμάι και έδωσε εντολή για επανάληψη της δίκης για έξι σημεία του κατηγορητηρίου -για τα εγκλήματα στο στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γιαμπλάνιτσα.
Είχε συμπεράνει ότι η παράθεση στοιχείων από την εισαγγελία είχε ολοκληρωθεί πρόωρα, πριν από την ακρόαση δύο μαρτύρων που αρνούνταν να δώσουν κατάθεση.

Ένας από δύο μάρτυρες, ο Σεφτσέτ Καμπάσι, πρώην μέλος του ΑΣΚ, κατηγορήθηκε για περιφρόνηση του δικαστηρίου, επειδή δεν ήθελε να καταθέσει στην επανάληψη της δίκης στην υπόθεση Χαραντινάι, αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε ενοχή και καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση.

Τον Απρίλιο κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών και ο δεύτερος “απρόθυμος μάρτυρας κατηγορίας”, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Μπαλιάι και Μπραχιμάι την άνοιξη του 1998 συμμετείχαν στο βασανισμό και στη δολοφονία πολλών αιχμαλώτων στη Γιαμπλάνιτσα και είπε ότι ο Χαραντινάι έπρεπε να γνωρίζει τι συνέβαινε εκεί.

Μετά τη λήξη της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης με την απομάκρυνση των δυνάμεων του Βελιγραδίου από την κατά κύριο λόγο αλβανική πρώην επαρχία, ο Χαραντινάι ίδρυσε το κόμμα Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου και έγινε πρωθυπουργός ύστερα από τις εκλογές στα τέλη του 2004.
Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες για να παραπεμφθεί στην πρώτη δίκη.

Η είδηση της αθώωσης του Χαραντινάι έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και πυροτεχνήματα στην Πρίστινα.
Στην κεντρική πλατεία της πόλης συγκεντρώθηκαν πολίτες, άλλοι με δάκρυα στα μάτια, άλλοι κρατώντας όπλα και πυροβολώντας στον αέρα για να γιορτάσουν την αποφυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου.

Η Σερβία πάλι έχει διαφορετική αντιμετώπιση και προειδοποιεί πως η αποφυλάκισή τους θα θέσει σε κίνδυνο τον πολιτικό διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάρατζιτς: Έκανα τα πάντα για να αποτρέψω τον πόλεμο

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Ράτκο Μλάντιτς

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version