Κόσμος

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό – Μεγάλο «αγκάθι» το άσυλο

Η άτυπη Σύνοδος θα γίνει την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Ποιες χώρες θα συμμετάσχουν.

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν προσκληθεί στις Βρυξέλλες την Κυριακή για μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Άτυπη συνεδρίαση εργασίας»

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συγκαλείται «άτυπη συνεδρίαση εργασίας» την Κυριακή στις Βρυξέλλες για το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές, λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής των 28.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ καλεί σε άτυπη συνεδρίαση εργασίας για τα θέματα των μεταναστευτικών ροών και του ασύλου ομάδα ενδιαφερομένων χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται επίσης στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

Μεγάλο αγκάθι το άσυλο

«Στόχος της συνόδου, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή στην έδρα της Επιτροπής είναι η επεξεργασία ευρωπαϊκών λύσεων εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» της 28ης και 29ης Ιουνίου, κατά την οποία οι μεταναστευτικές ροές θα είναι ένα από τα κύρια θέματα, με φόντο τις βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των χωρών μελών.

Βασικό σημείο διαφωνίας αφορά την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και δύο χρόνια. Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ορίσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος του Ιουνίου ως χρονικό όριο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αλλά αυτό πλέον δεν φαίνεται πιθανό.

Βασικό σημείο διαφοράς είναι η τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος αναθέτει το βάρος της διαδικασίας της αίτησης για την παροχή ασύλου στην χώρα πρώτης εισόδου στην Ενωση, επιβαρύνοντας κατά δυσανάλογο τρόπο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Τι προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου με την θέσπιση της αυτόματης κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίοδο κρίσης ανάλογης με την κρίση του 2015.

Ομως αυτή η πρόταση κρίνεται ανεπαρκής από την πλευρά των χωρών της Μεσογείου, που ζητούν μία μόνιμη κατανομή, και απορρίπτεται από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία με την υποστήριξη της Αυστρίας.

Αντίθετα, υπάρχει συναίνεση ως προς την ανάγκη «ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να περιορισθούν οι ροές παράτυπων μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου την δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης» εκτός του εδάφους της Ενωσης για τους μετανάστες που θα διασώζονται στην θάλασσα.

Κουρτς: Οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα θα ενισχυθούν σε όλη την Ευρώπη

Νωρίτερα σήμερα, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα ομόλογο του Άνγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τη μεταναστευτική πολιτική.

«Πιθανόν θα υπάρξει μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, εμού και άλλων ηγετών για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής», εξήγησε ο Κουρτς λίγο πριν από την κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αυστρίας με την περιφερειακή κυβέρνηση της Βαυαρίας.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα θα ενισχυθούν σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γερμανία», πρόσθεσε ο Κουρτς.

Δημοσκόπηση «κόλαφος» για Μέρκελ

Τα τρία τέταρτα των Γερμανών δεν πιστεύουν ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα καταφέρει να διασφαλίσει μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο κατατρύχει τη σχέση της με τους βαυαρούς συμμάχους της στην κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση ( CSU ), το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία των Χριστιανοδημοκρατών ( CDU ) της γερμανίδας καγκελαρίου, έδωσε τη Δευτέρα στη Μέρκελ διορία δύο εβδομάδων για να εξασφαλίσει συμφωνία με τους ευρωπαίους συμμάχους της μετά την κόντρα που ξέσπασε για το μεταναστευτικό μεταξύ της CDU και της CSU η οποία προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε ανάμεσα σε 5.038 ψηφοφόρους από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Civey για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt, το 74,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν προβληματισμένοι, ενώ το 18,1% θεωρούν ότι η Μέρκελ θα διαπραγματευτεί επιτυχώς.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης της CSU και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, θέλει να απαγορευτεί η είσοδος στη Γερμανία προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά η Μέρκελ είναι αντίθετη σε όποια μονομερή κίνηση για την ανατροπή της “πολιτικής της ανοιχτής πόρτας” του 2015 και την υπονόμευση του κύρους της ίδιας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα