Κόσμος

Αβεβαιότητα από το πλάσμα αίματος σε ασθενείς με κορονοϊό

Τα αντισώματα Covid19 από το πλάσμα αίματος μειώνονται μέσα σε λίγους μήνες, σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα.

Ενώ υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για τα κλινικά οφέλη από τη χρήση πλάσματος αναρρωσάντων για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό, μια νέα καναδο – αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο νωρίτερα μετά την ανάρρωσή τους συλλέγεται το πλάσμα από τους δότες, τόσο το καλύτερο, επειδή τα αντισώματα αρχίζουν να εξαφανίζονται τρεις μόλις μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενών.

Η μικρή μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρενέ Μπαζέν του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Blood (Αίμα) της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας, παρακολούθησε 15 αναρρώσαντες δότες πλάσματος. Οι δωρεές πλάσματος – τέσσερις έως εννέα φορές από κάθε δότη – είχαν γίνει 33 έως 114 μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Πλάσμα αίματος: Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του

Όπως είπε η Μπαζέν, η έρευνα είναι μια από τις πρώτες που δείχνουν ότι οι οροθετικοί (όσοι παράγουν αντισώματα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2) σταδιακά μετατρέπονται σε οροαρνητικούς (δεν έχουν πια ανιχνεύσιμα αντισώματα στο σώμα τους). Η σταδιακή μείωση των αντισωμάτων δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον μικρότερο ή μεγαλύτερο αριθμό δωρεών πλάσματος από το ίδιο άτομο.

Όμως όλοι οι δότες εμφάνισαν μείωση αντισωμάτων σχεδόν ταυτόχρονα, περίπου 88 μέρες (σχεδόν τρεις μήνες) μετά τα πρώτα συμπτώματα Covid19. Μέσα στις επόμενες 21 μέρες, είχαν εξαφανιστεί περίπου τα μισά από τα αρχικά αντισώματά τους.

«Τα αντισώματα εξαφανίζονται γρήγορα, συνεπώς όσοι αναρρώνουν από Covid-19 και θέλουν να δωρίσουν πλάσμα αίματος, δεν πρέπει να περιμένουν πολύ», ανέφερε η δρ Μπαζέν. «Με βάση τα ευρήματά μας, ιδανικά οι γιατροί θα έπρεπε να χρησιμοποιούν πλάσμα, το οποίο έχει συλλεχθεί νωρίς μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης θα πρέπει προηγουμένως να ελέγχουν για την παρουσία των αντισωμάτων, προτού χορηγήσουν το πλάσμα σε ένα ασθενή», πρόσθεσε.

Μια εξέταση 282 δωρητών πλάσματος έδειξε ότι σχεδόν το 7% δεν είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα ήδη από την πρώτη δωρεά, ποσοστό που ήταν διπλάσιο για τους αναρρώσαντες που έκαναν την πρώτη δωρεά πλάσματος μετά από 11-12 εβδομάδες.

Όταν κάποιος μολύνεται με ένα ιό, το αίμα του δημιουργεί αντισώματα για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. Μετά την ανάρρωση, τα αντισώματα μπορεί να παραμείνουν στο πλάσμα του αίματος για μήνες ή ακόμη και για χρόνια. Η μετάγγιση αυτών των αντισωμάτων σε νέους ασθενείς μπορεί να βοηθήσει το αμυντικό σύστημα τους να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Πολλές κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες χώρες (και στην Ελλάδα) για να αξιολογήσουν τη χρησιμότητα της θεραπείας σε ασθενείς με Covid19.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «ιδιαίτερο» και πολυτελές τελευταίο γεύμα θανατοποινίτη που εκτελέστηκε με τουφέκι στη Νότια Καρολίνα
Ο Μαχντί κλήθηκε να επιλέξει τον τρόπο θανάτωσής του ανάμεσα στην ηλεκτρική καρέκλα, τη θανατηφόρα ένεση και το εκτελεστικό απόσπασμα, και επέλεξε «την λιγότερο επίπονη μέθοδο εκτέλεσης»
Ο Mikal Mahdi
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 1
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945