Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Αυξάνεται ο αριθμός των Ρουμάνων που συνειδητοποιούν ότι η πίεση της κοινής γνώμης μπορεί να αλλάξει πολιτικές και νόμους

Αυξάνεται ο αριθμός των Ρουμάνων που συνειδητοποιούν ότι η πίεση της κοινής γνώμης μπορεί να αλλάξει πολιτικές και νόμους

Στη Ρουμανία αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που συνειδητοποιούν ότι η πίεση της κοινής γνώμης μπορεί να αλλάξει πολιτικές και ότι οι ίδιοι μπορούν να τροποποιήσουν νόμους, τόνισε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στη χώρα Μαγκόρ Ζίμπι.

Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι οι Ρουμάνοι έχουν πίστη στον όχι εύκολο ρόλο των ενεργών πολιτών και αν η τάση αυτή συνεχιστεί έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε έναν αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας, υπογράμμισε ο κ. Ζίμπι σε συνέντευξή του στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Ως παράδειγμα ανέφερε το νέο Δασικό Κώδικα που επιστράφηκε στην ειδική επιτροπή της Βουλής τέσσερις φορές για επανεξέταση χάρη στις προσπάθειες των υποστηρικτών της φύσης και δεν έμεινε απαρατήρητος, όπως συνέβη με άλλους νόμους.

“Αν ρίξουμε μια ματιά στη βιοποικιλότητα της Ρουμανίας, τη φυσική κατάσταση των δασών της, την κατάσταση ορισμένων ορεινών ποταμών ή το γεγονός ότι η Ρουμανία είναι μεταξύ των λίγων χωρών όπου υπάρχουν ακόμη ολόκληρες τροφικές αλυσίδες, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε τυχεροί” εκτίμησε ο διευθυντής του WWF στη χώρα.
Δυστυχώς, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα και τα πρόσφατα μηνύματα και οι αναπτυξιακές στρατηγικές δεν είναι ενθαρρυντικά, είπε ο κ. Ζίμπι.

“Πιστεύουμε ότι η οικολογική ανασυγκρότηση είναι η μόνη λύση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αποκατάσταση των φυσικών διαδικασιών στο Δέλτα του Δούναβη και το WWF, μαζί με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, πρότεινε μια σειρά αρχών της αειφόρου ανάπτυξης για την περιοχή, που θα λαμβάνει υπόψη τη φύση, τους ανθρώπους και την οικονομία” σημείωσε.

Αναφερόμενος στον πληθυσμό της καφέ αρκούδας στη Ρουμανία, ο Ζίμπι είπε ότι αποτελείται από 6000 άτομα και ότι το 80% των Ρουμάνων πιστεύουν ότι η αρκούδα είναι εθνικός θησαυρός και τάσσονται κατά του κυνηγιού της. Όμως, υπάρχει ακόμη μία λανθασμένη αντίληψη ότι το κυνήγι της αρκούδας επιτρέπεται, παρ’ ότι από το 2007 είναι επιτρεπτό μόνο για ειδικές εξαιρέσεις, όταν η αρκούδα γίνει απειλή για την ανθρώπινη ζωή ή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καταστροφή.

Σχετικά με την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου, ο διευθυντής του WWF δήλωσε ότι διαφωνεί επειδή δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία ότι στην ΕΕ η εκμετάλλευση θα οδηγήσει, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα ή θα βοηθήσει ώστε να μην σημειωθεί άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Αναφερόμενους στο θέμα των οξύρρυγχων στη Ρουμανία, ο κ. Ζίμπι ανέφερε ότι ο οξύρρυγχος είναι από τα πιο απειλούμενα είδη του πλανήτη, σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών που καταρτίζονται από την Παγκόσμια Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

“Μέχρι το 19ο αιώνα, οι μεγάλοι πληθυσμοί οξύρρυγχων που μετανάστευαν στη Γερμανία μέσω του Δούναβη ήταν μια πηγή εισοδήματος για τις αλιευτικές κοινότητες. Σήμερα, πέντε από τα έξι ενδημικά στο Δούναβη είδη απειλούνται σοβαρά. Καλύτεροι κανονισμοί για την αλιεία και καλύτεροι κανονισμοί για το εμπόριο χαβιάρι υποστηριζόμενοι από αυστηρότερους ελέγχους και κυρώσεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη προστασία του οξύρρυγχου.

Απαιτείται καλύτερη πληροφόρηση για εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για τους αλιείς. Εκτός από την παρακολούθηση του πληθυσμού του είδους, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάσχεση της λαθραλιείας” ανέφερε ο κ. Ζίμπι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επτά νεκροί από τις πλημμύρες στην ανατολική Ρουμανία

“Νόμιμη” η ευθανασία στα αδέσποτα σκυλιά

Ανακαλύφθηκε πέτρινο κόσμημα “ηλικίας’ 20.000 ετών

Κοκορομαχίες και παράνομα στοιχήματα διοργάνωνε η πριγκίπισσα της Ρουμανίας

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε