Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Αύξηση του αριθμού των αδικημάτων με ακροδεξιά κίνητρα το 2016 στην Αυστρία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Περαιτέρω αύξηση, κατά 13,5%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παρουσίασε μέσα στο 2016 ο αριθμός των ποινικών αδικημάτων στην Αυστρία με ακροδεξιά, ξενοφοβικά, ρατσιστικά και αντισημιτικά κίνητρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών σε απάντηση σχετικής επερώτησης του κόμματος των Πράσινων στην αυστριακή Βουλή.

Σε σχέση με τα 1.156 που είχαν καταγραφεί το 2015, το 2016 ο αριθμός των αδικημάτων με αυτά τα κίνητρα ανήλθε σε 1.313 και ήταν σχεδόν διπλάσιος από εκείνον δύο χρόνια νωρίτερα, το 2014, όταν ανερχόταν σε 750, ενώ ένα απόλυτο «ρεκόρ» κατέγραψε πέρυσι, με 1.867, ο αριθμός των μηνύσεων για ακροδεξιά αδικήματα, που ήταν κατά 10% υψηλότερος από εκείνον το 2015.

Σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο αρμόδιος του τομέα Δικαιοσύνης των Αυστριακών Πράσινων, Άλμπερτ Στάινχαουζερ, σχολιάζοντας την αύξηση των αδικημάτων με ακροδεξιό υπόβαθρο, ανέφερε ως αιτίες, αφενός το γεγονός ότι η ακροδεξιά αισθάνεται νομιμοποιημένη με τον «επιθετικό τόνο» που επικρατεί στη συζήτηση για το προσφυγικό και, αφετέρου, το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα αδικήματα της υποδαύλισης μίσους.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, από αυτό αποδεικνύεται πως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει μεγάλη επιθετικότητα στις συζητήσεις και ως εκ τούτου εμφανίζεται σε υψηλό ποσοστό το αδίκημα της υποκίνησης μίσους.
Σε παρόμοια εκτίμηση προέβη, επίσης, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας Κόνραντ Κόγκλερ, τονίζοντας πως υπάρχει μία αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε αυτό επέδρασε η προσφυγική κρίση.

Στην τελευταία σχετική έκθεση της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, τα αδικήματα διακρίνονται σε ακροδεξιά, σε ξενοφοβικά-ρατσιστικά, σε αντισημιτικά και σε εκείνα για «ναζιστική δραστηριοποίηση» στο διαδίκτυο.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης είχε επισημανθεί η εμφάνιση μίας «νέας ακροδεξιάς», η οποία, μέσα από το διαδίκτυο και διαδραστικές ενέργειες, προσπαθεί να αναπτύξει μία «κουλτούρα ποπ» με ακροδεξιά περιεχόμενα για νέους και «νεαρούς ενήλικες», με στόχο τη διάδοση θεμάτων που προκαλούν ξενοφοβία και γενικότερους φόβους μέσα στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση, το θέμα του ασύλου και των προσφύγων προκάλεσε το 2015 στην Αυστρία μία «αποχαλίνωση» ξενοφοβικών βιαιοτήτων και εκδικητικότητας, από κύκλους προσώπων χωρίς καθόλου ή ελάχιστη μόνον σχέση με ιδεολογίες.

Προκλήσεις από τη σκοπιά της κρατικής ασφάλειας συνιστούν το μεταναστευτικό κύμα που ενέσκηψε πρόπερσι στη χώρα, η διάσπαση της κοινωνίας, αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας στην κοινωνία, με την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, την εγκληματικότητα διασποράς μίσους στο διαδίκτυο και στη στράτευση τρομοκρατών.

Ο αυστριακός «νόμος περί ναζιστικής δραστηριοποίησης» ή «νόμος ναζιστικής απαγόρευσης» είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση και με αυτόν απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό, ενώ στη βάση αυτού του νόμου είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυση ή δραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε