Κόσμος

Αυξήθηκαν οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν πέρσι στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με το 2012, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, κάνοντας λόγο για μια ανησυχητική "αλλαγή της δυναμικής" στις συγκρούσεις, ενόψει και της αποχώρησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τη χώρα, μέχρι τα τέλη του έτους.

Το 2013 στις συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών ισλαμιστών Ταλιμπάν, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001, και των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανδρών της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ (Isaf), έχασαν τη ζωή τους 2.959 πολίτες (αύξηση +7% σε σύγκριση με το 2012) ενώ άλλοι 5.656 (+17%) τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Unama).

“Η αύξηση του αριθμού των αμάχων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν το 2013 έρχεται σε αντίθεση με την μείωση που παρατηρήθηκε το 2012” σημειώνει ο ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι θάνατοι που καταγράφηκαν πέρσι πλησιάζουν στον αριθμό ρεκόρ του 2011, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 3.133 άνθρωποι.

Η αύξηση αυτή απορρέει κυρίως από την “αλλαγή της δυναμικής” που οφείλεται εν μέρει στη σταδιακή απεμπλοκή της Isaf που το 2013 μεταβίβασε την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις που παρά το μεγάλο αριθμό ανδρών που διαθέτουν (350.000) είναι ευπρόσβλητες και όχι καλά εξοπλισμένες.

“Το κλείσιμο των διεθνών στρατιωτικών βάσεων και ο περιορισμός των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων της Isaf (…) έδωσαν στις αντικυβερνητικές δυνάμεις μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται σε ορισμένες ζώνες και να επιτίθενται στις αφγανικές δυνάμεις που πλέον εμπλέκονται και εκτίθενται περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια”, συνεχίζει η έκθεση.

Η αύξηση του αριθμού των θυμάτων το 2013 εγείρει ωστόσο και ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι σε θέση οι αφγανικές δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας. Το ΝΑΤΟ θα ολοκληρώσει στο τέλος του έτους την αποστολή του στο Αφγανιστάν και θα αποσύρει τους περίπου 50.000 στρατιώτες που βρίσκονται ακόμη εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αστυνομικός σκότωσε έξι συναδέλφους του και απέδρασε με τον οπλισμό τους

Πώς ήταν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν πριν τους Ταλιμπάν – ΦΩΤΟ

Ένας 29χρονος Έλληνας σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση στο Αφγανιστάν

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ο Πάπας Φραγκίσκος αγαπούσε την Ελλάδα και οι απόψεις του ενοχλούσαν» λέει ο πάτερ Τζούλιο για τον Ποντίφικα
Ο πάτερ Τζούλιο Γκραμένια, ο οποίος είναι εφημέριος του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Φραγκίσκου, στους Αγίους Αναργύρους, που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, μίλησε για την σημαντική απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1