Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Αυξήθηκαν οι πυρκαγιές στην Αμαζονία – Φόβοι για το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου

Αυξήθηκαν οι πυρκαγιές στην Αμαζονία – Φόβοι για το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην Αμαζονία της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 28% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Έτσι, ενισχύονται οι φόβοι ότι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο μπορεί να πάθει νέες καταστροφές από τις πυρκαγιές φέτος.

Το Εθνικό Διαστημικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας (INPE) κατέγραψε 6.803 πυρκαγιές στην περιοχή της Αμαζονίας τον Ιούλιο του 2020, έναντι 5.318 το προηγούμενο έτος.

Μόνο στις 30 Ιουλίου, οι δορυφόροι εντόπισαν 1.007 πυρκαγιές στην Αμαζονία, ανέφερε το INPE, η χειρότερη ημέρα για Ιούλιο από το 2005, υπογράμμισε η Greenpeace.

Οι αριθμοί αυτοί είναι ακόμη πιο ανησυχητικοί για τους ερευνητές καθώς το 2019 ήταν ήδη ένα καταστροφικό έτος για την Αμαζονία που οδήγησε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο.

Κατά συνέπεια, οι πιέσεις έχουν αυξηθεί στη Βραζιλία, όπου πρόεδρος είναι ο υπερσυντηρητικός Ζαΐχ Μπολσονάρου, για να δεσμευθεί να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει αυτό το τεράστιο δάσος, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι πυρκαγιές έχουν κυρίως σκοπό την παράνομη εκχέρσωση γης για να παραδοθεί στη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη μεταλλευτική εκμετάλλευση.

Οι οικολόγοι ακτιβιστές κατηγορούν τον Μπολσονάρου, που εμφανίζεται σκεπτικός απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ότι ενθαρρύνει την αποψίλωση με τις εκκλήσεις για άνοιγμα του τροπικού δάσους στη γεωργική δραστηριότητα και τη βιομηχανία.

«Περισσότερες από 1.000 πυρκαγιές μέσα σε μία μόνο ημέρα είναι ένα ρεκόρ 15 ετών και αυτό δείχνει πως η στρατηγική της κυβέρνησης να διεξάγει επιχειρήσεις μιντιακής διασκέδασης δεν λειτουργεί επί του πεδίου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Greenpeace sστη Βραζιλία, Ρομούλο Μπατίστα.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου κινητοποίησε τον στρατό κατά των πυρκαγιών, όμως οι οικολόγοι εκτιμούν πως δεν επιτίθεται στις πραγματικές αιτίες των πυρκαγιών και της αποψίλωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις