Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν οι σχέσεις της Μόσχας με τους Δυτικούς και τα μεταξύ τους σημεία τριβής έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.
Υπόθεση Ναβάλνι, κρίση στην Ουκρανία, κατηγορίες για κατασκοπεία είναι ορισμένες από τις υποθέσεις που έχουν προκαλέσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ολοκληρωτικός πόλεμος» κατά του Αλεξέι Ναβάλνι
Η μεταχείριση του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι, που βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες σε απεργία πείνας, καταγγέλλεται συστηματικά από την διεθνή κοινότητα.
Η Ουάσινγκτον ζήτησε την Τρίτη από την Ρωσία να επιτραπεί σε «ανεξάρτητους» γιατρούς να επισκεφθούν τον Ναβάλνι, ασθενή και χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο.
Το Κρεμλίνο απορρίπτει συστηματικά τις δυτικές επικρίσεις και υποβαθμίζει το θέμα στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ο Πούτιν έχει κηρύξει τον πόλεμο, έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, κατά όσων δεν συμφωνούν μαζί του», λέει άνθρωπος του περιβάλλοντος του Ναβάλνι.
Οι υποστηρικτές του έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ρωσία σήμερα.
Η ένταση στην Ουκρανία
Από τις αρχές του έτους, έχουν πολλαπλασιασθεί οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε χθες τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση στην ζώνη των συγκρούσεων, λέγοντας ότι «εκατομμύρια ζωές» διακυβεύονται σε περίπτωση ουκρανορωσικής σύρραξης.
Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, που θεωρούν ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζει πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία, όπως έγινε το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας.
Βροχή οι απελάσεις διπλωματών
Πολλοί Ρώσοι διπλωμάτες που κατηγορούνται για κατασκοπεία απελάθηκαν τους τελευταίους μήνες από την Βουλγαρία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες…Κάθε φορά η Μόσχα έχει αντιδράσει με συμμετρικό τρόπο και εννοεί να καταγγέλλει ως «αβάσιμες και ρωσοφοβικές» τις αντιδράσεις.
Στις 17 Απριλίου, η Τσεχία απέλασε 18 ρώσους διπλωμάτες, που είχαν εμπλακεί, σύμφωνα με τις τσεχικές υπηρεσίες Πληροφοριών στο σαμποτάζ σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014.
Ανταποδίδοντας, η Ρωσία κήρυξε persona non grata 20 διπλωμάτες της τσεχικής πρεσβείας στην Μόσχα.
Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητεί δύο ύποπτους για την υπόθεση του σαμποτάζ, κατόχους διαβατηρίων που συμπίπτουν με τα διαβατήρια που κατείχαν οι δύο πράκτορες της GRU που θεωρούνται οι δράστες της επίθεσης με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok κατά του πρώην διπλού ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία το 2018.
Η υπόθεση Σκριπάλ οδήγησε στην απέλαση περισσότερων των 300 διπλωματών, ρώσων και δυτικών, και την επιβολή από τις ΗΠΑ οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Στα τάρταρα οι σχέσεις Ουάσινγκτον με Κρεμλίνο
Οι ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα είναι υψηλή λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, της υπόθεσης Ναβάλνι, των κατηγοριών για τις ενέργειες της ρωσικής κατασκοπείας, της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, της μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεσης το 2020 κατά των ΗΠΑ …
Η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν τηρεί αυστηρή στάση κατά της Ρωσίας, σε ρήξη με την συμβιβαστική πολιτική του προκατόχου του απέναντι στο Κρεμλίνο.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη δέσμη επιπλέον κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η απέλαση 10 ρώσων διπλωματών και απαγόρευση αγοράς ρωσικών ομολόγων από τις αμερικανικές τράπεζες.
Η Ρωσία απάντησε με την απέλαση δέκα αμερικανών διπλωματών, διατυπώνοντας απειλές κατά μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από την Ουάσινγκτον και απαγορεύοντας την είσοδο στο ρωσικό έδαφος μελών της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ