Ο αριθμός των μητρικών θανάτων έφτασε σε 10,83 ανά 100.000 γεννήσεις, αυξημένος κατά 24,6% από το 2015, σύμφωνα με έκθεση για τις συνθήκες υγείας στο Πεκίνο που εξέδωσε η δημοτική επιτροπή υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού.
Το 2016 η Κίνα επέτρεψε σε όλα τα παντρεμένα ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά. Το 2013 είχε επιτραπεί στα ζευγάρια να αποκτούν και δεύτερο παιδί εάν ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε αδέλφια. Η τελευταία αλλαγή τερμάτισε την πολιτική του ενός παιδιού, που εφαρμόστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθυσμού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2016 καταγράφηκαν στην Κίνα 18,67 εκατομμύρια νέες γεννήσεις, με τον αριθμό τους να είναι αυξημένος κατά 11% σε σχέση με το 2015. Μεταξύ των νέων γεννήσεων, το 45% ήταν δεύτερα παιδιά.
Ο Γκάο Σιαοτζούν, εκπρόσωπος της επιτροπής υγείας του Πεκίνου, δήλωσε ότι οι γυναικολογικές υποδομές στην πόλη δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από την αύξηση των γεννήσεων, γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους για το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλος παράγοντας είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών, κυρίως σε μεγάλη ηλικία και με μεγαλύτερες πιθανότητες περιπλοκών, αμελούν τον τακτικό προγεννητικό έλεγχο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ