Παρασκευή, 2 Αυγ.
29oC Αθήνα

Αυσταλία: Η μυστηριώδης εξαφάνιση συζύγου Σαουδάραβα που διέφυγε στην Μελβούρνη για να σωθεί και αγνοείται

Αυσταλία: Η μυστηριώδης εξαφάνιση συζύγου Σαουδάραβα που διέφυγε στην Μελβούρνη για να σωθεί και αγνοείται
AP Photo/Amr Nabil

Όταν η Lolita κατάφερε να διαφύγει στην Αυστραλία το 2022, ξέφυγε από έναν ηλικιωμένο που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί όταν ήταν μικρό κορίτσι στη Σαουδική Αραβία.

Η ίδια είπε στους δικούς της ανθρώπους ότι είχε ξεφύγει στην Αυστραλία από έναν κύκλο βίας και σεξουαλικής δουλείας στη Σαουδική Αραβία, τόσο ακραίο που την είχε επανειλημμένα οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Αλλά λιγότερο από ένα χρόνο μετά την άφιξή της, εξαφανίστηκε – τελευταία φορά την είδε ένας φίλος που ισχυρίζεται ότι την είδε να την παίρνει από το διαμέρισμά της μια ομάδα Σαουδαράβων με ένα μαύρο φορτηγάκι.

Τα αρχεία δείχνουν ότι η Lolita, η οποία είναι γύρω στα 30, επιβιβάστηκε σε πτήση από τη Μελβούρνη προς την Κουάλα Λουμπούρ τον Μάιο του 2023. Από εκεί, ο δικηγόρος της πιστεύει ότι επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία και τέθηκε υπό κράτηση.

Αλλά η ακριβής τοποθεσία και η ασφάλεια της Λολίτα -ή αν είναι καν ζωντανή- παραμένουν άγνωστες, αναφέρει το BBC.

Δεν είναι καθόλου η πρώτη φορά που η μυστηριώδης μοίρα μιας  γυναίκας από τη Σαουδική Αραβία που εγκαταλείπει την πατρίδα της καταλήγει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«Αυτό που κάνει αυτή την υπόθεση ιδιαίτερα συναρπαστική, σε σύγκριση με κάποιες άλλες υποθέσεις γυναικών που εξαφανίστηκαν… ή εμφανίστηκαν νεκρές, είναι ότι έχουμε μάρτυρα», λέει η δικηγόρος Alison Battisson.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Καμπέρα αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της στο BBC, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας δήλωσε ότι «έλαβε γνώση» της υποτιθέμενης απαγωγής τον Ιούνιο και ότι «άρχισε να διεξάγει άμεσες έρευνες» τόσο εντός της χώρας όσο και «υπεράκτια».

Οι συνήγοροι φοβούνται ότι η περίπτωση της Lolita αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης τάσης στην Αυστραλία, κατά την οποία πράκτορες άλλων χωρών παρακολουθούν, παρενοχλούν ή επιτίθενται σε ομογενείς τους ατιμώρητα.

Η κυβέρνηση έχει ανακηρύξει την ξένη παρέμβαση -όλων των μορφών- ως τη «σημαντικότερη»  απειλή για την εθνική ασφάλεια και υποσχέθηκε την πάταξη της.

Όμως η Battisson και άλλοι ακτιβιστές για τα δικαιώματα διερωτώνται πώς μια γυναίκα – η οποία είχε πει στις μεταναστευτικές αρχές ότι διέφευγε από τη βία – φέρεται να απήχθη από το σπίτι της μέρα μεσημέρι.

«Ήταν απόφασισμένη να πάρει τη ζωή της στα χέρια της»

Η Lolita ήρθε για πρώτη φορά στη Μελβούρνη τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία πτήσεων.

Αν και ως επί το πλείστον ήταν κλεισμένη στον εαυτό της, σύντομα απέκτησε φιλία με έναν Σουδανό πρόσφυγα που είχε ζήσει επίσης στη Σαουδική Αραβία, ως μετανάστης χωρίς χαρτιά.

Ο Ali -δεν είναι το πραγματικό του όνομα- ήταν αυτός που έφερε τη Lolita σε επαφή με την Battisson, καθώς εκείνη τον είχε βοηθήσει με τη δική του αίτηση ασύλου.

Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούσε συχνά με τη Lolita από εκείνο το σημείο και έπειτα, περιγράφοντάς την ως μια γυναίκα που είχε πάρει την απόφαση να πάρει πίσω τη ζωή της: «Ήταν αποφασισμένη ότι αυτή ήταν η ώρα της».

Αλλά η επικοινωνία τους έληξε απότομα τον Μάιο του περασμένου έτους, όταν  η  Battisson έλαβε ένα «περίεργο» μήνυμα από την ίδια.

«Ήταν σε επίσημη γλώσσα από ό,τι είχε χρησιμοποιήσει ποτέ και έλεγε: “Ποια είναι η κατάσταση της βίζας μου”», λέει στο BBC.

Η αίτηση της Lolita για βίζα προστασίας – για άτομα που κινδυνεύουν από διώξεις στην πατρίδα τους – είχε προηγουμένως απορριφθεί, αλλά η Battisson τη βοηθούσε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Λέει ότι αυτό είναι κάτι που η πελάτισσά της γνώριζε πολύ καλά, καθώς οι δυο τους το συζητούσαν συχνά.

«Τώρα πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα ήταν στην πραγματικότητα από τους ανθρώπους που είχαν απαγάγει τη Lolita », λέει η Battisson. Πιστεύει ότι προσπαθούσαν να βρουν αν η Lolita είχε μόνιμη βίζα, η οποία θα της έδινε το δικαίωμα να ζητήσει προξενική βοήθεια από την Αυστραλία στη Σαουδική Αραβία.

Μετά επικράτησε σιωπή. Καθώς οι εβδομάδες και οι μήνες κυλούσαν, η Battisson ήξερε ότι «κάτι δεν πήγαινε καλά».

Ούτε η ίδια μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Αλί, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο, καθώς οι δυο τους διατηρούσαν τακτική επαφή.

Ο αυτόπτης μάρτυρας και η τελευταία συνομιλία

Όταν ο Ali τελικά απάντησε στις κλήσεις της, οι χειρότεροι φόβοι της επιβεβαιώθηκαν.

Είπε ότι ήταν μάρτυρας της απαγωγής της Lolita, αλλά ότι το περιστατικό τον είχε παραλύσει τόσο πολύ από το φόβο για την οικογένειά του.

Περιέγραψε λεπτομερώς την τελευταία του συνομιλία με τη Lolita – ένα τηλεφώνημα στο οποίο εκλιπαρούσε για προστασία από μια ομάδα ανδρών που σχεδίαζαν να την πάρουν στη Σαουδική Αραβία.

Του έστειλε μάλιστα φωτογραφίες από τις τσάντες που ισχυριζόταν ότι την είχαν αναγκάσει να πακετάρει.

Ο Ali είπε στην Battisson ότι πήγε στο διαμέρισμά της, αλλά κατά την άφιξή του ένας αραβόφωνος άνδρας τον απείλησε, χρησιμοποιώντας προσωπικά στοιχεία που ο Ali πιστεύει ότι θα μπορούσαν να προέρχονται μόνο από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Καμπέρα.

Στη συνέχεια, επικοινώνησε με έναν φίλο του και του ζήτησε να πάει στο αεροδρόμιο, ώστε οι δυο τους να «δημιουργήσουν φασαρία» και να τραβήξουν την προσοχή της ασφάλειας.

Όμως δεν είδαν ποτέ τη  Lolita στον τερματικό σταθμό.

«Μου πήρε συνολικά ένα χρόνο για να επιβεβαιώσω ότι την είχαν πάρει», λέει η κ. Battisson.

Από τότε η δικηγόρος, προσπαθεί να βρει τι συνέβη.

«Έχουμε τηλεφωνικά αρχεία και αρχεία μηνυμάτων που την καταγράφουν να μιλάει για το φόβο της»

Και υπάρχει και η πρόσφατη μαρτυρία ενός συγγενή της. «Απ’ όσο γνωρίζουν, η Lolita βρίσκεται τώρα σε φυλακή ή κέντρο κράτησης της Σαουδικής Αραβίας», λέει η Battisson.

Τα κραυγαλέα κενά στην ιστορία παραμένουν, αλλά ένα πράγμα για το οποίο η Battisson είναι κατηγορηματική είναι ότι «δεν υπάρχουν απλώς ασφαλείς επιλογές» για τη Lolita στην πατρίδα της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις