Site icon NewsIT

Αυστραλία: Καταδικάστηκε για το θάνατο των 4 παιδιών της – Δικαιώθηκε μετά από 20 χρόνια

06.06.2023 | 08:10
Αυστραλία: Καταδικάστηκε για το θάνατο των 4 παιδιών της – Δικαιώθηκε μετά από 20 χρόνια

Kathleen Folbigg appears via video link during a convictions inquiry at the NSW Coroners Court, Sydney, May 1, 2019. AAP Image/Joel Carrett via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT

Πριν από περίπου 20 χρόνια μία μητέρα από την Αυστραλία κατηγορήθηκε για το διαδοχικό θάνατο των τεσσάρων παιδιών της. Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ο θάνατος και των τεσσάρων παιδιών αποδίδεται σε παθολογικά αίτια. 

Από το 1989 μέχρι το 1999 η Κάθι Φόλμπιγκ είδε τα τέσσερα παιδιά της να πεθαίνουν ως βρέφη. Κανένα από τα παιδιά δεν κατάφερε να περάσει τους 19 μήνες ζωής. Οι αρχές της Αυστραλίας ερευνώντας το θάνατο των παιδιών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πίσω από την τραγωδία κρυβόταν η ίδια η μητέρα τους.

Το 2003 το δικαστήριο την καταδίκασε σε 25 χρόνια φυλακή. Η Κάθι Φόλμπιγκ ποτέ δεν παραδέχτηκε πως σκότωσε τα παιδιά της.

Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες της δόθηκε χάρη, καθώς προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως τα δύο κορίτσια πέθαναν από καρδιολογικά προβλήματα και τα δύο αγόρια από επιληψία.

Δικαιώθηκε μετά από 20 χρόνια

«Αν η Κάθι Φόλμπιγκ δικαζόταν σήμερα, πραγματικά δεν πιστεύω πως θα καταδικαζόταν βάσει της δύναμης των υπαρχόντων επιστημονικών αποδείξεων. Νομίζω πως η Κάθι Φόλμπιγκ έχει πέσει θύμα της μεγαλύτερης δικαστικής πλάνης στην ιστορία της χώρας μας», λέει η δικηγόρος της.

Μετά από δύο δεκαετίες, δεκάδες διακεκριμένοι επιστήμονες της Αυστραλίας υπέγραψαν αίτημα για την άμεση αποφυλάκισή της.

 

Τα στοιχεία

Οι εξετάσεις DNA δείχνουν πως η Σάρα και η Λόρα, οι δύο κόρες της, κληρονόμησαν ένα παθογόνο γονίδιο από τη μαμά τους που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία πως ο Πάτρικ, ο γιος της, είχε μία υποβόσκουσα γενετική ανωμαλία που δημιουργεί προδιάθεση για επιληψία.

Όλα αυτά προκαλούν αμφιβολίες για την απόφαση σε σχέση και με τον Κέιλεμπ, του οποίου ο θάνατος μόλις στις 19 μέρες της ζωής του, ίσως οφείλεται επίσης στην επιληψία.

Πολλοί επιστήμονες της Αυστραλίας θεωρούν πως η υπόθεση Φόλμπινγκ ίσως είναι η ιδανική ευκαιρία να αλλάξει ριζικά η νομοθεσία για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Προς το παρόν, η Κάθλιν Φόλμπιγκ παραμένει στη φυλακή περιμένοντας το τελικό πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας της Αυστραλίας, της απένειμε χάρη και θα αποφυλακιστεί άμεσα.

Οποιαδήποτε μελλοντική δίκη, ίσως αποδείξει την αθωότητά της και της επιδικάσει αποζημίωση για τα 20 χρόνια άδικης φυλάκισης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version