Δευτέρα, 14 Οκτ.
22oC Αθήνα

Αυστραλία: Πάνω από 1 εκατ. γονείς παραλείπουν γεύματα για να ταΐσουν τα παιδιά τους

Αυστραλία: Πάνω από 1 εκατ. γονείς παραλείπουν γεύματα για να ταΐσουν τα παιδιά τους
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχεδόν 1 εκατ. νοικοκυριά στην Αυστραλία αγγίζουν τα όρια του υποσιτισμού, καθώς οι γονείς παραλείπουν τα γεύματά τους για ημέρες με σκοπό να ταΐσουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Foodbank Australia.

Περισσότερα από 870.000 νοικοκυριά, με εισοδήματα μικρότερα των 30.000 δολαρίων Αυστραλίας τον χρόνο βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, ένας αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 5% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την Foodbank Australia, την μεγαλύτερη φιλανθρωπική οργάνωση για τον υποσιτισμό στην Αυστραλία.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι σε ακόμη πιο τραγική κατάσταση με τα 2/3 και άνω εξ αυτών να βρίσκονται αντιμέτωπα με ελλείψεις τροφίμων, σύμφωνα με αυτήν την πηγή.

«Προειδοποιήσαμε στην αρχή της κρίσης κόστους ζωής ότι τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά θα υποφέρουν πρώτα, με τον χειρότερο τρόπο και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτά τα ευρήματα το επιβεβαιώνουν αυτό», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Foodbank Australia Μπριάνα Κέισι, σε μια ανακοίνωση.

«Βλέπουμε οικογένειες που μόλις τα βγάζουν πέρα, φθάνουν στα όριά τους και κάνουν απίστευτες επιλογές».

Άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν περικοπές σε βασικής ανάγκης τρόφιμα λόγω των ακριβών ενοικίων, της ενέργειας και των καταναλωτικών ειδών, αν και η κατάσταση σε ορισμένα νοικοκυριά έδειξε σημάδια βελτίωσης, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι οικογένειες στην Αυστραλία συνεχίζουν να παλεύουν με τον πληθωρισμό και τα υψηλότερα κόστη στέγασης μετά την αύξηση της μετανάστευσης αφότου έληξαν οι κανονισμοί στα σύνορα λόγω της COVID-19 το 2022, που ασκούν μεγαλύτερη πίεση σε μια ήδη δύσκολη αγορά ενοικίασης.

Αν και ο ονομαστικός πληθωρισμός συνέχισε την πτώση του και επιβραδύνθηκε στο 2,7% τον Αύγουστο, με τη συνδρομή κυρίως των κυβερνητικών εκπτώσεων στο ρεύμα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας επισήμανε πως το μέτρο είναι ασταθές.

Η έκθεση αναφέρει πως περισσότερες οικογένειες αναζητούν βοήθεια από φιλανθρωπικές οργανώσεις επισιτιστικής βοήθειας, καθώς συγγενείς και φίλοι δεν μπορούν πλέον να τις βοηθήσουν.

Πάνω από το 50% των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα αναζητά στήριξη συχνότερα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, την ώρα που το ποσοστό εκείνων που λαμβάνουν βοήθεια από φίλους και την ευρύτερη οικογένεια μειώθηκε στο 25% το 2024 από 32% το 2023.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις