Site icon NewsIT
10:15 | 09.03.25

Αυστραλία: Στιγμές χάους από το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Άλφρεντ – Ένας νεκρός, δεκάδες τραυματίες και αμέτρητες ζημιές

Ζημιές σε σπίτι λόγω της καταιγίδας Άλφρεντ / Φωτογραφία AAP / Dave Hunt /via REUTERS

Newsit Newsroom

Στο σκοτάδι τουλάχιστον 330.000 χιλιάδες νοικοκυριά. Οι αρχές συστήνουν υπομονή καθώς η αποκατάσταση των βλαβών στο σύστημα ηλεκτροδότησης θα καθυστερήσει

Βυθισμένες στο νερό, στις λάσπες και στα συντρίμμια οι περισσότερες περιοχές της ανατολικής Αυστραλίας, λόγω της τροπικής καταιγίδας Άλφρεντ που σφυροκοπά ανελέητα με σφοδρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις.

Αν και στην αρχή το φαινόμενο Άλφρεντ είχε τη μορφή κυκλώνα, όσο περνούν οι ώρες αποδυναμώνεται, με τις αρχές να αναφέρουν πως τώρα πρόκειται απλά για μία τροπική καταιγίδα με καταστροφικές συνέπειες.

Μέχρι στιγμής 1 άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του. Το Σάββατο (09.03.2025) οι αρχές εντόπισαν το πτώμα του 61χρονου άνδρα αφού το φορτηγάκι 4×4 που οδηγούσε παρασύρθηκε από ορμητικά νερά καθώς διέσχιζε γέφυρα πάνω από ποτάμι που είχε φουσκώσει, στο βόρειο τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Αν και κατάφερε να βγει από το όχημα, προσπάθησε, μάταια, να κρατηθεί από κλαδί δένδρου, αλλά παρασύρθηκε και πνίγηκε, εξήγησε η αστυνομία της πολιτείας αυτής.

Όσον αφορά τους τραυματίες, μόνο το Σάββατο, τραυματίστηκαν 13 στρατιώτες, σε σύγκρουση δυο φορτηγών των ενόπλων δυνάμεων, καθώς βρίσκονταν σε αποστολή διάσωσης στην ανατολική Αυστραλία.

Σκάφος ξεβράστηκε σε παραλία της Αυστραλίας λόγω της καταιγίδας / Φωτογραφία AAP / Dave Hunt / via REUTERS
Καταστροφές σε σπίτια της Αυστραλίας λόγω της καταιγίδας / Φωτογραφία Dave Hunt / via REUTERS

Δώδεκα από αυτούς παρέμεναν σήμερα σε νοσοκομείο και δύο βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Κρις Μινς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η καταιγίδα Άλφρεντ έφερε σφοδρούς ανέμους στα ανατολικά παράλια της Αυστραλίας, ξεριζώνοντας δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κουίνσλαντ και στο βορειοανατολικό τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις και άνοδο των υδάτων ποταμών κατά μήκος 400 χιλιομέτρων της ακτογραμμής των δυο αυστραλιανών πολιτειών, με τις αρχές να εκδίδουν έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για πλημμύρες.

Πέρα από όλες αυτές τις καταστροφικές συνέπειες, προκάλεσε και εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης στην ανατολική Αυστραλία, βυθίζοντας στο σκοτάδι σχεδόν 330.000 νοικοκυριά.

Κάπου 310.000 οικιακοί πελάτες δεν είχαν ρεύμα χθες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κουίνσλαντ και άλλοι περίπου 16.000 στο βορειοανατολικό τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας μετά το πέρασμα της καταιγίδας.

Οι πελάτες αυτοί πρέπει να «προετοιμαστούν» να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση για «μέρες», προειδοποίησε η εταιρεία Essential Energy στο Κουίνσλαντ.

Πλημμυρισμένο βενζινάδικο στην Αυστραλία / Φωτογραφία AAP / Jason O’Brien / via REUTERS
Πυροσβέστης προσπαθεί να απομακρύνει πεσμένο δέντρο στην Αυστραλία / Φωτογραφία AAP /Jason O’Brien / via REUTERS

Τα «μεγαλύτερα» εμπόδια για την αποκατάσταση της παροχής «είναι η άνοδος των νερών και το φούσκωμα των κοιτών ρευμάτων νερού, η πτώση δένδρων και οι κατολισθήσεις λάσπης» που εμποδίζουν την πρόσβαση με αυτοκίνητα σε τμήματα του δικτύου διανομής που έχουν υποστεί ζημιές, εξήγησε.

«Η κατάσταση στο Κουίνσλαντ και στο βόρειο τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας παραμένει πολύ σοβαρή εξαιτίας των ξαφνικών πλημμυρών και των σφοδρών ανέμων», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.

«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και ο κίνδυνος ξαφνικών πλημμυρών και μεγάλης ανόδου του επιπέδου των υδάτων θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα», προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία της Κουίνσλαντ, αν και η καταιγίδα προβλέπεται να εξασθενίσει καθώς το μέτωπο βρίσκεται πλέον πάνω από έδαφος.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version