Κόσμος

Αυστρία: 100 προσωπικότητες υπέρ της υποδοχής προσφυγόπουλων από την Ελλάδα

Σε ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύεται την Πέμπτη (12.03.2020) στην Αυστρία πάνω από 100 προσωπικότητες – επιστήμονες, καλλιτέχνες, νομικοί, εκπρόσωποι εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και ΜΚΟ – τάσσονται υπέρ της φιλοξενίας προσφυγόπουλων από την Ελλάδα.

Για τον λόγο απευθύνουν έκκληση προς τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς “να επιτρέψει την υποδοχή στη χώρα, προσφύγων, ιδιαίτερα ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ελληνικά νησιά”.

“Πολλοί Αυστριακοί θα ήθελαν να βοηθήσουν ενόψει των εντελώς απαράδεκτων συνθηκών για πολλούς πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν το επιτρέπει αυτό”, αναφέρουν οι επιστήμονες Γεργκ Φλέκερ, Ρουθ Βόντακ, Έμεριχ Ταλός, Ρουθ Σίμζα και Αλεξάντερ Μπερ, που βρίσκονται επικεφαλής της πρωτοβουλίας της ανοικτής επιστολής, η οποία απευθύνεται και προς τους υπουργούς Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

“Ευρώπη σημαίνει Ανθρωπισμός”

“Ειδικότερα, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών αντιτάσσονται σε μία ανθρώπινη λύση στην ανθρωπιστική κρίση, όμως με τον τρόπο αυτό, περιορίζουν επίσης τους Αυστριακούς πολίτες που θέλουν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για αλληλεγγύη”, αναφέρεται στην επιστολή.

Οι υπογράφοντες, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, ασκούν κριτική στους Σεμπάστιαν Κουρτς και Καρλ Νέχαμερ, για “ολοένα και αυστηρότερες διατυπώσεις τους, οι οποίες εμφανίζουν μία απειλή για την Ευρώπη και την Αυστρία από τους πρόσφυγες”.

Επισημαίνουν επίσης, ότι οι δηλώσεις του καγκελάριου Κουρτς “όχι μόνο δημιουργούν εικόνες εχθρού και προκαλούν εντελώς ανάρμοστους φόβους”, αλλά και δίνουν πρόσχημα στους Ευρωπαίους ακροδεξιούς “με τον αβάσιμο ισχυρισμό μιας απειλούμενης αυστριακής ή ευρωπαϊκής ταυτότητας”, και ως εκ τούτου, “απαιτείται επειγόντως να μετριάζεται η γλώσσα”.

Οι υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή – μεταξύ των οποίων η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ και οι διάσημοι συγγραφείς Μίχαελ Κέλμαγερ και Ρόμπερτ Μενάσε – επικρίνουν τη “λαϊκιστική υποδαύλιση μίσους εναντίον προσφύγων, που αποπροσανατολίζει από τις αιτίες της τραγωδίας, από την παραβίαση του ανθρωπίνου δικαιώματος στο άσυλο και από τους ανεύθυνους αποκλεισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Η αυστριακή κυβέρνηση σε αυτά τα θέματα δεν μιλά στην Ε.Ε. εξ ονόματός μας, ζητούμε από την κυβέρνηση να υποστηρίξει μία λογική και αλληλέγγυα λύση αυτού του προβλήματος”, καταλήγουν στην ανοικτή επιστολή τους οι αυστριακές προσωπικότητες.

Αυστρία: Ο “σκληρός” καγκελάριος

Υπενθυμίζεται, ότι αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απορρίψει την έκκληση, που είχε απευθύνει νωρίτερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, για την υποδοχή προσφύγων στην Αυστρία, “με προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά, εφόσον προκύπτει λόγος παροχής ασύλου”.

“Η γραμμή μας, ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι σαφής, ότι δηλαδή προαιρετικά δεν πρόκειται να υπάρξει επιπλέον υποδοχή (σ.σ. προσφύγων) στην Αυστρία”, είχε τονίσει ο καγκελάριος, επισημαίνοντας πως “η Αυστρία είναι μεταξύ των ισχυρότερα επιβαρυμένων χωρών της ΕΕ, δεν υπάρχει άλλη χώρα παγκοσμίως, και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, η οποία να έχει δεχθεί περισσότερους κατά κεφαλή πρόσφυγες, όπως η Αυστρία”.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος υποστηρίζει, όπως διευκρίνιζε, ότι καταρχήν θα πρέπει να υπάρξει μία καλή ένταξη αυτών που ήδη βρίσκονται στην Αυστρία, όπου, όπως σημείωσε, υπάρχουν, για παράδειγμα, 30.000 δικαιούμενοι ασύλου που είναι άνεργοι και οι οποίοι θα ήταν καλό να βρεθούν στην αγορά εργασίας.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, παραπέμποντας σε μία σειρά αριθμών, σε σχέση με το προσφυγικό, είχε τονίσει ότι μόνον τον περασμένο χρόνο έγιναν δεκτοί στην Αυστρία 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετές χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, ενώ, όπως παρατήρησε, μέσα στα προηγούμενα πέντε χρόνια υποβλήθηκαν συνολικά 200.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην χώρα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα