Ως «πολύ λογική» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ την ιδέα του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη μετατροπή του ESM σε ένα διευρυμένο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Παράλληλα σημειώνει πως στην περίπτωση της Ελλάδα φάνηκε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθεί να ασκεί επιρροή εκ μέρους των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική
Όπως τονίσει, θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει η ίδια από τεχνική νομισματική άποψη, και γι αυτό βρίσκει σωστή την ιδέα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Σε σχέση με την κρίση του ευρώ -«συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, και της Ελλάδας»- ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ εκτιμά πως «ουσιαστικά αυτή έχει ξεπεραστεί», και τώρα τίθεται το ερώτημα ποιος θα συνεχίσει να συμμετάσχει στην εμβάθυνση, καθώς «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί», και ο ίδιος αναμένει πως «μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μία δύο χώρες θα επιτύχουν τα κριτήρια σύγκλισης».
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, «θα υπάρξει μία μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διαδικασία», καθώς για την μετατροπή του ESM θα πρέπει να αλλαχθούν οι συνθήκες και προς τούτο απαιτείται ομοφωνία, όμως, σε κάθε περίπτωση, είναι σκόπιμο να προωθηθεί αυτή η σκέψη.
Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διανοηθεί την εγκατάσταση ενός μόνιμου υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, διότι προηγουμένως απαιτείται μία εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Κατά την άποψή του, μία από τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το γεγονός πως στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα δεν υπάρχει μία ομάδα της ευρωζώνης ή της ΕΕ με δικαίωμα ψήφου και αυτές τις διασπάσεις των ομάδων με δικαίωμα ψήφου θα εκμεταλλεύονται πάντα εκείνοι που εμφανίζονται ενωμένοι.
Στις δηλώσεις του, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραμείνει επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών και μετά τις πρώρες βουλευτικές εκλογές της 15 ης Οκτωβρίου.
Το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο σε όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις προηγείται με μεγάλη διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες, έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει αυτές τις εκλογές και ο Σεμπάστιαν Κουρτς να ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού, πολύ πιθανόν με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.