Η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει και πάλι τον αριθμό των κρουσμάτων στην Αυστρία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω στέλεχος του ιού είναι υπεύθυνο για το 95% των μολύνσεων.
Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αυστρία μίλησε ο γνωστός ιολόγος Αντρέας Μπέργκταλερ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το 95% των λοιμώξεων οφείλεται στην μετάλλαξη Δέλτα. «Μπορεί εδώ να υπάρξουν και περιφερειακές διακυμάνσεις οι οποίες στις αναλογίες εξαρτώνται επίσης από το δείγμα που ελήφθη, σε ποια περιοχή και σε ποια περίοδο, και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εδώ, το εάν το δείγμα ελήφθη μια εβδομάδα νωρίτερα ή αργότερα», τονίζει ο ίδιος σε σημερινές δηλώσεις του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέρα από περιοχές με πολύ υψηλό ποσοστό της μετάλλαξης Δέλτα, υπάρχουν επίσης περιφερειακές διαφορές με ελαφρώς χαμηλότερη αναλογία, και αυτό διαπιστώνεται επίσης από αναλύσεις λυμάτων από τις αρχές Ιουλίου, όταν πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες το ποσοστό αυτής της παραλλαγής στην Αυστρία ήταν ακόμη στο 60%.
Η τρέχουσα εξέλιξη των μολύνσεων χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλούς απόλυτους αριθμούς, οι οποίοι, ωστόσο, αυξάνονται σταθερά, και εδώ, η κάλυψη εμβολιασμού παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορούν να αποφευχθούν σοβαρές ασθένειες και να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσής τους.
«Ενώ η “επίπτωση επτά ημερών” (νέες μολύνσεις τις επτά προηγούμενες ημέρες ανά 100.000 κατοίκους) παρατηρούνταν ιδιαίτερα τον Ιανουάριο με μεγάλη ανησυχία, αυτό δεν θα είναι το μόνο κριτήριο το φθινόπωρο», αναφέρει ο γνωστός ιολόγος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more: Παγκόσμια συνεργασία και νέες έρευνες στην Γουχάν ζητά ο ΠΟΥ
Όπως προσθέτει ο ίδιος, «έχει σημασία αν κάποιος έχει μολυνθεί, αλλά έχει ήδη εμβολιαστεί», και: «θα πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε το τρέχον χρονικό παράθυρο το καλοκαίρι όσο καλύτερα μπορούμε και να παρακινήσουμε τον πληθυσμό με επιστημονικά δεδομένα για το γιατί θα είναι πολύ σημαντικό το υψηλότερο δυνατό ποσοστό εμβολιασμού το φθινόπωρο».
Σύμφωνα με τον Αντρέας Μπέργκταλερ, στο μέλλον, για την αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο η «επίπτωση των επτά ημερών», αλλά και ένα πλήθος συνδυασμού παραμέτρων, και αυτό συζητείται ήδη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ συναδέλφων του.
«Επειδή η “επίπτωση επτά ημερών” εξαρτάται επίσης από τη στρατηγική των τεστ, εκτός από αυτήν την τιμή, κατά την εξέταση προστατευτικών μέτρων θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη το ποσοστό εμβολιασμού και το ποσοστό νοσηλείας, καθώς και η εμφάνιση μελλοντικών παραλλαγών», επισημαίνει στις δηλώσεις του ο γνωστός ιολόγος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ