Υπέρ της παραίτησης του ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς στην περίπτωση που του απαγγελθεί κατηγορία για ψευδή κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την «Υπόθεση Ίμπιζα», για την οποία διενεργεί έρευνα σε βάρος του η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη τάσσεται το 58% των αυστριακών.
Σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται σήμερα, ποσοστό 81% των ερωτηθέντων θα απαιτούσε την παραίτηση του καγκελάριου στην περίπτωση καταδίκης του, ενώ ποσοστό 65% θεωρεί αναγκαία την άμεση παραίτηση του προερχόμενου από το Λαϊκό Κόμμα υπουργού Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ για την μη παράδοση εκ μέρους του εγγράφων του υπουργείου του, σε παράβαση σχετικής απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην ίδια δημοσκόπηση του μεγάλου ινστιτούτου δημοσκοπήσεων “Gallup”, ένα ποσοστό 66% εκτιμά αρνητικά την “κουλτούρα παραίτησης” των πολιτικών της χώρας, οι οποίοι δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για παραλείψεις και για μη σεβασμό από μέρους τους της δημοκρατίας
Όπως επισημαίνει η Αντρέα Φρόνασιουτς, η επικεφαλής του ινστιτούτου, στη δημοσκόπηση οι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος στηρίζουν σε όλες τις ερωτήσεις το κόμμα τους, ωστόσο σε ποσοστό 62% θεωρούν μία ψευδή κατάθεση σε Εξεταστική Επιτροπή ως λόγο παραίτησης από αξίωμα, ενώ οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων τηρούν παρόμοια στάση σε ποσοστό 80%.
Για το πότε οι πολιτικοί θα πρέπει παραιτούνται, σύμφωνα με την άποψη των πολιτών, η έρευνα έδειξε ξεκάθαρα ότι εκτός από προβλήματα υγείας (92%) και εξάντληση (86%), αναφέρονται ως “πολύ / μάλλον ισχυρός λόγος παραίτησης” κυρίως διάφορα παραπτώματα στο αξίωμα, οφέλη από το αξίωμα, διαφθορά και πλουτισμός, προσωπική κακή συμπεριφορά και χρήση πολιτικά εσφαλμένης γλώσσας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων θεωρούν την έλλειψη διορατικότητας (σε ποσοστό 66%) ως τον πιο σημαντικό λόγο για την παραμονή πολιτικού στη θέση του παρά το γεγονός ότι έχει υποπέσει σε προφανές παράπτωμα. Ακολουθούν η “δίψα για εξουσία” (65%), η παράβλεψη κανόνων (59%) και η έλλειψη πολιτικής ηθικής (58%).
Μόνο λίγοι από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι πολιτικοί που είναι έτοιμοι να παραιτηθούν θα παρέμεναν στο αξίωμά τους λόγω της αίσθησης του καθήκοντος απέναντι στους ψηφοφόρους (12%) ή απέναντι στο κόμμα τους και στην πολιτική τους (16%).
Πώς ξεκίνησε η έρευνα της Εισαγγελίας
Η έρευνα της Εισαγγελίας γύρω από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή για την “Υπόθεση Ίμπιζα”– το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που είχε οδηγήσει πριν από δύο χρόνια σε πολιτικές ανατροπές στη χώρα — είχε γνωστοποιηθεί την 12η Μαίου και την επιβεβαίωσε ο ίδιος.
Αιτία για την έρευνα είναι προφανώς τα γεγονότα σχετικά με τον διορισμό του εποπτικού συμβουλίου της Αυστριακής Εταιρείας Συμμετοχών, για τον οποίο οι Σεμπάστιαν Κουρτς και ο διευθυντής του γραφείου του, ο Μπέρνχαρντ Μπονέλι, φέρεται να ενημέρωσαν λανθασμένα την Εξεταστική Επιτροπή οπότε και ακολούθησε μήνυση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού και του μικρότερου κόμματος ΝΕΟΣ.
Ο ίδιος ο καγκελάριος απέρριψε τις κατηγορίες για ψευδή κατάθεση τονίζοντας ότι έχει πει την αλήθεια, ότι έχει “καθαρή την συνείδηση” του και ότι μοναδικός στόχος της αντιπολίτευσης είναι να τον απομακρύνει από το αξίωμα του, ενώ επέκρινε την “πολιτική κουλτούρα” της χώρας, καθώς, όπως είπε, οι μηνύσεις χρησιμοποιούνται τώρα όλη την ώρα και αυτή η Επιτροπή προσπάθησε “πολύ σκόπιμα με ερωτήσεις και κατηγορίες” να δημιουργήσει μια “πολύ έντονη ατμόσφαιρα”.
Για την αντιπολίτευση, αιτία της έντονης κριτικής που ασκεί στον καγκελάριο δεν είναι μόνο οι έρευνες για την υποψία ψευδούς κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή για την “Υπόθεση Ίμπιζα” και την “Υπόθεση των Καζίνων”. Αιτία είναι επίσης, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Ντόιτς, τον γενικό γραμματέα των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, οι επί αυτών δηλώσεις του Σεμπάστιαν Κουρτς, “που δείχνουν πόσο χαμηλά έχουν πέσει στο μεταξύ ο καγκελάριος και το κόμμα του, προκαλώντας τεράστια ζημία στη χώρα”.
“Οι αμήχανες αντεπιθέσεις του Σεμπάστιαν Κουρτς κατά της Δικαιοσύνης και κατά της Βουλής, καθιστούν σαφές ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι οδηγεί το Λαϊκό Κόμμα και όλη την κυβέρνηση σε μία πραγματική κρίση και, εάν προκύψει απαγγελία κατηγορίας, ο καγκελάριος πρέπει να παραιτηθεί”, είχε επισημάνει ο Κρίστιαν Ντόιτς ως “κόκκινη γραμμή” των Σοσιαλδημοκρατών του.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ