Site icon NewsIT
08:43 | 18.06.18

Αυστρία: Ιστορική συμφωνία στις Πρέσπες – Αλλάζουν οι χάρτες στην Ευρώπη!

Ζάεφ
Newsit Newsroom

Αίσθηση σε όλη την Ευρώπη προκάλεσε η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας και πΓΔΜ στις Πρέσπες για την αλλαγή του ονόματος του βόρειου γείτονά μας. Μία διαφορετική διάσταση δίνουν τα ΜΜΕ στην Αυστρία.

Με την υπογραφή της συμφωνίας και την αλλαγή του ονόματος σε “Βόρεια Μακεδονία”, αλλάζουν οι χάρτες στην Ευρώπη, γράφει η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung. Η Ελλάδα και η πΓΔΜ επισφράγισαν στις Πρέσπες το τέλος της διένεξης για το όνομα με την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας, υπογραμμίζει η επίσης αυστριακή Der Standard.

Το κράτος ονομάζεται πλέον επίσημα “Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας” και διευθετείται με τον τρόπο αυτό μια διαφορά δεκαετιών με την Ελλάδα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Kronen Zeitung. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία αυστριακή εφημερίδα έχει τον τίτλο “Διένεξη για το όνομα: Η χώρα ονομάζεται τώρα Βόρεια Μακεδονία”.

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, σε τελετή στις Πρέσπες, υπέγραψαν την Κυριακή τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ακόμα την άρση από την Ελλάδα του βέτο ένταξης της γείτονος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η χθεσινή συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια και, εκτός αυτού, στην πΓΔΜ θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως παρουσία του “Μακεδόνα” (sic) ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως οι δύο πλευρές έχουν ιστορική ευθύνη να τηρήσουν την Συμφωνία και πρόσθεσε “είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε”.

Από τα συλλαλητήρια στις Πρέσπες

Γίνεται αναφορά στη διένεξη για το όνομα που μαίνεται από το 1991, όταν μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η σλαβική Μακεδονία έγινε ανεξάρτητη”, και στις ανησυχίες που διατυπώνονται από πολλούς Έλληνες ως προς εδαφικές διεκδικήσεις της γείτονος, καθώς στα Βόρεια της Ελλάδας μια περιοχή ονομάζεται Μακεδονία.

Προστίθεται ότι οι επιφυλάξεις συνεχίζονται έως σήμερα και κατά μία δημοσκόπηση, οι Έλληνες σε ποσοστό έως και 70% απορρίπτουν την συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν ο Τσίπρας με τον Ζάεφ. Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Τσίπρας αντιμετώπισε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, που όμως απορρίφθηκε το βράδυ του Σαββάτου με 153 ψήφους έναντι 127.

Η Kronen Zeitung επισημαίνει ακόμη πως “αντίσταση κατά της συμφωνίας” καταγράφεται και σην πΓΔΜ, ο πρόεδρος της οποίας Γκεόργκι Ιβάνοφ δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο. Για το λόγο αυτό ο Ζάεφ κατά την τελετή υπογραφής, στην οποία ήταν παρόντες απεσταλμένοι της ΕΕ και του ΟΗΕ, ζήτησε τη στήριξή τους. Τόνισε πως οι δύο χώρες πρέπει να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον και πως επέδειξαν τόλμη κάνοντας αυτό το βήμα προς τα εμπρός.

πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Υπ-έγραψαν ιστορία στις Πρέσπες

Με τον τίτλο “Η Μακεδονία και η Ελλάδα επισφραγίζουν το τέλος της διένεξης για το όνομα”, κυκλοφορεί σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Σε εκτενές δημοσίευμά της μιλάει για μία “ιστορική συμφωνία”, την οποία υπέγραψαν την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.\

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “όχι μόνον καθίσταται δυνατή η εξομάλυνση της γειτονίας, έπειτα από 27 χρόνια, αλλά δίνει επιτέλους στην Μακεδονία (sic) ένα κρατικό όνομα, το οποίο αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα”. Επίσης ανοίγουν οι πόρτες για την εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στη διαδικασία της υπογραφής της Συμφωνίας και στις ομιλίες των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ, όπως επίσης στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν, με διαδηλώσεις και στις δύο χώρες, αλλά και στις εξελίξεις που προηγήθηκαν της υπογραφής της.

Κατά την άποψη της εφημερίδας, αυτό το εμπόδιο στην πΓΔΜ μπορεί να ξεπεραστεί μόνον εάν οι χώρες της ΕΕ ασκήσουν μεγάλη πίεση, ενώ στην ελληνική πλευρά κεντρικό ζήτημα, όπως σημειώνει, είναι να επικυρωθεί το πρωτόκολλο ένταξης του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ.

Την εκτίμησε πως μόνον το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) είναι σε θέση να ασκήσει ισχυρή πίεση στο VMRO-DPMNE της σκοπιανής αντιπολίτευσης για να υποχωρήσει στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, λέει, επίσης, η Der Standard.

Η Der Standard καταλήγει πως “επιπλέον, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μεταχειριστεί κάποιος το VMRO με το μαλακό, καθώς σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν υπήρχε κανένα άλλο κόμμα, το οποίο μέχρι το 2015 να παραβίαζε τόσο αδίστακτα το κράτος όσο οι εθνικιστές στα Σκόπια”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version