Κόσμος

Αυστρία: Κάνουν γιορτές και… μετά σχηματίζουν κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού μόνον μετά από τις γιορτές και κατόπιν να ακολουθήσει η ορκωμοσία της νέας αυστριακής κυβέρνησης, αναφέρουν στελέχη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του εκλεγμένου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Ενώ στα μέσα της εβδομάδας επισημαίνονταν η πιθανότητα να τηρηθεί το μεταξύ τους συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και να ολοκληρωθούν μέσα σε δύο εβδομάδες οι σχετικές διαπραγματεύσεις κυβερνητικού συνασπισμού, ώστε να είναι δυνατή η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στις 12 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή, η προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα πρόεδρος της νέας Βουλής Ελίζαμπετ Κέστινγκερ ανέφερε την 20η Δεκεμβρίου ως “ημερομηνία που προσφέρεται” για την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Συνεδρίαση “κεκλεισμένων των θυρών”

Για αύριο, Δευτέρα, έχει ανακοινωθεί η συνεδρίαση “κεκλεισμένων των θυρών”, της αποκαλούμενης “Ομάδας Καθοδήγησης”, με επικεφαλής τους αρχηγούς των δύο κομμάτων, του Σεμπάστιαν Κουρτς του Λαϊκού Κόμματος και του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε του Κόμματος των Ελευθέρων, στην οποία θα εξεταστεί η πορεία των έως τώρα διαπραγματεύσεων στις 25 ειδικές ομάδες.

Στις ομάδες αυτές, αποτελούμενες από στελέχη και εμπειρογνώμονες των δύο κομμάτων, συζητούνται εδώ και τρεις εβδομάδες τα επί μέρους θέματα και καταστρώνεται το μελλοντικό κυβερνητικό πρόγραμμα του συνασπισμού, του οποίου θα ηγηθεί ως νέος ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, ο 31χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς, ως νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου.

Με την αναθεώρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και τη μεταφορά της ορκωμοσίας από τις 12 στις 20 Δεκεμβρίου, ή και ενδεχόμενα μετά τις γιορτές, αλλάζουν και τα αρχικά σενάρια για πρώτη εμφάνιση του Σεμπάστιαν Κουρτς ως νέου Αυστριακού καγκελάριου στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ως εκ τούτου οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουν ανάμεσά τους, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αντί του Κουρτς, για μία προφανώς τελευταία φορά, τον έως τώρα αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Πάντως οι δύο μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων, φέρεται να έχουν συμφωνήσει σε σημαντικά ζητήματα όπως εκείνο της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπου υποστηρίζουν μεταρρυθμίσεις στη βάση της επικουρικότητας και μία “περισσότερη Ευρώπη” σε μεγάλα ζητήματα, και μία “λιγότερη Ευρώπη” στα μικρότερα ζητήματα.

Φέρεται επίσης να υπάρχουν διαβεβαιώσεις για “προσήλωση” στην ΕΕ, από την πλευρά του αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος, όπως και το κόμμα του, στο παρελθόν έχουν αμφισβητήσει έντονα τη συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ, ζητώντας επανειλημμένα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για έξοδό της.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση των δύο κομμάτων στο ζήτημα της λεγόμενης “άμεσης δημοκρατίας” και της διενέργειας, στο πλαίσιο αυτό, δημοψηφισμάτων με δεσμευτικό χαρακτήρα, για τα οποία, σύμφωνα με τους Ελευθέρους θα πρέπει να αρκεί η συγκέντρωση 250.000 υπογραφών, ενώ το Λαϊκό Κόμμα ζητά ο αριθμός των απαραίτητων υπογραφών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος να είναι στο 10% των ψηφοφόρων, δηλαδή πάνω από 600.000.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα