Δευτέρα, 25 Νοε.
14oC Αθήνα

Αυστρία – Κορονοϊός: Παρατείνεται και αυστηροποιείται το lockdown εν μέσω σφοδρών διαμαρτυριών

Αυστρία – Κορονοϊός: Παρατείνεται και αυστηροποιείται το lockdown εν μέσω σφοδρών διαμαρτυριών

Σε παράταση και μετά την 24η Ιανουαρίου και σε αυστηροποίηση του lockdown, αναμένεται να προχωρήσει η  κυβέρνηση στην Αυστρία, ανακοινώνοντας αύριο, Κυριακή, τις αποφάσεις της την ώρα που υπάρχει κύμα διαμαρτυριών στη χώρα για μέτρα.

Έπειτα από διαδοχικές διαβουλεύσεις με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και με εμπειρογνώμονες, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ακόμη επιδημιολογικό φορτίο, αναμένεται να προχωρήσει σε παράταση του ισχύοντος μέχρι της 24 Ιανουαρίου τρίτου lockdown και πιθανότατα σε αυστηροποίηση των μέτρων, με τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς να ανακοινώνει τις σχετικές αποφάσεις αύριο, Κυριακή, το μεσημέρι.

Οι ειδικοί τάσσονται σαφώς κατά οποιασδήποτε χαλάρωσης των ισχυόντων μέτρων, καθώς, οι πιθανές επιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης CoV B.1.1.7, η οποία έχει επίσης εντοπιστεί στην Αυστρία, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν την αξιολόγηση σχετικά με τον αριθμό των νέων λοιμώξεων, που εξακολουθούν να χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλός.

Το ποσοστό των νέων λοιμώξεων είναι “πολύ υψηλό κατά την άποψή μας” για να υπάρξει χαλάρωση και επίσης “δεν μειώνεται”, δήλωσε ο αντιπρύτανης του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης Όσβαλντ Βάγκνερ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Επιπλέον, η “επίπτωση επτά ημερών” (σ.σ. μέσος όρος νέων μολύνσεων ημερησίως σε διάστημα επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους), “είναι ακόμη υψηλή”, στο 137, και, κατά την εκτίμησή του, “πρέπει τώρα να ληφθούν μέτρα για τη σημαντική μείωση αυτής της επίπτωσης”, με τον στόχο να βρίσκεται “σαφώς κάτω από το 50”, που είναι “σαφώς μία οριακή τιμή”.

Ως μέτρα που οδηγούν στον στόχο, ο Όσβαλντ Βάγκνερ προτείνει, μεταξύ άλλων, την γενική υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2, την αύξηση της ελάχιστης απόστασης (από το ένα μέτρο) στα δύο μέτρα, την υποχρεωτική εργασία από το σπίτι και εντατικά τεστ, καθώς, όπως σημείωσε, δηλωμένος στόχος είναι να γεφυρωθεί ο χρόνος μεταξύ του lockdown και της επίδρασης των εμβολιασμών, “χωρίς να επιβληθεί ένα νέο lockdown”.

Ο ίδιος, έκανε λόγο για ανάγκη συναίνεσης ως προς τα μέτρα στην Ευρώπη, αναφέροντας, για παράδειγμα, ότι πολλές γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία επεκτείνουν το lockdown αντί να το χαλαρώνουν, και, ως εκ τούτου, κατά την άποψή του, θα ήταν “επικίνδυνο” εάν η Αυστρία πήγαινε προς την άλλη κατεύθυνση, αποτελώντας πιθανώς “πηγή νέων μολύνσεων”.

Ήδη, μετά τις συνομιλίες του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των ισχυόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας.

Όπως δήλωνε σήμερα ο κυβερνήτης της Καρινθίας Πέτερ Κάιζερ, ο ίδιος αναμένει να παραταθεί το lockdown “σε μακρύ διάστημα μέσα στον Φεβρουάριο”, και, κατά την γνώμη του, δεν θα υπάρξει χαλάρωση, ούτε και το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο προγραμματίζεται για τις 25 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ ανέφερε ότι αναμένει περαιτέρω αυστηρότερες ρυθμίσεις, εξαιτίας, όπως είπε, της “δραματουργίας των τελευταίων ημερών”, παραπέμποντας στην υποψία ότι υπήρχαν ήδη ίχνη της πολύ πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού Β.1.1.7 στα λύματα της Βιέννης, “και αν κάτι τέτοιο βρει το δρόμο του στα ΜΜΕ, σημαίνει περαιτέρω αυστηροποίηση”.

Διαδηλώσεις στην Βιέννη κατά των περιοριστικών μέτρων

«Κυβέρνηση Παραίτηση», «Ο Τύπος είναι ψεύτης»: διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών μέτρων για την επιδημία του κορονοϊού συγκέντρωσαν περί τις 10.000 άτομα το απόγευμα στην Βιέννη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αυστριακής αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της αυστριακής πρωτεύουσας κατήγγειλαν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τον Μάρτιο στου πληθυσμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας και την κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στο τέλος του Δεκεμβρίου, η αυστριακή κυβέρνηση επέβαλε το τρίτο lockdown από την έναρξη της επιδημίας για να καθυστερήσει την εξάπλωση της επιδημίας. Τα καταστήματα, εκτός όσων πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, είναι κλειστά, μαζί με τους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

«Οι αριθμοί που μας σερβίρουν για τους νεκρούς είναι βλακείες. Δεν θέλω να καταλήξω όπως στην Κίνα όπου δεν έχει κανείς δικαίωμα να κάνει τίποτε», δήλωνε μία διαδηλώτρια δίπλα σε ένα πανό που έγραφε: «Είστε η αρρώστεια, είμαστε το φάρμακο».

«Είμαστε ενήλικες! Εδώ και έναν χρόνο, βγαίνω συνέχεια και δεν έχω κολλήσει τον κορονοϊό. Δεν υπάρχει περίπτωση να εμβολιαστώ», πρόσθεσε.

Κρατώντας αυστριακές σημαίες, οι περισσότεροι διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις που ορίζει ο νόμος. Οι αστυνομικές δυνάμεις περιορίστηκαν σε συστάσεις.

Ο πρώην αντικαγκελάριος, ο ακροδεξιός Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συμμετείχε σε μία από τις συγκεντρώσεις. Δεν φορούσε μάσκα.

«Πετάξτε επιτέλους αυτό το βρωμερό μαντήλι», προέτρεπε μέσω τηλεβόα μία από τους ομιλητές.

Σε ορισμένα πανό γινόταν αναφορά στην θεωρία συνωμοσίας που έχει γίνει γνωστή ως «μεγάλη αντικατάσταση» του πληθυσμού.

Αντιδιαδήλωση 500 περίπου ακτιβιστών της άκρας αριστεράς πραγματοποιήθηκε παράλληλα για να καταγγελθεί «η παράνοια των αντίπαλων της μάσκας».

Η Αυστρία των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 7.053 θανάτους από την Covid-19.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις