Τετάρτη, 20 Νοε.
20oC Αθήνα

Αυστρία – κορονοϊός: Συνεχίζει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca και για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών

Αυστρία – κορονοϊός: Συνεχίζει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca και για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η Αυστρία δεν αλλάζει το σχέδιο του εμβολιασμού της για την AstraZeneca και τα εμβόλια θα συνεχιστούν αμετάβλητα και για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών. 

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία αποφάσισε χθες, Τρίτη, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε άτομα κάτω των 60 ετών, η Αυστρία θα παραμείνει αμετάβλητα στο σχέδιο εμβολιασμού με το εμβόλιο της εταιρείας, καθώς, σύμφωνα με την επικεφαλής της Αυστριακής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εάν ακολουθηθεί η γερμανική σύσταση, η ομάδα ηλικίας από 18 έως 55 ετών δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί επαρκώς, επειδή υπάρχουν πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια.

Ο εμβολιασμός με το AstraZeneca μπορεί να προκαλέσει σε μεμονωμένες περιπτώσεις «πολύ δραματικά, αν και πάρα πολύ σπάνια συμβάντα, ωστόσο πρέπει κανείς να παρατηρήσει τη συνολική κατάσταση», δήλωσε μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση η Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Φυσικά είναι «πολύ ανησυχητικό όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις με ένα εμβόλιο, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει η δραματικότητα της νόσου την οποία αντιμετωπίζουμε», καθώς επί του παρόντος καταγράφονται στην Αυστρία τέσσερις έως έξι θάνατοι CoV την εβδομάδα στην ομάδα ατόμων κάτω των 55 ετών, ανέφερε.

Αντιθέτως, σε 100.000 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν, ένας ή δύο είχαν σοβαρές διαταραχές πήξης «που πιθανότατα σχετίζονται με τον εμβολιασμό», στις οποίες τα αιμοπετάλια βλάφθηκαν και στη συνέχεια οδήγησαν σε σχηματισμό θρόμβου αίματος, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η αντίδραση μπορεί να διαπιστωθεί μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι: ποια είναι η εναλλακτική λύση, καθώς επί του παρόντος η Αυστρία δεν διαθέτει αρκετά εναλλακτικά εμβόλια και, αν κάποιος ακολουθούσε τη γερμανική σύσταση σε αυτήν τη χώρα, δεν θα μπορούσαμε να φροντίσουμε επαρκώς προς το παρόν την ομάδα ηλικίας 18 έως 55 ετών», παρατήρησε η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επομένως η ίδια θεωρεί ότι οι ασθενείς και οι γιατροί μπορούν να ενημερώνονται για τον κίνδυνο και ότι μπορεί να αναληφθεί δράση το συντομότερο δυνατό, εάν εμφανιστούν τα αντίστοιχα συμπτώματα.

Τι αναφέρει για τις θρομβώσεις 

Σύμφωνα με την Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, αυτά τα θρομβωτικά συμβάντα με „τυπικά συμπτώματα” εμφανίζονται μετά από τέσσερις έως δέκα ημέρες και εκδηλώνονται με „ναυτία, ξαφνικό πυρετό, συνεχή πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος”.

Ήδη στις 19 Μαρτίου, μετά την απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να συστήσει την περαιτέρω χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του νέου κορονοϊού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Αυστρίας — η οποία δεν είχε αναστείλει την χορήγηση αυτού του εμβολίου στην Αυστρία — υιοθετώντας την απόφαση, είχε ανακοινώσει την αμετάβλητη περαιτέρω χορήγηση του.

Με βάση την αξιολόγηση του EMA, συνιστάται αμετάβλητα η συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού, το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου εμφάνισης θρόμβων αίματος (θρομβο-εμβολικά επεισόδια), αναφερόταν σχετικά.

„Τα οφέλη του εμβολίου στην καταπολέμηση της ακόμη διαδεδομένης απειλής της COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών. Δεν υπάρχει ένδειξη προβλήματος με οποιαδήποτε παρτίδα του εμβολίου ή με κάποιο συγκεκριμένο τόπο παραγωγής”, υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Αυστριακής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το εμβόλιο της Astra­Ze­ne­ca δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρόμβων αίματος : „σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, υπάρχει ένδειξη πολύ χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1: 100.000) μιας σπάνιας μορφής διαταραχών πήξης με θρόμβους αίματος μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 και αυτό πρέπει να επισημαίνεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης πριν από τον εμβολιασμό”.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις