Κόσμος

Αυστρία: Ματαιώνεται λόγω κορονοϊου το παραδοσιακό συλλαλητήριο για την Πρωτομαγιά στη Βιέννη

Ματαιώνεται για φέτος, λόγω κορονοϊου, το παραδοσιακό συλλαλητήριο που πραγματοποιούν εδώ και πάνω από 100 χρόνια, κάθε Πρωτομαγιά στην Πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης, οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες με συμμετοχή, κατά μέσο όρο, σχεδόν 100.000 ανθρώπων.

Ανακοινώνοντας την ματαίωση, η Μπάρμπαρα Νόβακ, η γενική γραμματέας της οργάνωσης Βιέννης των Σοσιαλδημοκρατών — οι οποίοι ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων μεταξύ 1970 και 2017, με εξαίρεση το διάστημα 2000-2006 της δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης — επισήμανε τη βαθιά θλίψη που διακατέχει πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν θα μπορέσουν να διατρανώσουν φέτος την πίστη τους στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια, γίνονται ήδη συνεννοήσεις με σκηνοθέτες και δραματουργούς για την ετοιμασία μίας τηλεοπτικής παραγωγής με θέμα την Πρωτομαγιά, που θα περιλαμβάνει και τις παραδοσιακές ομιλίες της κομματικής ηγεσίας (σ.σ. από εκείνη της αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ και του δημάρχου Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ, μέχρι αυτή του προέδρου της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Βόλφγκανγκ Κάτσιαν).

Παράδοση από το 1890

Η μακρά παράδοση των συλλαλητηρίων της Πρωτομαγιάς στην Αυστρία συμπληρώνει φέτος 130 χρόνια, καθώς ήταν την 1η Μαΐου του 1890 όταν πάνω από 100.000 άνθρωποι πραγματοποιούσαν στο “Πράτερ”, το ξακουστό μέχρι σήμερα πάρκο και λούνα παρκ της Βιέννης, τη μεγαλύτερη μαζική συγκέντρωση που είχε γνωρίσει έως τότε η πρωτεύουσα της Μοναρχίας του Δούναβη.

Το “Πράτερ” θα φιλοξενούσε στο εξής κάθε χρόνο και μέχρι την κατάρρευση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας το 1918, αυτό το πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο των τότε Σοσιαλιστών (και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετονομασθέντων Σοσιαλδημοκρατών).

Μετά την ίδρυση, την ίδια χρονιά, το 1918, της Πρώτης Αυστριακής Δημοκρατίας, οι Σοσιαλιστές μετέθεσαν μετά το 1919 το πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο τους στην Πλατεία του Δημαρχείου.

Στις 29 Απριλίου του 1919 η Πρωτομαγιά ανακηρυσσόταν επίσημα αυστριακή εθνική εορτή και γενική αργία. Όμως μερικά χρόνια αργότερα, το 1933, απαγορεύθηκε από το αυστροφασιστικό καθεστώς του χριστιανοκοινωνιστή καγκελάριου Ένγκελμπερτ Ντόλφους, ο οποίος ανακήρυξε την 1η Μαΐου “Ημέρα του Συντάγματος”, δηλαδή του δικού του φασιστικού συντάγματος.

Αυστριακή εθνική εορτή

Στη συνέχεια, με την εισβολή τους στην Αυστρία και την προσάρτησή της στο γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ, οι ναζιστές κατακτητές μετέτρεψαν την αυστριακή Πρωτομαγιά σε “Ημέρα της γερμανικής εργασίας”, που παρέμεινε έως την απελευθέρωση της χώρας το 1945, οπότε και επανήλθε πάλι ως αυστριακή εθνική εορτή για να παραμείνει ως τέτοια μέχρι σήμερα.

Στην πρώτη, ελεύθερη πλέον Πρωτομαγιά της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας το 1946, πάνω από 200.000 άνθρωποι συνέρρευσαν από όλες τις περιοχές της πόλης στο συλλαλητήριο των Σοσιαλιστών στην Πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης, ενώ από το 1947 και μετά πραγματοποιείται και πάλι κάθε βράδυ της παραμονής της Πρωτομαγιάς η παραδοσιακή, ήδη προπολεμικά, πορεία-λαμπαδηφορία της Σοσιαλιστικής Νεολαίας.

Μέχρι σήμερα την Πρωτομαγιά στην Αυστρία — για την οποία υπάρχει επίσημος σημαιοστολισμός δημοσίων και όχι μόνο κτιρίων για τουλάχιστον ένα τριήμερο — κυριαρχεί το μεγάλο συλλαλητήριο των Σοσιαλδημοκρατών στην τεράστια Πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης, με τη συμμετοχή, κατά μέσο όρο, να ανέρχεται σε 100.000, έχοντας ξεπεράσει το 2018 τις 120.000.

Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για τη “Γιορτή των εργαζομένων” , στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, όπως επίσης πραγματοποιούνται, αλλά σε πολύ περιορισμένη έκταση, εκδηλώσεις και των άλλων πολιτικών κομμάτων, σε άλλους χώρους της αυστριακής πρωτεύουσας.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα