Πέμπτη, 28 Νοε.
12oC Αθήνα

Αυστρία: Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης

Αυστρία: Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης

Δέκα ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της προπερασμένης Κυριακής στην Αυστρία στις οποίες το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αναδείχθηκε και πάλι πρώτη δύναμη, με κάποιες απώλειες, ενώ ενισχύθηκε η Ακροδεξιά, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ έδωσε σήμερα το μεσημέρι εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών και απερχόμενο καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αναγκαίος και μετά τις πρόσφατες εκλογές αφού λόγω έλλειψης πλειοψηφίας ενός κόμματος, δεν μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος Φίσερ —ο οποίος εορτάζει σήμερα τη συμπλήρωση των 75 του χρόνων— επισήμανε πως είναι γεγονός ότι το πρώτο και το δεύτερο σε δύναμη κόμμα διαθέτουν μια σταθερή πλειοψηφία εδρών, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία του να σχηματιστεί εκ νέου κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού.

Μετά την ανάληψη της εντολής ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Φάιμαν τόνισε πως θα καλέσει σε διαπραγματεύσεις τον αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη Λαϊκού Κόμματος, τον μέχρι σήμερα αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Ο κ. Φάιμαν επανέλαβε την πρόθεσή του να διεξάγει κυβερνητικές διαπραγματεύσεις μόνον με το Λαϊκό Κόμμα, αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε κυβερνητική συνεργασία με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων που αναδείχθηκε τρίτο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 29 ης Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του Λαϊκού Κόμματος, για μια έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες, θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση της διοικούσας επιτροπής του που αναμένεται να συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα.
Ήδη το βράδυ των εκλογών ο αρχηγός του Μίχαελ Σπίντελεγκερ, αντιδρώντας στην πρόθεση του κ. Φάιμαν να διαπραγματευτεί μια κυβερνητική συνεργασία μόνον με το Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο συγκυβερνούσε τα τελευταία πέντε χρόνια, είχε τονίσει πως το κόμμα του διατηρεί ανοικτές όλες τις επιλογές του όσον αφορά τη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σπίντελεγκερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το Λαϊκό Κόμμα να προχωρήσει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Κόμμα των Ελευθέρων — κατά το προηγούμενο της αμφιλεγόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους από το 2000 μέχρι το 2006 .

Βέβαια αυτή τη φορά —καθώς δεν διαθέτουν αθροιστικά τις απαραίτητες 92 έδρες για κυβερνητική πλειοψηφία— τα δύο κόμματα, το Λαϊκό και των Ελευθέρων θα χρειάζονταν τη συνεργασία και ενός άλλου κόμματος, που φέρεται να είναι, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ομάδα Στρόναχ, το νεοφιλελεύθερο και αντιευρωπαϊκών τάσεων νεόκοπο κόμμα του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.

Παρατηρητές στη Βιέννη διατυπώνουν έντονες επιφυλάξεις ως προς τις προοπτικές επιβίωσης ενός τέτοιου τρικομματικού σχήματος, επισημαίνοντας αφενός τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους στην ευρωπαϊκή πολιτική — έντονα φιλοευρωπαϊκό το Λαϊκό, διακηρυγμένοι αντιευρωπαϊστές οι Ελεύθεροι, οπαδός εξόδου από το ευρώ η Ομάδα Στρόναχ.

Αφετέρου παραπέμπουν στο απρόβλεπτο του κόμματος του και του ιδίου του Στρόναχ, που μόλις δέκα ημέρες μετά τις εκλογές εμφανίζεται σε κατάσταση αποσύνθεσης εξαιτίας της αυταρχικότητας και των αυθαιρεσιών του αρχηγού του, που άλλαξε εν μία νυκτί μια σειρά από ηγετικά στελέχη του.

Στις εκλογές της προπερασμένης Κυριακής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε ποσοστό 26,8% (έναντι 29,3% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2008) και 52 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα 24% (26%) και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% (17,5%) και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4 % (10,4%) και 24 έδρες, ενώ στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται τα πρωτοεμφανιζόμενα σε εκλογές κόμματα Ομάδα Στρόναχ, που απέσπασε ποσοστό 5,7% και 11 έδρες όσο και το ΝΕΟΣ (από τα αρχικά Νέα Αυστρία) 5% και 9 έδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά των πακέτων διάσωσης για την Ελλάδα οι Αυστριακοί

“Οι ηγέτες των Ελλήνων ναζιστών πίσω από τα κάγκελα” – Τα αυστριακά ΜΜΕ για τη Χρυσή Αυγή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε