Κόσμος

Αυστρία: Όλα έτοιμα για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή (29.09.2019) οι πολίτες στην Αυστρία για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις των κομμάτων.

Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις των μικρότερων κομμάτων, και χωρίς στη διάρκειά του να έχουν θιγεί ουσιαστικά ζητήματα, αλλά να έχει σημαδευτεί σχεδόν αποκλειστικά από τα σκάνδαλα γύρω από το έως πρόσφατα συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ολοκληρώθηκε απόψε ο προεκλογικός αγώνας για τις αυριανές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία.

Κατά την αυριανή πρόωρη αυτή προσφυγή στις κάλπες, συνολικά 6.396.796 ψηφοφόροι (ηλικίας άνω των 16 ετών) καλούνται να εκλέξουν, για τα επόμενα πέντε χρόνια, τους 183 βουλευτές της νέας Βουλής, η οποία αναμένεται να έχει την πρώτη συνεδρίαση της και να συγκροτηθεί σε σώμα στις 18 Οκτωβρίου.

Οι πρόωρες εκλογές κατέστησαν αναγκαίες μετά τη διάλυση, τον περασμένο Μάιο, έπειτα από μόλις 17 μήνες παραμονής του στην εξουσία, του κυβερνητικού συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου — και εκ νέου υποψήφιου για το αξίωμα — Σεμπάστιαν Κουρτς και του Κόμματος των Ελευθέρων.

Αιτία της διάλυσης της κυβερνητικής συνεργασίας των δύο αυτών κομμάτων, της δεύτερης μεταξύ τους στη μεταπολεμική Αυστρία έπειτα από εκείνη την περίοδο Φεβρουάριος 2000-Δεκέμβριος 2006, υπήρξε η αποκαλούμενη «Υπόθεση Ίμπιζα», το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εναντίον του οποίου διενεργεί ήδη έρευνες, με την κατηγορία της απιστίας, η Γενική Εισαγγελία.

Το σκάνδαλο που συντάραξε την πολιτική σκηνή

Παραμονές των εκλογών, η αυστριακή πολιτική σκηνή συνταράχθηκε από τις νέες αποκαλύψεις σε βάρος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος διατελεί πλέον απλό μέλος του κόμματος του και πιθανόν μετά τις εκλογές θα έχει να αντιμετωπίσει και την οριστική διαγραφή του από αυτό.

Πρόκειται για τα τεράστια ποσά που εισέπραττε ο Στράχε από τους Ελευθέρους ήδη ως αρχηγός τους και μετέπειτα ως αντικαγκελάριος, για έξοδα παράστασης και προσωπικά έξοδα του ίδιου και της συζύγου του, η οποία βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, και παρά την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρισκόταν στην πρώτη θέση με μεγάλη απόσταση από τους Σοσιαλδημοκράτες, και αναμένεται να είναι ο νικητής των αυριανών εκλογών, ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς επεδίωξε στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα να εμφανιστεί τόσο προσωπικά όσο και ως Λαϊκό Κόμμα στο ρόλο του «θύματος».

Και αυτό, τόσο σε σχέση με τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και τις φερόμενες απόπειρες από συνεργάτες του καταστροφής πιθανών επιβαρυντικών στοιχείων όσο και κατόπιν με αποκαλύψεις ως προς αμφιλεγόμενη υψηλή χρηματοδότηση του κόμματος του, αλλά και με την ακόμη αμφισβητούμενη, ως προς την ύπαρξη της, «κυβερνοεπίθεση» στα γραφεία του κόμματος του.

Αμφιλεγόμενη, σε μικρότερη όμως έκταση, υπήρξε και η χρηματοδότηση από πλευράς Συνδικάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο στην αρχή του προεκλογικού αγώνα κυριαρχήθηκε από εσωστρέφεια και που στις αυριανές εκλογές διεκδικεί τη δεύτερη θέση και την αποτροπή σχηματισμού, μετά από αυτές, ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων.

Να μην υπάρξει νέα συγκυβέρνηση των δύο αυτών κομμάτων, θέτουν ως στόχο τους και τα δύο μικρότερα κόμματα της απερχόμενης Βουλής, το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ και το «Τώρα» (πρώην «Λίστα Πιλτς», που με ποσοστό κάτω του ορίου του 4%, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Βουλής), αλλά και οι Πράσινοι που δεν συμμετείχαν στην απερχόμενη Βουλή, στην οποία όμως θεωρείται ως σίγουρη η επιστροφή τους, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται με ποσοστό πάνω από 10%.

Προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε πριν από την αυριανή εκλογική αναμέτρηση, έρχεται να επιβεβαιώσει όλες τις προηγούμενες των τελευταίων εβδομάδων, όπου το Λαϊκό Κόμμα προηγείται σταθερά, όπως επίσης την αρκετά μεγάλη απόσταση που το χωρίζει από το δεύτερο κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό, καθώς και τον προβληματισμό για τις δυσκολίες που προκύπτουν ως προς τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί να είναι, στη βάση του εκλογικού αποτελέσματος, μόνον ένας συνασπισμός κομμάτων.

Στην τελευταία αυτή δημοσκόπηση το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται με ποσοστό 34% έναντι 31,5% του αποτελέσματός του στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, με τους Σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν ποσοστό 23%, κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με το εκλογικό τους αποτέλεσμα πριν δύο χρόνια (26,9%).

Ακολουθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό 21% (26% το 2017) το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που μέχρι τα τέλη Μαΐου συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα, ενώ για τους Πράσινους — που στις τελευταίες εκλογές βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή — καταγράφεται ποσοστό 11%.

Πέμπτο εμφανίζεται το ΝΕΟΣ με 8% (5,3% το 2017) και στη συνέχεια το κόμμα «Τώρα», το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και είχε πετύχει την είσοδό του Βουλή με ποσοστό 4,4%, αλλά τώρα περιορίζεται στο 2% και φέρεται να μένει εκτός της επόμενης Βουλής, ενώ χωρίς αυτά να αναφέρονται στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση, γύρω στο 1% φέρεται να κινείται το ποσοστό δύο πρωτοεμφανιζόμενων κομμάτων, «Αριστερή Πλατφόρμα» και «Αλλαγή».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Τι υπέροχη αίσθηση» – Η στιγμή της επιστροφής του στο Οβάλ Γραφείο και η επιστολή από τον Μπάιντεν
«Θα μπορούσαν να έχουν περάσει χρόνια προτού να το δούμε» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν βρήκε στο συρτάρι του προεδρικού γραφείου την επιστολή του προκατόχου του
Ντόναλντ Τραμπ: «Τι υπέροχη αίσθηση» – Η στιγμή της επιστροφής του στο Οβάλ Γραφείο και η επιστολή από τον Μπάιντεν
Ο Τραμπ πήρε το όπλο του - Έδιωξε 4 αξιωματούχους και προανήγγειλε την αποπομπή 1.000 δημοσίων υπαλλήλων που είχαν διοριστεί από τον Μπάιντεν
Στην πρώτη του ανάρτηση μετά την ορκωμοσία ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απέλυσε από τις θέσεις τους Μαρκ Μίλεϊ, Χοσέ Αντρές, Μπράιαν Χουκ και Κέισα Λανς Μπότομς
Ο Τραμπ έδιωξε 4 αξιωματούχους και προανήγγειλε απολύσεις 1.000 ακόμα προσώπων που είχαν διοριστεί από τον Μπάιντεν