Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Αυστρία: Πέφτει κατακόρυφα ο αριθμός αιτούντων άσυλο

Αυστρία
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Ο μικρότερος αριθμός αιτούντων άσυλο, από το 2010 και μετά, καταγράφεται πλέον στην Αυστρία, με την εξήγηση να είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Με συνολικά 9.155 αιτήσεις να έχουν υποβληθεί μέσα στους εννέα πρώτους μήνες του 2019, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία ήταν ο χαμηλότερος από το 2010 και μετά, όπως διαπιστώνεται από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη Βιέννη στη δημοσιότητα.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από τους αρμόδιους, παρατηρώντας κανείς τα στατιστικά στοιχεία του 2018, διαπιστώνει ότι δεν υπήρξε κάποιος μήνας κατά τον οποίο το ποσοστό μείωσης του αριθμού των αιτούντων άσυλο να ήταν χαμηλότερο του 35%, σε σχέση με το 2017.

Η τάση μείωσης του αριθμού συνεχίστηκε και το 2019, τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, από τον οποίο και μετά, οι αριθμοί πλησιάζουν εκείνους της περασμένης χρονιάς, ωστόσο ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο τα τρία πρώτα τρίμηνα εφέτος ήταν ο χαμηλότερος που καταγράφηκε μετά το 2010 (δηλαδή πέντε χρόνια πριν από την προσφυγική κρίση).

Σε μακρόχρονη σύγκριση, αυτοί οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, για παράδειγμα μόνον τον Σεπτέμβριο του 2015 (σ.σ. τη χρονιά της μεγάλης προσφυγικής κρίσης) ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Αυστρία ήταν κατά 1.000 υψηλότερος από το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην Αυστρία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30ης Σεπτεμβρίου 2019.

Σε σχέση με την προέλευση των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία, στην κορυφή του καταλόγου βρίσκονται τώρα εκείνοι από το Αφγανιστάν και όχι από τη Συρία, με τον αριθμό των πρώτων να ανέρχεται σε 2.100 και των δευτέρων στις 1.850, ενώ με πάνω από 500 αιτήσεις (από κάθε χώρα προέλευσης), ακολουθούν οι αιτούντες άσυλο από το Ιράν, τη Σομαλία, τη Ρωσία και το Ιράκ.

Η Αυστρία, η πολιτική αβεβαιότητα και οι αριθμοί

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο, έχουν οι πολίτες από τη Συρία, των οποίων οι αιτήσεις κρίνονται θετικά σε ποσοστό 89%, σε ποσοστό 69% κρίνονται θετικά οι αιτήσεις πολιτών από το Ιράν, 58% από τη Σομαλία, ενώ σε 46% ανέρχεται το ποσοστό των πολιτών από το Αφγανιστάν στους οποίους αναγνωρίζεται δικαίωμα ασύλου.

Συνολικά, μέσα στους πρώτους εννέα μήνες εφέτος υπήρξαν 7.270 θετικές αποφάσεις για χορήγηση ασύλου στη χώρα και 7.675 αρνητικές, ενώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν συσσωρευθεί 29.000 ανοικτές διαδικασίες και οι περισσότερες από αυτές, συγκεκριμένα οι 25.000, βρίσκονται στα αυστριακά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για πρώτη φορά, μετά το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που περιλαμβάνονται στη βασική μέριμνα είναι μικρότερος από 60.000 και ανέρχονταν στα τέλη Δεκεμβρίου 2018 σε 43.140 πρόσωπα, έναντι των 61.241 στο τέλος του 2017.

Σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των υποβληθέντων το 2018 αιτήσεων χορήγησης ασύλου, δηλαδή 13.400, διαπιστώνεται πως ήταν αρκετά μικρότερος – κατά δύο τρίτα — από τις 37.500 που προέβλεπε ως ανώτατο όριο η σχετική απόφαση της απελθούσας στις 18 Δεκεμβρίου 2017, προηγούμενης αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Την κυβέρνηση εκείνη διαδέχθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο οποίος ακολούθησε μία ιδιαίτερα σκληρή προσφυγική-μεταναστευτική πολιτική, με επικεφαλής τον προερχόμενο από το Κόμμα των Ελευθέρων, υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.

Ο συνασπισμός αυτός διαλύθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου, εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστού ως “Υπόθεση Ίμπιζα”, στο οποίοι φέρεται να ενέχεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχ, σε βάρος του οποίου διενεργείται εισαγγελική έρευνα για απιστία.

Η διάλυση του συνασπισμού προκάλεσε την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου, τις οποίες ακολούθησαν οι τρέχουσες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ακόμη εβδομάδες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις