Το σχετικό νομοσχέδιο που “εξαϋλώνει” τα ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2019, ενώ έναν χρόνον αργότερα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως όλες οι συγχωνεύσεις.
“Η μεταρρύθμιση των κοινωνικών ασφαλίσεων αποτελεί ένα από τα κεντρικά εγχειρήματα της κυβέρνησης”, τόνισε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας πως μετά την γνωμοδότηση υπήρξαν 40 συγκεκριμενοποιήσεις, ο βασικός όμως στόχος τηρήθηκε αυστηρά καθώς, όπως παρατήρησε, τις τελευταίες εβδομάδες έγινε προσπάθεια να προκληθεί “φόβος και πανικός” μέσα από ψευδείς ισχυρισμούς, όπως ότι “θα κλείσουν νοσοκομεία ή θα περικοπούν οι παροχές προς τους ασθενείς”.
“Ελιγμός αποπροσανατολισμού οι αντιδράσεις”
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως “ελιγμό αποπροσανατολισμού” την συζήτηση που φέρεται να προκάλεσαν αντίπαλοι της μεταρρύθμισης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι με την συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων θα υπάρξει εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Κατά την εξαγγελία της μεταρρύθμισης τον Σεπτέμβριο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε εμφανιστεί “εξαιρετικά ευχαριστημένος”, αναφέροντας ότι υλοποιείται τώρα μία πρόθεση από τη δεκαετία του 1960, για την οποία, όπως σημείωσε, όλες οι κυβερνήσεις από τότε περιορίζονταν μόνον στην εξαγγελία της.
Ταυτόχρονα, τόνισε πως στο εξής θα υπάρχουν ίδιες υπηρεσίες για το ίδιο ύψος εισφορών, ενώ έως το 2023 πρόκειται να προκύψει εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, υπέρ των ασφαλισμένων.
Στράχε: Ιστορική μέρα
Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έκανε λόγο για μία “ιστορική ημέρα”, εκφράζοντας την χαρά του κυρίως για τη μείωση των αξιωματούχων στα ασφαλιστικά ταμεία και των “παχυλών αμοιβών” τους.
Ωστόσο, την φερόμενη εξοικονόμηση, αμφισβητεί το Αυστριακό Ελεγκτικό Συνέδριο, με την πρόεδρό του Μάργκιτ Κράκετ να δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση του ποσού αυτού.
Προειδοποιούν τα συνδικάτα
Ήδη αμέσως μετά την εξαγγελία της μεταρρύθμισης, είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από τις οργανώσεις των εργαζομένων, με την πρόεδρο του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου (Κέντρου) Ρενάτε ‘Αντερλ να καταδικάζει το “φιάσκο της συγχώνευσης, με την οποία το σύστημα υγείας οδηγείται στον τοίχο”, και να αναφέρει ως πάντα υπαρκτή την πιθανότητα κήρυξης απεργιών.
Ο πρόεδρος της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Βόλφγκανγκ Κάτσιαν προειδοποίησε για μία επικίνδυνη απώλεια της ισορροπίας ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, επισημαίνοντας πως η μεταρρύθμιση περιέχει πολλά σημεία “τα οποία δεν μπορούν να στηριχθούν ούτε σε χιλιάδες χρόνια ενώπιον του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου”.
Για την αρμόδια για θέματα Υγείας των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, που στο μεταξύ είναι και η νέα αρχηγός τους, πρόκειται για “μαύρη ημέρα για την υγεία των Αυστριακών” και για μία επίθεση στο “σύστημα υγείας”, καθώς στο μέλλον τον λόγο στα Ταμεία Υγείας της χώρας θα έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Αντιθέτως, την συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων χαιρέτισαν τόσο ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Καρλχάιντς Κοπφ όσο και ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων Γκέοργκ Καπς, ο οποίος επαίνεσε την προβλεπόμενη στην συγχώνευση “ισόρροπη εκπροσώπηση εκείνων που καταβάλουν τις εισφορές στα ταμεία”.
Η μεταρρύθμιση προβλέπει πως μελλοντικά θα υπάρχουν πλέον, το Αυστριακό Ταμείο Υγείας στο οποίο θα συγχωνευτούν τα Περιφερειακά Ταμεία Ασθενείας των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της Αυστρίας, ένα κοινό Ταμείο Ασφάλισης για υπαλλήλους, σιδηροδρομικούς και εργαζόμενους στα ανθρακωρυχεία, ένα Ταμείο για επιχειρηματίες και αγρότες, το Ταμείο Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης και το Κεντρικό Ίδρυμα Ασφαλίσεων Ατυχημάτων.