Παρασκευή, 9 Αυγ.
34oC Αθήνα

Αυστρία: Συνελήφθη και τρίτος ύποπτος για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις στα live της Τέιλορ Σουίφτ – Είχε ορκιστεί πίστη στον ISIS

Αυστρία: Συνελήφθη και τρίτος ύποπτος για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις στα live της Τέιλορ Σουίφτ – Είχε ορκιστεί πίστη στον ISIS
Φωτογραφία: Reuters

Στα χέρια των αρχών της Αυστρίας, έπεσε χθες (08.08.2024) ένας 18χρονος Ιρακινός, στο πλαίσιο των ερευνών για τον σχεδιασμό επίθεσης τζιχαντιστών σε συναυλία της αμερικανίδας ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ για την ακύρωση συναυλίας της Τέιλορ Σουίφτ στην Αυστρία , «οι εντατικές έρευνες συνεχίζονται και ένα ακόμη άτομο συνελήφθη χθες το βράδυ στη Βιέννη».

Πρόκειται για έναν ιρακινό υπήκοο 18 ετών, ο οποίος ανήκει στο περιβάλλον του 19χρονου Μπεράν Α., αυστριακού υπηκόου από τη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος είναι ο βασικός ύποπτος για τα σχέδια επίθεσης αυτοκτονίας στις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ.

Όπως διευκρίνισε ο Κάρνερ, ο 18χρονος που συνελήφθη ορκίστηκε πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος» στις 6 Αυγούστου, αλλά δεν θεωρείται ότι συμμετείχε άμεσα στον σχεδιασμό επίθεσης στις συναυλίες. Κατά τη σύλληψή του έφερε προπαγανδιστικό υλικό του «ΙΚ», ενώ διέδιδε τρομοκρατική προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για τον Μπεράν Α., ο οποίος χρησιμοποιούσε το παρατσούκλι «Μο» (από τον Μωάμεθ), αλλά και για τον 17χρονο Τουρκο-κροάτη Λούκα Κ. που ήταν ήδη γνωστός στις αρχές και συνελήφθη έξω από το στάδιο «Ερνστ Χάπελ», όπου θα πραγματοποιούνταν οι συναυλίες, η Εισαγγελία εξέδωσε αίτημα προφυλάκισης, το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δικαστηρίου Μπίργκιτ Μπορνς, να γίνει αποδεκτό εντός των προσεχών 48 ωρών.

Βίαιο παρελθόν

Παράλληλα, οι αυστριακές αρχές έχουν ζητήσει από τη Βόρεια Μακεδονία να διενεργήσει έρευνα στην πόλη καταγωγής του Μπεράν Α., το Γκόστιβαρ, στα δυτικά της χώρας, όπου ζει κυρίως αλβανική εθνότητα, αν και δεν είναι βέβαιο ότι ο ύποπτος είχε ζήσει εκεί κατά το παρελθόν, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστρία.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού «Profil», o Μπεράν Α. φοίτησε στην εμπορική σχολή του Νοϊκίρχεν στην Κάτω Αυστρία και κατά τη διάρκεια των σπουδών του έγινε κατ’ επανάληψη ιδιαίτερα βίαιος με τις συμμαθήτριές του – σε ηλικία 15 ετών «άρπαξε μια μαθήτρια από τον λαιμό και την έσπρωξε στον τοίχο», αναφέρει το περιοδικό και σημειώνει ότι είχε κριθεί ακατάλληλος για στράτευση για «ψυχολογικούς και σωματικούς» λόγους. Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, για συμμετοχή σε τρομοκρατική και σε εγκληματική οργάνωση. Κατηγορούνται επίσης ως μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» και εκπρόσωποι των στόχων και των προθέσεών του.

Προσωρινά ελεύθερος

Στο μεταξύ ο τρίτος συλληφθείς, ένας 15χρονος τουρκικής καταγωγής, αφέθηκε σήμερα προσωρινά ελεύθερος, θα συνεχίσει ωστόσο «να ανακρίνεται εντατικά» ως μάρτυρας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Μέχρι τώρα, φέρεται να ενοχοποίησε τον φίλο του, καταθέτοντας στην αστυνομία ότι ο Μπεραντιέ Α. ασχολείτο τελευταία πολύ με εκρηκτικά και ότι, όταν τον ρώτησε για ποιον λόγο το έκανε, εκείνος απάντησε: «Θα το μάθετε αργότερα».

O καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ (ÖVP) δήλωσε χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων «ZIB2» της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης ORF ότι οι πληροφορίες περιήλθαν στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Στρατού, η οποία στη συνέχεια τις διαβίβασε στην Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και Πληροφοριών (DSN). Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA), η Υπηρεσία Πληροφοριών του Στρατού έλαβε τις πληροφορίες από δύο φιλικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών του εξωτερικού πριν από περίπου 10-14 ημέρες.

Οι πληροφορίες αυτές λέγεται ότι ήταν αρκετά ασαφείς και για αυτό η αυστριακή υπηρεσία διενήργησε περαιτέρω έρευνα και τελικά παρέδωσε το αποτέλεσμα στην DSN, η οποία είναι έκτοτε υπεύθυνη για την υπόθεση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις