Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, μια πολιτική που είχε θέσει σε αναστολή τον Μάρτιο μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της.
«Πλέον, πρέπει να ζήσουμε με την Covid, επομένως θα εφαρμόσουμε μια σειρά μέτρων, το οποίο σημαίνει τον τερματισμό της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιοχάνες Ράουχ σε μια συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η στρατηγική «είχε τεθεί σε εφαρμογή σε διαφορετικό πλαίσιο», όταν οι νοσοκομειακές μονάδες ήταν υπερπλήρεις, σημείωσε.
«Αλλά η παραλλαγή Όμικρον άλλαξε τους κανόνες», πρόσθεσε ο υπουργός. «Ακόμη και εκείνοι που είχαν δεχθεί να εμβολιαστούν, τώρα διστάζουν να λάβουν μια ακόμη δόση».
Αυτός ο νόμος δεν θεωρείται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων «αναγκαίος ούτε από ιατρική ούτε από συνταγματική άποψη» και έχει δημιουργήσει «ένα βαθύ διχασμό στην αυστριακή κοινωνία», σημείωσε ο Ράουχ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, ένα μέτρο άνευ προηγουμένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ένα τμήμα του πληθυσμού των 9 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού αφορούσε το σύνολο των πολιτών ηλικίας 18 ετών και άνω, με εξαίρεση τις εγκύους, αυτούς που είχαν νοσήσει κατά τις προηγούμενες 180 ημέρες και αυτούς που μπορούσαν να εξαιρεθούν για ιατρικούς λόγους. Οι έλεγχοι αναμενόταν να ξεκινήσουν στα μέσα Μαρτίου, με τα πρόστιμα να κυμαίνονται από 600 έως 3.600 ευρώ.
Εν τέλει όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου μπροστά στον μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας της παραλλαγής Όμικρον.
«Υπάρχουν επί του παρόντος πολλά επιχειρήματα για να πούμε ότι αυτή η προσβολή στα θεμελιώδη δικαιώματα δεν δικαιολογείται», είχε δηλώσει η υπουργός Συνταγματικών Υποθέσεων, Καρολίν Εντστάντλερ.
Επιπροσθέτως, ο νόμος δεν κατάφερε να πείσει τους απρόθυμους στο να εμβολιαστούν.
Σήμερα, περίπου το 62% του πληθυσμού διαθέτει έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Η χώρα των Άλπεων έχει καταγράψει πάνω από 18.700 θανάτους από την εμφάνιση της πανδημίας.