Συγκεκριμένα, το θέμα που προκάλεσε σάλο στην Αυστρία εντοπίζεται σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα ZiB 2, στην οποία ο Βολφ ρώτησε τον Βιλίμσκι για μια αφίσα της νεολαίας του ακροδεξιού κόμματος όπου απεικονίζεται ένα ζευγάρι ντυμένο με παραδοσιακές φορεσιές, που περιβάλλεται από ζοφερά πρόσωπα που φαίνεται να είναι μουσουλμάνοι μετανάστες.
Ο δημοσιογράφος συνέκρινε την εικόνα με ένα αντισημιτικό σχέδιο από το ναζιστικό περιοδικό Stürmer. Ο Βιλίμσκι απείλησε κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής ότι αυτό θα είχε “συνέπειες” – και αργότερα ζήτησε την παραίτηση του Βολφ.
Austria's Vice Chancellor Strache proclaimed that his party will pursue fight against "population exchange" while his party FPÖ tries all they can to chase news anchor and Austria's leading journalist @ArminWolf out of office.
Time to wake up, Europe! https://t.co/B2QeOGXYiT
— Beate Beller (@BeateBeller) April 29, 2019
Πολλοί από τους ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος, που μετέχει στην κυβέρνηση της Αυστρίας ακολούθησαν την αντίδραση του κορυφαίου υποψηφίου του FPÖ. Ο αρχηγός του κόμματος Χανς Κριστιάν Στράχε χαρακτήρισε τη συνέντευξη ως “αηδιαστική”.
Ο Αυστριακός δημοσιογράφος υποστήριξε τις ενέργειές του στο ιστολόγιό του. “Ένας πολιτικός πρέπει να αντιμετωπίσει κρίσιμα ερωτήματα”, έγραψε. Επιπλέον, ο Χάραλντ Βιλίμσκι δεν είναι μόνο ο κορυφαίος υποψήφιος για το FPÖ, αλλά για 13 χρόνια γενικός του γραμματέας και, συνεπώς, ήταν υπεύθυνος και για τη νεολαία του κόμματος”.
#Austria news anchor @ArminWolf "exemplifies the kind of critical journalism essential to democracy: one unafraid to hold power to account."
IPI global #pressfreedom network expresses solidarity amid unacceptable attacks. @SpillmannMarkus @PCConcordia https://t.co/tfDJWKiuvR
— IPI – The Global Network for Independent Media (@globalfreemedia) April 29, 2019
Ο πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης (ORF) Αλεξάντερ Ράμπετζ απέρριψε το αίτημα του Βιλίμσκι για απόλυση του Βολφ. Τον Αυστριακό δημοσιογράφο υποστήριξαν τα συνδικάτα του Τύπου. “Καταστροφική για τη δημοκρατία και πολιτικά αμφισβητήσιμη”, χαρακτήρισε την επίθεση στον Βολφ η πρόεδρος των Αυστριακών δημοσιογράφων Μπάρμπαρα Τρέιμπερ.
Η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων συμφώνησε επίσης: “Από τη μια πλευρά, ένας πολιτικός πρέπει να υπομείνει κρίσιμες ερωτήσεις από ένα συντονιστή”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φρανκ Ίμπεραλ.
“Από την άλλη πλευρά, η εκστρατεία μίσους των ακροδεξιών λαϊκιστών εναντίον του Άρμιν Βολφ δείχνει τι γνώμη έχουν για την ελευθερία της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης και της άποψης”, τόνισε ο ίδιος.