Κόσμος

Αυστρία: Το δεύτερο lockdown «βούλιαξε» ακόμη περισσότερο τις οικογένειες

Η Αυστρία το διάστημα 17 Νοεμβρίου με 6 Δεκεμβρίου  επέβαλε δεύτερο και αρκετά σκληρό lockdown γεγονός που αύξησε σημαντικά την επιβάρυνση για τις οικογένειες.

Σύμφωνα με αντιπροσωπευτική έρευνα που έγινε το 58% των οικογενειών δήλωσαν ότι είχαν έντονη πίεση, έναντι 46% που ήταν το ποσοστό σε ανάλογη δημοσκόπηση την περασμένη άνοιξη, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στη χώρα.

Η έντονη πίεση καταγράφεται στα δύο τρίτα των μητέρων και είναι σαφώς υψηλότερη από εκείνη στους πατέρες, και, παρόλο που οι δομές φροντίδας ήταν ανοιχτές κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, για πάνω από το 70% των παιδιών η φροντίδα γινόταν στο σπίτι, τονίζει η Μπάρμπαρα Μπλάχα, διευθύντρια του ινστιτούτου “Momentum”, της γνωστής αυστριακής “δεξαμενής σκέψης” με στόχο την επεξεργασία και διάδοση προτάσεων για μία πιο δίκαιη κοινωνία.

Όπως αναφέρει η ίδια, αυτό επιβάρυνε ιδιαίτερα τις γυναίκες, καθώς εξακολουθούν να έχουν την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών, και αυτό, την στιγμή που κάθε τρίτη γυναίκα που συμμετείχε στην έρευνα, εργάζεται νωρίς το πρωί ή το βράδυ, και επίσης, η μία στις δέκα εργάζεται τη νύχτα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η διδασκαλία στο σπίτι ήταν ιδιαίτερα προβληματική για παιδιά από εκπαιδευτικά μειονεκτούσες οικογένειες, και αυτό, καθώς περίπου το 40% των γονέων με μόνον υποχρεωτική εκπαίδευση ή μαθητεία, δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά τους στη μάθηση.

Επιπλέον, οι ευέλικτες ώρες εργασίας και η εργασία από το σπίτι συνέχισαν να προβλέπονται κυρίως για εκείνους με ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ αντίθετα για το εργατικό προσωπικό είχε υπάρξει από τους εργοδότες πολύ λιγότερη προθυμία υποστήριξής τους για την φροντίδα των παιδιών τους.

Το νέο lockdown είχε επίσης οικονομικές συνέπειες – και πάλι οι πιο αδύναμες οικογένειες επλήγησαν περισσότερο, στην εργατική τάξη, η ανεργία αυξήθηκε από το πρώτο στο δεύτερο lockdown στο 14%, ενώ περίπου οι μισές οικογένειες καταγγέλλουν απώλεια εισοδήματος, ειδικά εκείνες με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Με βάση την έρευνα, το “Momentum Institute” συνέστησε ένα συνδυασμό μέτρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σε επίπεδο των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων. Ένα υψηλότερο οικογενειακό επίδομα ή η παραίτηση από γονικές εισφορές σε σχολεία, νηπιαγωγεία και κέντρα φροντίδας μετά το σχολείο, θα μπορούσε να ανακουφίσει ειδικότερα τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, και επιπλέον, το επίδομα ανεργίας πρέπει να αυξηθεί από το σημερινό 55% σε 70%.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα