Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στην τηλεφωνική συνομιλία Ζάεφ – Μέρκελ τονίστηκε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια στις 2 Απριλίου και η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας αποτελούν ιστορική στιγμή και ότι η θετική εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί παράδειγμα για την περιοχή των Βαλκανίων και καλή είδηση για την Ευρώπη.
[read4more]
«Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών επιβεβαιώνει ότι ο διάλογος και η διπλωματία φέρνουν θετικά αποτελέσματα για την υπέρβαση των ανοιχτών ζητημάτων και μπορούν να αποφέρουν συγκεκριμένο οικονομικό όφελος για τους πολίτες. Όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ, οι κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας υπέγραψαν αρκετές συμφωνίας για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της συνεργασίας. Πέραν αυτού, στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε και επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 140 επιχειρήσεις από την Ελλάδα και 250 επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.
Επίσης, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο κ. Ζάεφ ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ για την υποστήριξη που παρέχει η Γερμανία σε όλες τις διαδικασίες, περιλαμβανομένης της υπέρβασης της διαφοράς με τη γειτονική Ελλάδα για το όνομα, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και ιδίως για τον οικονομικό σύμβουλο που εξασφάλισε η Γερμανία προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.
Ακόμη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ζόραν Ζάεφ ζήτησε στήριξη από τη Γερμανία σχετικά με την απόφαση που πρέπει να λάβει το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Υπογράμμισε ότι, με δεδομένο ότι η χώρα έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ από το 2005, υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και έφερε αποτελέσματα στις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες, είναι καιρός το Συμβούλιο της ΕΕ να λάβει θετική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.