Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Αυτές είναι οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις που υποτιμήθηκαν το 2016

Αυτές είναι οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις που υποτιμήθηκαν το 2016

Το 2016 είχε πολύ σημαντικά γεγονότα, που κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία. Είχε όμως και άλλα, που δεν κατάφεραν να πάρουν τη δημοσιότητα που τους άξιζε. Δέκα από αυτά, ιεράρχησε το πρακτορείο Sputnik, μιλώντας για τις “Σημαντικότερες ειδήσεις που υποτιμήθηκαν το 2016”.

Αν και οι 10 ειδήσεις που μπήκαν στη λίστα των πιο “υποτιμημένων” μοιάζουν να ταυτίζονται με εκείνες που θα ιεραρχούσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το κείμενο υπογράφεται από τον Βρετανό δημοσιογράφο Neil Clark που έχει εργαστεί τόσο στον Guardian όσο και σε άλλες βρετανικές εφημερίδες

Ο πόλεμος στην Υεμένη

Ο πόλεμος στην Συρία μπορεί να έγινε πρωτοσέλιδο, όχι όμως και εκείνος στην Υεμένη. Οι βαρβαρότητες που έλαβαν χώρα εκεί από τον συνασπισμό δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία αγνοήθηκαν. Ενώ παρά το ενδιαφέρον που εκφράστηκε με κάθε πιθανό τρόπο για το Χαλέπι, δεν συνέβη το ίδιο και στην Υεμένη.

Τα χαλάσματα της Λιβύης

Το 2011 η Λιβύη είχε την δημοσιότητα που έχει σήμερα η Συρία. Τότε όσοι ήταν υπέρ μιας νατοϊκής επέμβασης στη χώρα, έκαναν λόγο για ανάγκη να σταματήσει ο “νέος Χίτλερ, Καντάφι”. Ο γιος ενός ακαδημαϊκού τότε έλεγε πως φοβάται τα χειρότερα από το καθεστώς Καντάφι, κατά του πατέρα του και των τριών αδερφών του καθώς κατηγορούσε τον αρχηγό του κράτους της Λιβύης πως “σκότωνε τους ανθρώπους του” και πως διεξήγαγε εκκαθαρίσεις “του στυλ της Σρεμπρένιτσα στην Βεγγάζη”.

Το ΝΑΤΟ τελικώς επενέβη στη Λιβύη, η οποία καταστράφηκε. Τα δυτικά ΜΜΕ έμειναν σιωπηλά. Φαίνεται πως η μετατροπή του κράτους με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Αφρική σε ένα “αποτυχημένο κράτος”, φυτώριο τρομοκρατών δεν είναι πολύ ενδιαφέρον γεγονός.

Παύση πυρός στη Συρία

Τα καλά νέα από τη Συρία δεν παίρνουν την ίδια δημοσιότητα, ιδιαίτερα όταν οι συριακές αρχές έχουν να επιδείξουν κάτι θετικό. Όμως η συριακή κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για τη συμφιλίωση σε Χομς και Δαμασκό, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τον Ιούλιο ο πρόεδρος Άσαντ, πρόσφερε αμνηστία στους “αντικυβερνητικούς αντάρτες” για να παραδώσουν τα όπλα τους και αυτό συνέβη και πάλι τον Οκτώβρη. Αρκετοί από τους αντάρτες δέχθηκαν την προσφορά και συνεχίζουν τη ζωή τους ως πολίτες. Το γεγονός της προώθησης της συμφιλίωσης θα μπορούσε να είναι σπουδαία είδηση, όμως δεν θεωρήθηκε τέτοια.

Οι 62 άνθρωποι που κατέχουν τον μισό από τον παγκόσμιο πλούτο

Ναι, σωστά διαβάσατε. 62 άνθρωποι κατέχουν τον μισό από τον παγκόσμιο πλούτο. Σίγουρα την ώρα που η σοβαρότατη παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν έχει ξεπεραστεί σε μια σειρά από χώρες, το θέμα θα έπρεπε να έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη η παγκόσμια οικονομία να επανασχεδιαστεί ώστε η κατανομή του πλούτου να γίνει κάπως πιο δίκαια. Όμως το συγκεκριμένο γεγονός, αποσιωπήθηκε. Πόσο βολικό για τους συγκεκριμένους 62;

Η αθώωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Το 2016, ο άνθρωπος που πήρε την ταμπέλα του “Χασάπη των Βαλκανίων” και που τα “εγκλήματα γενοκτονίας του” χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν την ανάγκη επέμβασης στη χώρα του, ανακηρύχθηκε “αθώος” από το δικαστήριο που τον δίκασε.

Κλιματική αλλαγή: Άλλος ένας χρόνος με θερμοκρασίες – ρεκόρ

Το 2016, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, αναμενόταν να είναι το θερμότερο έτος της ιστορίας. Κάτι που σημαίνει πως 16 από τα 17 θερμότερα έτη της ιστορίας θα έχουν καταγραφεί τον 21ο αιώνα. Τον Ιούλιο, η ΝΑΣΑ αποκάλυψε πως κάθε μήνας από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2016 κατέγραφε ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας από τότε που υπάρχει σχετικό αρχείο, περίπου δηλαδή από το 1880. Παρόλα αυτά η κλιματική αλλαγή δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τα ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων των αμερικανικών εκλογών. Συγκεκριμένα, κατέλαβε μόλις το 2% του χρόνου των τηλεοπτικών μαχών μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον.

Η στήριξη των Δυτικών και των συμμάχων τους στους τζιχαντιστές

Η κατηγορία πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το χακάρισμα, κατάφερε να μεταφέρει το ενδιαφέρον από τα ίδια τα e-mail της Χίλαρι Κλίντον στον Τζον Ποντέστα. Στις 19 Αυγούστου του 2014 σε ένα από αυτά τα e-mails όμως, η Χίλαρι Κλίντον, φέρεται να γράφει “Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις διπλωματικές και τις μυστικές υπηρεσίες ώστε να πιέσουμε τις κυβερνήσεις του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες παρέχουν μυστικά χρηματική και εφοδιαστική βοήθεια στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες ριζοσπαστικές σουνίτικες ομάδες στην περιοχή. Τον Δεκέμβρη, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ισχυρίστηκε πως έχει αποδείξεις πως οι δυτικοί στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος. Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως δεν πήρε τη δημοσιότητα που θα της άξιζε.

Η οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας

Όπλα αντί για βούτυρο: Η συνεχώς αυξανόμενη φτώχεια ήταν είδηση το 2014, όταν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, που υποστηρίζονταν από τους δυτικούς ηγέτες, συγκεντρώνονταν στο Μαϊντάν, όμως το τι συμβαίνει στη χώρα από τότε δεν φαίνεται να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δυτικά ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι πως το βιοτικό επίπεδο στην Ουκρανία έχουν πέσει κατακόρυφα, με περισσότερο από τον μισό πληθυσμό να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο αντίκτυπος των βρετανικών περικοπών

Τα νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης καθώς η κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την ίδια ώρα εκατοντάδες δημόσιες βιβλιοθήκες κλείνουν και οι συνεχείς μειώσεις σε μια σειρά τομείς έχουν αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων Βρετανών.

Παρόλα αυτά η βρετανική κυβέρνηση που ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα, ανακοίνωσε τον Οκτώβρη την πρόθεσή της να συνεχίσει να εκπαιδεύει “αντάρτες” στη Συρία. Αρκετά βολικό για την βρετανική κυβέρνηση το γεγονός, πως η χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων, δεν βρήκε μια θέση στα δελτία ειδήσεων.

Ο υφέρπων ρατσισμός της επεμβατικότητας

Πολλά ειπώθηκαν για τον ρατσισμό το 2016. Ελάχιστα όμως για τον ρατσισμό που χαρακτηρίζει τη δυτική εξωτερική πολιτική. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν κάθε δικαίωμα να παίρνουν θέση σχετικά με το ποιος δικαιούται ή δεν δικαιούται να κυβερνά την κάθε χώρα. Φανταστείτε όμως την αντίδραση, αν κάποιοι Σύριοι ή Ιρακινοί πολιτικοί καλούσαν σε αλλαγή καθεστώτος στην Μεγάλη Βρετανία.

Με ποιο δικαίωμα εμείς έχουμε το δικαίωμα να παρεμβαίνουμε στις χώρες τους εκείνοι όμως δεν μπορούν να το κάνουν στις δικές μας;

ΠΗΓΗ: sputniknews.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε