Οι πόλεις της Βοσνίας βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση από το περασμένο σαββατοκύριακο, με την πρωτεύουσα Σαράγεβο να εκδίδει προειδοποίηση για την ποιότητα του αέρα και τους ειδικούς να αποδίδουν για την αύξηση αυτή την οικιακή καύση στερεών καυσίμων και τις μετακινήσεις.
Παρά τη δέσμευση των αρχών του Σαράγεβο να καταστήσουν την πόλη απαλλαγμένη από άνθρακα έως το 2035, η κρίση κόστους ζωής ανάγκασε τους ανθρώπους να επιλέξουν φθηνότερα στερεά καύσιμα για θέρμανση στο σπίτι και να οδηγούν παλαιότερα αυτοκίνητα με υψηλότερες εκπομπές ρύπων, λένε οι ειδικοί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η χρήση φυσικού αερίου στην πρωτεύουσα έχει μειωθεί κατά 18% μέχρι στιγμής φέτος από το προηγούμενο έτος λόγω των υψηλότερων τιμών, δείχνουν τα στοιχεία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν περισσότερα οικολογικά καύσιμα, αλλά χρησιμοποιούν ό,τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά, δήλωσε ο Ένις Κρέτσινιτς, ειδικός στο περιβάλλον στο Υδρομετεωρολογικό Ινστιτούτο της αυτόνομης Βοσνιοκροατικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Η Βοσνία έχει μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων ρύπανσης λεπτών σωματιδίων (PM2,5) στην Ευρώπη, στην οποία η καύση στερεών καυσίμων για θέρμανση κατοικιών και ο τομέας των μεταφορών συμβάλλουν περίπου κατά 50% και 20% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η χώρα, και ειδικά το Σαράγεβο, που βρίσκεται σε μια κοιλάδα ανάμεσα σε βουνά, υποφέρει από κακή ποιότητα αέρα εδώ και δεκαετίες.
Παρά το κλείσιμο της εξόρυξης και της βαριάς βιομηχανίας, η Βοσνία παραμένει μια από τις πιο μολυσμένες χώρες στην Ευρώπη.
Όπως εξηγεί ο Κρέτσινιτς, το Σαράγεβο κινδύνευε κατά τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας των μεταβολών της θερμοκρασίας, αλλά ότι άλλες πόλεις, όπως η Ζένιτσα που βρίσκεται στην κεντρική Βοσνία, γνωστή ως “κοιλάδα του άνθρακα”, είχαν περισσότερες μέρες υπερβολικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη διάρκεια του χρόνου.
Οι γιατροί λένε ότι η έκθεση σε λεπτά σωματίδια εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία οδηγώντας σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και πρόωρους θανάτους.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ