Η πανδημία του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και οδήγησε σε μια μαζική αναταραχή, άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν, τον τρόπο σκέψης για τη ζωή.
Παρά τα καταστροφικά γεγονότα των τελευταίων 12 μηνών και την επακόλουθη επιδείνωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην κορυφή της κατάταξης με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για τέταρτη χρονιά, η Φινλανδία βρέθηκε στην κορυφή της ετήσιας λίστας με στοιχεία από τη Gallup World Poll, με την Ισλανδία, τη Δανία, την Ελβετία και την Ολλανδία να ακολουθούν στη δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, με το Αφγανιστάν και τη Ζιμπάμπουε στις τελευταίες θέσεις, σύμφωνα με την ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του ΟΗΕ – UN World Happiness Report 2021.
Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου 2021
1. Φινλανδία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Ισλανδία
3. Δανία
4. Ελβετία
5. Ολλανδία
6. Σουηδία
7. Γερμανία
8. Νορβηγία
9. Νέα Ζηλανδία
10. Αυστρία
11. Ισραήλ
12. Αυστραλία
13. Ιρλανδία
14. ΗΠΑ
15. Καναδάς
16. Τσεχία
17. Βέλγιο
18. Ηνωμένο Βασίλειο
19. Κίνα
20. Γαλλία
Η Ελλάδα ανέβηκε φέτος στην 51η θέση, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 32η.
Οι αλλαγές στην έκθεση
H World Happiness Report 2021 έχει συνταχθεί ελαφρώς διαφορετικά αυτή τη φορά λόγω της πανδημίας του κορονoϊού.
Όχι μόνο οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν προσωπικές συνεντεύξεις σε ορισμένες χώρες, αλλά έπρεπε επίσης να αλλάξουν τα πράγματα εξ ολοκλήρου εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ ευημερίας και Covid-19.
Η έκθεση βασιζόταν κυρίως στα στοιχεία, ΑΕΠ, προσδόκιμο ζωής, γενναιοδωρία, κοινωνική υποστήριξη, ελευθερία και εισόδημα από διαφθορά από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται, το 2012.
Παρ’ όλο που υπήρξαν κάποιες αλλαγές στην πρώτη δεκάδα, με την Ισλανδία να ανεβαίνει δύο θέσεις από την τέταρτη στη δεύτερη και τη Νορβηγία να κατεβαίνει από την πέμπτη στην όγδοη θέση, η κατάταξη ήταν εντυπωσιακά παρόμοια με την προηγούμενη χρονιά ως επί το πλείστον, στοιχείο που θεωρείται ως ένα θετικό σημάδι.
«Αιφνιδίως δεν υπήρξε, κατά μέσο όρο, μείωση της ευημερίας όταν μετρήθηκε με βάση το πως αξιολογούν οι άνθρωποι τη ζωή τους» δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας Τζον Χέλιγουελ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν την Covid-19 ως μια κοινή, εξωτερική απειλή που επηρεάζει όλους και αυτό έχει δημιουργήσει μια μεγαλύτερη αίσθηση αλληλεγγύης και συναισθήματος συντροφικότητας.
Άλλες αξιοσημείωτες μετακινήσεις στη λίστα περιλαμβάνουν τη Γερμανία, η οποία έχει καταγράψει άνοδο από την 17η στην έβδομη θέση τον τελευταίο χρόνο.
Η Κροατία, η οποία ήταν μεταξύ των χωρών, στις οποίες μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν προσωπικές συνεντεύξεις, ανέβηκε από τη θέση 79 στην 23η στη λίστα.
Ζητήθηκαν απαντήσεις σε δύο είδη ερωτήσεων: Η μία αφορά τη ζωή γενικά, την αξιολόγηση της ζωής. «Πώς πάει η ζωή σου;» ήταν η πρώτη. Η άλλη αφορά τη διάθεση, τα συναισθήματα, το άγχος, το στρες, εξήγησε ο Τζέφρι Σακς, οικονομολόγος, συντάκτης της έκθεσης, σύμφωνα με το CNN. «Φυσικά, είμαστε ακόμα στο μέσον μιας βαθιάς κρίσης. Αλλά οι απαντήσεις σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ζωής δεν άλλαξαν αποφασιστικά, αν και η αναταραχή στη ζωή μας ήταν τόσο βαθιά» είπε.
Η έκθεση, που εκδόθηκε από το Δίκτυο Λύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, διαπίστωσε ότι υπήρξε εκπληκτική ανθεκτικότητα στο πώς οι άνθρωποι αξιολογούν τη ζωή τους συνολικά. Η χειρότερη επίδραση της πανδημίας ήταν οι πάνω από δύο εκατομμύρια θάνατοι και υπήρξε μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια, άγχος, διαταραχή κάθε πτυχής της ζωής, συμπεριλαμβανομένων, για πολλούς ανθρώπους, του άγχους και των προκλήσεων για την ψυχική και σωματική υγεία. Τα συναισθήματα άλλαξαν περισσότερο από ό, τι η ικανοποίηση από τη ζωή κατά το πρώτο έτος της Covid-19, επιδεινώθηκε περισσότερο κατά το lockdown και ανέκαμψε γρηγορότερα.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης
«Διαπιστώσαμε ότι το 2020 οι ίδιοι έξι παράγοντες που συντελούν στην ευημερία (εισόδημα, υγεία, κάποιος στον οποίο μπορούμε να υπολογίζουμε, ελευθερία, γενναιοδωρία και εμπιστοσύνη) συνεχίζουν να έχουν την ίδια ακριβώς σημασία όπως τα προηγούμενα χρόνια. Οι άνθρωποι δεν έχουν ταξιδέψει στον κόσμο, αλλά πολλοί έχουν ανακαλύψει ξανά τις γειτονιές τους» αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης.
Οι ερωτηθέντες άνω των 60 ετών το 2020 ήταν πολύ λιγότερο πιθανό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια να αναφέρουν ότι είχαν προβλήματα υγείας, παρά το γεγονός ότι η ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο από την Covid-19. Ήταν επίσης η ομάδα της οποίας τα ποσοστά αυξήθηκαν όσον αφορά την υποστήριξη από κάποιον σε περιόδους προβλημάτων, κάτι που υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον για τους άνω των 60 ετών, γείτονες και κλήσεις Zoom αναπλήρωσαν τις πρόσωπο με πρόσωπο επαφές που τέθηκαν σε αναμονή.
Αναζητήσαμε διαφορές, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, ανά φύλο και ηλικία. Δεν βρήκαμε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, καθώς στο παγκόσμιο δείγμα, οι γυναίκες διατήρησαν το πλεονέκτημά τους στην ικανοποίηση της ζωής και τη μεγαλύτερη συχνότητα τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών συναισθημάτων.
Η ευημερία των ατόμων άνω των 60 αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την ομάδα μέσης ηλικίας, ενώ σε ορισμένες χώρες, αλλά όχι στο παγκόσμιο δείγμα στο σύνολό του, οι νέοι έχασαν το πλεονέκτημά τους.
«Στη World Happiness Report 2020 διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο κοινωνικής και θεσμικής εμπιστοσύνης ήταν πιο ευτυχισμένα από εκείνα που ζούσαν σε λιγότερο αξιόπιστα και φερέγγυα περιβάλλοντα. Τα οφέλη της ενισχυμένης εμπιστοσύνης ήταν ιδιαίτερα μεγάλα για όσους βρίσκονται σε συνθήκες δυσκολίας, όπως κακή υγεία, ανεργία, χαμηλό εισόδημα, διακρίσεις και μη ασφαλείς δρόμους» σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η καλύτερη στρατηγική, όπως προκύπτει από την έκθεση, για μία χώρα, είναι να οδηγήσει τη μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα στο μηδέν και να τη διατηρήσει εκεί, σώζοντας έτσι ζωές και επιτυγχάνοντας πιο ανοιχτές κοινωνίες και οικονομίες έως τα τέλη του 2020. Αυτό είναι πιθανό να κάνει πιο ευτυχισμένες τις κοινωνίες το 2021 και μετά, επισημαίνεται στην έκθεση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ