Πρόκειται για την Χανελόρε Κραφτ, τωρινή πρωθυπουργό της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας και η οποία αναμένεται να ανέβει στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μετά την αναμενόμενη ήττα στις εκλογές. Διαβάστε τις συγκρίσεις με την Μέρκελ.
Στην προεκλογική Γερμανία η πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ βρίσκεται συνεχώς περιτριγυρισμένη από ανθρώπους. Άλλοι της ζητούν αυτόγραφο, άλλοι της μεταφέρουν προβλήματα σε έναν οίκο ευγηρίας και άλλοι θέλουν απλά να της σφίξουν το χέρι και να της πουν ότι πολύ θα ήθελαν να ήταν αυτή στη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ.
Στο πιο πυκνοκατοικημένο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας η Κραφτ είναι η προσωποποίηση της εγγύτητας με τους ανθρώπους και όσο χειροτερεύουν τα ποσοστά για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και τον υποψήφιό του, τόσο περισσότερο η ίδια περνά στο προσκήνιο. Στην πολιτική μπήκε σχετικά αργά, όταν ήταν 33 χρονών και σήμερα σε ηλικία 52 χρονών είναι κάτι περισσότερο από μία πρωθυπουργός κρατιδίου.
Συγκρίσεις με την καγκελάριο Μέρκελ δεν της αρέσουν, αν και στην πολιτική τους διαδρομή υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Και οι δύο ξεκίνησαν όταν τα κόμματά τους βρίσκονταν σε βαθιά κρίση. Και οι δύο προτιμούν τη συναίνεση και τη συνεργασία από τη μετωπική επίθεση. Χωρίς της Μέρκελ δεν γίνεται τίποτα στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, χωρίς την Κραφτ γίνονται όλο και λιγότερα στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Μετά τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου η Χανελόρε Κράφτ αναλαμβάνει ακόμη έναν σημαντικό αλλά ανεπίσημο ρόλο, είναι το πρόσωπο-κλειδί σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το SPD χάσει. Το εάν θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματος ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ή αν θα τον διαδεχθεί κάποιος άλλος, δεν εξαρτάται μόνο από το αποτέλεσμα, αλλά και από την Κράφτ καθώς και η τοπική SPD που η επιρροή της στο κόμμα είναι τεράστια.
Οι συνοδοιπόροι της Κραφτ λένε ότι δεν έχει καμιά φιλοδοξία να αναλάβει υποχρεώσεις στο Βερολίνο και ιδιαίτερα τη θέση του προέδρου του κόμματος. «Η καρδιά μου χτυπά στη Ρηνανία Βεστφαλία, είμαι τοπικός πρωθυπουργός και έχω ένα σωρό πράγματα να υλοποιήσω ακόμη», λέει.
Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου. Το εννοεί σοβαρά. Η Κράφτ δεν θέλει να αναλαμβάνει περισσότερες υποχρεώσεις, προσέχει να έχει χρόνο για την ιδιωτική της ζωή και την οικογένειά της. Και να προσέχει την υγεία της. Ο πατέρας της πέθανε από καρκίνο και η ίδια πάσχει από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Όταν το ανακάλυψε το 2007, άλλαξε διαιτολόγιο και τώρα είναι υγιής και δεν χρειάζεται φάρμακα.
Αρκετές φορές αναφέρεται στην τύχη του πρώην προέδρου του SPD, που αν και δημοφιλής πρωθυπουργός στη Ρηνανία Παλατινάτο, έπεσε θύμα μηχανορραφιών και αναγκάστηκε να παραιτηθεί, θύμα της αγριότητας στην πολιτική.
«Στο Βερολίνο είναι πολύ εύκολο να πέσεις στη λεκάνη με τους καρχαρίες, η Χανελόρε είναι πολύ προσεκτική» υποστηρίζουν κομματικά στελέχη.
Το πολιτικό της μέλλον θα αποφασιστεί το αργότερο σε 4 χρόνια. Το 2017 ενδέχεται να ανοίξουν πολλές ευκαιρίες. Είναι η χρονιά των γενικών εκλογών, των τοπικών στη Ρηνανία Βεστφαλία και αυτών για την ανάδειξη νέου ομοσπονδιακού προέδρου. Θα πρέπει να αποφασίσει για μια από τις 3 υποψηφιότητες: για την καγκελαρία, την ομοσπονδιακή προεδρία ή την τοπική πρωθυπουργία.
Διαβάστε επίσης:
Στο Βέλγιο μεταφέρει την έδρα της η Βιοχάλκο
Άνοδος στο Χρηματιστήριο – Επιχείρηση πολιορκίας του ”κάστρου” των 1.000 μονάδων
Die Welt: Οκτώ τρισεκατομμύρια ευρώ το κόστος της κρίσης
Financial Times: Νέο πακέτο στην Ελλάδα μέχρι την επόμενη κρίση
Πηγή Deutsche Welle