Οι λαϊκιστές από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και οι ακροδεξιοί από τη Λέγκα του Βορρά κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνηση. Τα βρήκαν όσο μόνο στο κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά και στο ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός στην Ιταλία.
Ήδη, ο Λουίτζι ντι Μάγιο ηγέτης των Πέντε Αστέρων ενημέρωσε ήδη την προεδρία της Ιταλίας και ανακοίνωσε ότι μαζί με τον ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι θα παρουσιάσουν τα πάντα σήμερα Δευτέρα(14.05.2018). Ανάμεσά τους και το όνομα του πρωθυπουργού που θα προτείνουν, μετέδωσε το πρακτορείο AGI.
Ακόμα κι αν τον προτείνουν οι ντι Μάγιο και Σαλβίνι, δεν σημαίνει πως ο εκλεκτός τους θα είναι ο νέος πρωθυπουργός. Αυτό τους διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο.
Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός στην Ιταλία;
Αν ο Ματαρέλα ανάψει το πράσινο φως, ίσως το όνομα του νέου πρωθυπουργού να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Θα πρόκειται για «πολιτικό», «όχι τεχνοκράτη», είπε ο Ντι Μάγιο μετά τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Μιλάνο με τον ομόλογό του της άκρας δεξιάς Ματέο Σαλβίνι και κορυφαία στελέχη των κομμάτων τους.
Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα το πρωί στη Ρώμη πριν γίνουν δεκτοί στο Κυρηνάλιο, το προεδρικό μέγαρο.
Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο υποψήφιος ή η υποψήφια για το αξίωμα του πρωθυπουργού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι ένα «τρίτο πρόσωπο», δηλαδή δεν θα ανήκει ούτε στη Λέγκα, ούτε στο M5S. Θα πρέπει να έχει κύρος σε διεθνές επίπεδο και να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει στις Βρυξέλλες την ευρωσκεπτικιστική γραμμή της επόμενης κυβέρνησης.
Διάφορα ονόματα κυκλοφόρησαν την Κυριακή στον ιταλικό Τύπο:
του οικονομολόγου Γκουίντο Ταμπελίνι, 62 ετών
της διπλωμάτη και σημερινής γενικής γραμματέως του υπουργείου Εξωτερικών Ελιζαμπέτα Μπελόνι, 59 ετών
του καθηγητή οικονομίας στη Σαγκάη Μικέλε Τζεράτσι, 50 ετών και
του προέδρου των ναυπηγείων Fincantieri, Τζιαμπιέρο Μασόλο, 63 ετών.
Το… μήνυμα του Ματαρέλα
Το περασμένο Σάββατο, επικαλούμενος τη θητεία του προκατόχου του Λουίτζι Εϊνάουντι (1948-1955), ο Ματαρέλα έστειλε ένα μήνυμα. Ότι ο ρόλος κάθε άλλο παρά είναι παρόμοιος με «εκείνον του συμβολαιογράφου». Και ξεκαθάρισε ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το ποιοι θα του προταθούν για να αναλάβουν τους θώκους του πρωθυπουργού και των υπουργών της επόμενης κυβέρνησης.
Βάσει του ιταλικού Συντάγματος, οι υπουργοί διορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού.
Η πρώτη αντισυστημική κυβέρνηση στη δυτική Ευρώπη
Σχεδόν 70 ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες δεν προέκυψε καθαρή πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο, η Λέγκα και το M5S φαίνεται πως οδεύουν να σχηματίσουν την πρώτη αντισυστημική κυβέρνηση στην Ιταλία και στη δυτική Ευρώπη.
Αφού εξέτασαν διεξοδικά περίπου 20 ζητήματα, συμφώνησαν μεταξύ άλλων στην ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση ως προς την ηλικία της συνταξιοδότησης, που σήμερα είναι τα 66 έτη και επτά μήνες και θα αυξηθεί στα 67 το 2019.
Θεωρείται πολύ πιθανό να προωθήσουν ένα νέο όριο, που θα ισούται με το 100, θα προβλέπει δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται εάν η ηλικία τους και τα χρόνια που έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές φθάνουν τα 100 χρόνια (π.χ. 64 έτη ηλικίας, 36 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών).
Συμβιβασμός υπήρξε επίσης στην αναβολή για το 2019 της εφαρμογής του εθνικού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ιδέας που υποστηρίζει το M5S, και της εφαρμογής του «ενιαίου φορολογικού συντελεστή» που θέλει η Λέγκα. Το M5S κρίνει ότι ο ενιαίος συντελεστής 15% για όλους τους Ιταλούς θα βάραινε πολύ τα δημόσια οικονομικά.
Το μεταναστευτικό
Το πιο ευαίσθητο ζήτημα είναι αναμφίβολα αυτό της μετανάστευσης, στο οποίο προφανώς «η προσέγγιση της Λέγκας είναι πολύ πιο σκληρή από αυτή του M5S», σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.
Ως προς τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, η Λέγκα και το M5S μένει ακόμη να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για τη μοιρασιά των υπουργείων: το M5S κατέλαβε το 32% των ψήφων στις εκλογές, ενώ, παρότι ο Σαλβίνι βασιζόταν ως τώρα στο 37% που εξασφάλισε η συμμαχία της ιταλικής δεξιάς συνολικά, το ίδιο το κόμμα του, η Λέγκα, δεν εξασφάλισε παρά το 17%.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ