Οι εκτελέσεις στην Ιαπωνία γίνονται δι’ απαγχονισμού. Τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι παίζουν τον ρόλο του δήμιου. Πατούν ταυτόχρονα από ένα κουμπί το οποίο ανοίγει την καταπακτή στην οποία κρέμεται στο κοινό ο εκτελεσθείς. Αυτό γίνεται για να μην ξέρει κανείς από τους τρεις αν είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση.
Από το 2012 έως το 2016 είχαν γίνει 24 εκτελέσεις σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι ημερομηνίες των εκτελέσεων γίνονται γνωστές εκ των προτέρων, στην Ιαπωνία ο ετοιμοθάνατος το μαθαίνει το ίδιο πρωί. Και μάλιστα μια ώρα πριν την εκτέλεσή του. Η επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, έχει επικρίνει έντονα την Ιαπωνία για την ψυχολογική πίεση στην οποία υποβάλλονται τόσο οι κρατούμενοι όσο και οι οικογένειές τους.
Στην εκτέλεση είναι παρόντες μόνο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ένας ιερέας. Η εκτέλεση ανακοινώνεται αφού έχει οδηγηθεί ο κρατούμενος στην αγχόνη. Οι επτά της Αούμ Σινρικίο, ήταν σε διάφορες φυλακές της χώρας και η ταυτόχρονη εκτέλεσή τους ήταν η μεγαλύτερη σε αριθμό που έχει γίνει ποτέ.
Παρότι όσοι έχουν καταδικασθεί σε θάνατο μπορούν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυτό δεν σημαίνει ότι αναστέλλεται και η εκτέλεσή τους. Πολλοί από αυτούς που εκτελέσθηκαν σήμερα είχαν ασκήσει έφεση και περίμεναν την δίκη… Την απόφαση για την ημερομηνία της εκτέλεσης την λαμβάνει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2014 πάνω από το 80% των Ιαπώνων είναι υπέρ της θανατικής ποινής. Στις ΗΠΑ είναι 54%.
φωτο: REUTERS