Site icon NewsIT
12:38 | 22.11.17

Αυτός είναι ο αληθινός Τζέιμς Μποντ – Η ιστορία του πράκτορα 048

πράκτορας 007
Θεοδόσης Πάνου

Αναμφισβήτητα ο πιο διάσημος κατάσκοπος όλων των εποχών δεν είναι άλλος από τον....πράκτορα 007, τον περίφημο Τζέιμς Μπόντ, εξ ολοκλήρου δημιούργημα του συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ, ο οποίος όμως υπήρξε και ο ίδιος άνθρωπος των Μυστικών Υπηρεσιών.

Σε ανύποπτη χρονική στιγμή, σε μια από τις συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει κατά καιρούς ο Φλέμιγκ, είχε πει: “…ο δικός μου 007 ωχριά μπροστά στο Σίντνεϊ Ράιλι”. Τι ήθελε να πει με αυτή την φράση ο συγγραφέας και ….ποιος τελικά είναι ο “Λόρδος” Ράιλι από τον οποίο ο Φλέμιγκ εμπνεύστηκε εντέλει τον περίφημο πράκτορα 007;

Πρόκειται για Ρωσοεβραίο και μάλιστα στην κυριολεξία τυχοδιώκτη, ο οποίος έφθασε να είναι ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς πράκτορες της βρετανικής Αντικατασκοπίας.

Ο κ. Ράιλι γεννήθηκε το 1874 σε μια μικρή πόλη της σημερινής Ουκρανίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Σολομόν (Σλόμο) Ρόζενμπλουμ και ήταν νόθος γιος ενός Εβραίου γιατρού. Σύντομα απασχόλησε την Αστυνομία του Τσάρου, καθώς συμμετείχε σε μια παράνομη Επαναστατική ομάδα, με αποτέλεσμα την σύλληψη του.

Από εκεί και έπειτα αρχίζει να ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Σκηνοθέτησε μέσα στης φυλακές το θάνατο του και κατάφερε να δραπετεύσει. Μόλις ένα χρόνο έπειτα από την περιπετειώδη απόδρασή του βρέθηκε στην Βραζιλία με το όνομα “Πέδρο”, κάνοντας τον οδηγό σε ομάδες άλλων τυχοδιωκτών που αναζητούσαν στον Αμαζόνιο το μυθικό “Ελ Ντοράντο”.

Άγνωστο πως, ο μετέπειτα υπέρ κατάσκοπος, κατάφερε να βγάλει σώους και αβλαβής από την ζούγκλα του Αμαζονίου μια ομάδα Βρετανών κατασκόπων, οι οποίοι εκτίμησαν σφόδρα το ταλέντο του “Πέδρο”.

Ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα το 1896 βρέθηκε στο Λονδίνο όπου ιδρύει μια Εταιρεία ιατρικής βοήθειας – είχε σπουδάσει άλλωστε για δυο χρόνια ιατρική – ενώ παράλληλα συνεχίζει να διατηρεί επαφές με έναν από τους Βρετανούς κατασκόπους που είχε σώσει στο Αμαζόνιο.

Ο άνθρωπος αυτός αρχίζει σταδιακά να χρησιμοποιεί το Ράιλι ως προσωπικό του κατάσκοπο και τον βάζει να παρακολουθεί Ρώσους Εμιγκρέδες στο Λονδίνο.

Πολύ σύντομα εντάσσεται στην Βρετανική αντικατασκοπία και αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές σε επικίνδυνα σημεία του πλανήτη. Όλες τις τελειώνει με επιτυχία. Πλέον είναι ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα.

Ωστόσο η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του είναι στην Επαναστατημένη Ρωσία του 1917 – 1918.

Κωδικός “σκοτώστε τον Λένιν”

Μια από τις πλέον άγνωστες αποστολές του Ράϊλι αναδεικνύει στο πρόσφατο βιβλίο του ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Τσάϊλς Μίλτον με τίτλο “Ρώσικη ρουλέτα”.

Ο Ράιλι μαζί με μια ομάδα Βρετανών κατασκόπων διεισδύει στην Ρωσία το 1916. Η χώρα συνταράσσεται από απανωτές εξεγέρσεις. Μάλιστα ανάμεσα στην ομάδα του Ράϊλι ξεχωρίζει το όνομα του περίφημου συγγραφέα Σόμερσετ Μόμ, οποίος αναλαμβάνει προσωπικά την αποστολή να στηρίξει την Κυβερνήσει Κερένσκι, ώστε η Ρωσία να μην πέσει στα χέρια των Μπολσεβίκων, καθώς σε αυτή την περίπτωση η απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων από τα μέτωπα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρούνταν βέβαιη όπως και έγινε άλλωστε.

Όταν πια οι Μπολσεβίκοι ανατρέπουν την μεταβατική Κυβερνήσει Κερένσκι, η αποστολή του Ράιλι αλλάζει και γίνεται πιο δύσκολη. Πλέον δεν συγκεντρώνει μόνο πληροφορίες. Λαμβάνει κωδικοποιημένο μήνυμα από την Βρετανική αντικατασκοπία, γραμμένο με αόρατο μελάνι, παρασκευασμένο από σπέρμα ανδρός !!!

Το μήνυμα είναι Λακωνικό: “…οργάνωσε δολοφονία Λένιν”. Οι Βρετανοί διαβλέπουν κίνδυνο εξαγωγής της επανάστασης, αρχικά στην βρετανική Ινδία και στην συνέχεια στην Ευρώπη και βέβαια στα Αγγλικά νησιά, κάτι που επ’ ουδενί δεν επιθυμούν οι Λόρδοι.

Η αποστολή του Ράιλι όμως πήγε στραβά, καθώς τον πρόλαβε μια Αριστερή Επαναστάτρια που δεν συμφωνούσε με το πρόγραμμα τον Μπολσεβίκων, διοργανώνοντας πρώτη την δολοφονία του Κομουνιστή ηγέτη. Η απόπειρα αποτυγχάνει και η αδίστακτη μυστική Υπηρεσία του Λένιν, η περίφημη “Τσεκά” “σαρώνει” τα πάντα.

Παρά το γεγονός πως οι δρόμοι της Μόσχας και των άλλων μεγάλων πόλεων γεμίζουν με αφίσες που φαίνεται το πρόσωπο του Ράιλι, ο μετρ των μεταμφιέσεων, καταφέρνει να κυκλοφορεί ανενόχλητος στην Μόσχα και την Πετρούπολη, συνεχίζοντας να διοργανώνει μυστικούς συνδέσμους και να δίδει συνεχώς στην Βρετανία όλο και πιο σημαντικά μυστικά από τις υπηρεσίες των Μπολσεβίκων.

Ωστόσο η άμεση κινητοποίηση της αδίστακτης ΤΣΕΚΑ δείχνει ότι η δραστηριότητα του Ράιλι δεν είχε περάσει απαρατήρητη, από τα “αυτιά και τα μάτια” των “Τσεκάδων” όπως τους έλεγαν οι Αναρχικοί και οι Αριστεροί Επαναστάτες, που είχαν γνωρίσει από πρώτο χέρι το σαδιστικό χαρακτήρα των στελεχών τις Μπολσεβίκικης Μυστικής Αστυνομίας.

Άδοξο τέλος

Ο Ράϊλι και η ομάδα του καταφέρνει την τελευταία στιγμή να εγκαταλείψει την Ρωσία, μέσω Φιλανδίας. Άλλωστε το σχέδιο της μικρής ομάδας, αλλά και η δραστηριότητα της είχαν αποκαλυφθεί από τα στελέχη τις “Τσεκά”.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο πανούργος Ράιλι φέρετε να συνεργάστηκε με τα στελέχη τις “Τσεκά” αποκαλύπτοντας τα σχέδια του, αλλά και κάποιους από τους συνεργάτες του, με αμοιβή την ζωή του.

Οι Μπολσεβίκοι ωστόσο ποτέ δεν ξέχασαν των πράκτορα Ράιλι που είχε το κωδικό 048. Το 1925 μια ομάδα Σοβιετικών πρακτόρων προσποιούμενοι τους αντικαθεστωτικούς, στέλνει μήνυμα στο Ράϊλι ο οποίος όμως έχει πια πάρει την απόφαση να ζήσει ήρεμα.

Το μήνυμα δελεαστικό. Ήθελαν λέει να δημιουργήσουν αντάρτικο εναντίων των Μπολσεβίκων, προκειμένου να τους ρίξουν από την εξουσία. Ο Ράιλι “τσιμπά το δόλωμα” και λέει στο προϊστάμενο του Σερ Κάμινγκ πως αυτή θα είναι η τελευταία του αποστολή.

Το Νοέμβριο του 1925 περνά παράνομα τα σύνορα Ρωσίας – Φιλανδίας. Άμεσα συλλαμβάνεται από τους ανθρώπου που τον περίμεναν και πέντε μέρες μετά εκτελείται σε ένα δάσος της περιοχής.

Έκτοτε κανείς δεν έμαθε τίποτε για την σορό του υπέρ κατασκόπου ή το σημείο που τάφηκε.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version