Κόσμος

Αυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που επισκέφθηκε τα βαθύτερα σημεία και των πέντε ωκεανών

Ο Αμερικανός Βίκτορ Βέσκοβο έφθασε πρόσφατα και στον βυθό της Τάφρου Μολόι, του βαθύτερου σημείου του Αρκτικού ωκεανού, σε βάθος 5.550 μέτρων.

Έγινε, έτσι, ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έφθασε στα βαθύτερα σημεία και των πέντε ωκεανών, καθώς είχε ήδη επισκεφθεί με βαθυσκάφος την Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό (10.924 μέτρα), την Τάφρο του Πουέρτο Ρίκο στον Ατλαντικό (8.376 μέτρα), την Τάφρο των Νήσων Σάντουιτς στο Νότιο Ειρηνικό (7.434 μέτρα) και την Τάφρο της Ιάβας στον Ινδικό ωκεανό (7.192 μέτρα). Κάπου ενδιάμεσα, φέτος τον Ιούλιο, είχε κάνει μια βουτιά και στο ναυάγιο του «Τιτανικού» στον Ατλαντικό (3.800 μέτρα).

Ο «τελευταίος μεγάλος εξερευνητής», όπως τον χαρακτήρισε ο «Economist», πραγματοποίησε το επίτευγμα του στο πλαίσιο της αποστολής του “Five Deeps Expedition”, η οποία είχε ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε μέσα σε περίπου δέκα μήνες, χρησιμοποιώντας το 12 τόνων σκάφος βαθειάς θάλασσας Limiting Factor, το οποίο υποστηριζόταν από το πλοίο επιφανείας Pressure Drop.

Η πέμπτη και τελευταία «σόλο» κατάδυση του τολμηρού πλούσιου εξερευνητή έγινε στο σημείο γνωστό ως «Τρύπα Μολόι», περίπου 275 χιλιόμετρα δυτικά του νορβηγικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ. Είναι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος επισκέφθηκε το συγκεκριμένο βαθύτερο σημείο του Αρκτικού σε βάθος άνω των 5,5 χιλιομέτρων.

Ο 53χρονος Βέσκοβο, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ (με προϋπηρεσία στο αεροπλανοφόρο «Νίμιτς» και άλλα σημαντικά πλοία) και στη συνέχεια επενδυτής (συνιδρυτής της εταιρείας Insight Equity), με σπουδές σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια (Στάνφορντ, ΜΙΤ, Χάρβαρντ), είναι ένας περιπετειώδης χαρακτήρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει κάνει σκι στους δύο πόλους του πλανήτη, καθώς επίσης έχει ανέβει στις υψηλότερες κορυφές όλων των ηπείρων. Μετά τα βουνά, το…έριξε στους βυθούς.

Πάντως, παράλληλα με την περιπέτεια, είδε την αποστολή “Five Deeps” ως επιστημονική και όντως συνέλεξε πολύτιμα στοιχεία από τους βυθούς, μεταξύ άλλων φέρνοντας στο φως περισσότερα από 40 άγνωστα έως τώρα θαλάσσια είδη. Ένας μεγάλος αριθμός δειγμάτων νερού και βιολογικού υλικού, που μάζεψε στις καταδύσεις τους, δεν έχει ακόμη αναλυθεί και σίγουρα θα οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις.

Ο επιστημονικός επικεφαλής της αποστολής, θαλάσσιος βιολόγος δρ Άλαν Τζέιμισον του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, επισήμανε ότι «έχουμε τόσο λίγες μετρήσεις από τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών κάτω από τα 6.000 μέτρα».

Το πλοίο επιφανείας Pressure Drop συνέβαλε και αυτό, χαρτογραφώντας τμήματα των βυθών και των πέντε ωκεανών, καλύπτοντας μια συνολική έκταση σχεδόν 300.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου όσο η Ιταλία. Μέχρι σήμερα ούτε το 20% των ωκεανών της Γης δεν έχει χαρτογραφηθεί σε μια αποδεκτή ανάλυση. Στο μέλλον ελπίζεται ότι, καθώς θα βελτιωθεί περαιτέρω η τεχνολογία, άλλα βαθυσκάφη θα ακολουθήσουν το δρόμο που άνοιξε το Limiting Factor.

Ο ίδιος ο αεικίνητος Βέσκοβο, μετά τη Γη, τώρα έχει βάλει στο μάτι το διάστημα και ήδη ετοιμάζει τα σχέδια του, σύμφωνα με το BBC.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Τέχνασμα» χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος την απειλή άμεσης διακοπής λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ
«Ενέργειες για την εφαρμογή του νόμου αυτού θα βαρύνουν την επόμενη κυβέρνηση, κατά συνέπεια το TikTok και άλλες εταιρείες θα πρέπει να μεταφέρουν σε αυτήν τα θέματά τους»
TikTok: «Τέχνασμα» χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος την απειλή άμεσης διακοπής λειτουργίας του στις ΗΠΑ